Kraftiga vindar i Göteborg – inställda färjor och stängda broar

Älvsborgsbron stängdes av, färjor och tåg har ställts in och träd har fallit över vägarna. De hårda vindarna har blåst in över Göteborg med stormstyrka i byarna. Maxvinden mättes under lördagen upp till 30 meter per sekund, enligt SMHI.

ANNONS
|

Under lördagen gick SMHI ut med en gul varning för hårda vindar i stora delar av Västsverige. Snart ställde de till stora problem i trafiken.

Vid lunchtid tvingades Älvsborgsbron att stängas av i båda riktningarna.

– Just nu är maxvinden 30 meter per sekund och vi stänger bron vid 29 meter per sekund, uppgav en trafikledare på Trafikverket strax efter lunch.

I Trafikmeddelandet som gick ut i samband med stängningen uppgavs avstängningen pågå till klockan 15.00, men senare under dagen ändrades prognosen till klockan 21.

– Vi har förlängt prognosen för att vindarna inte avtar. Vi vet inte om stoppet kommer att förlängas, men det kan bli så, säger Marie Eriksson på Trafikledningscentralen.

ANNONS

Strax efter klockan 21 kunde bron åter öppna för trafik, då med en begränsad hastighet. Även tidigare under dagen har hastigheten sänkts på bron på grund av vindarna.

Inställda färjor och tåg

Även båttrafiken i Södra skärgården har påverkats.

– Det är fyra linjer där som påverkas. En del turer och färjelägen trafikeras inte under dagen på grund av ovädret. Vi har kontinuerlig dialog med Styrsöbolaget som trafikerar där, säger Adnan Ismael, störningskoordinator på Västtrafik.

Älvsnabben ska inte ha berörts. Men många bussar som vanligtvis kör över Älvsborgsbron har fått nya färdvägar och därmed är det vissa hållplatser som dras in.

Även Västtrafiks tåg påverkas av ovädret. Alla Västtrafiks tåg på sträckan mellan Uddevalla och Strömstad har ställts in fram till klockan 12.00 på söndagen och Kinnekulletågen förbi Lidköping var inställda under lördagen. Tågen mellan Varberg och Herrljunga inställda hela helgen. Tågen ersätts med buss eller taxi.

Träd blåste ner över Flumride på Liseberg

Också på Liseberg orsakade den hårda vinden problem under lördagen, när ett träd blåste ner och attraktionen Flumeride fick hålla stängt i flera timmar.

– Delar av stammen trillade ner på ett räcke utanför banan som behövde repareras, och ett lövverk hamnade över banan, säger Victoria Widborn, parkchef på Liseberg.

Det nedblåsta trädet upptäcktes redan innan parken öppnade för dagen och först klockan 17 kunde Flumeride öppna.

ANNONS

– Det har inte påverkat attraktionen i övrigt, säger Widborn.

Hårda vindar i Göteborg

Räddningstjänsten har fått in flera larm om nedfallna träd över vägar och lösa föremål som fångats av vinden.

– Vi har fått in mycket samtal men styrt undan det mesta till Trafikverket eller markägaren för att det inte inneburit någon direkt fara och då inte bedömts vara räddningstjänstens ansvar. Men vi har åkt och säkrat plåt på några tak och någon uteplats som slitit sig och riskerat att blåsa iväg, sade Fredrik Johansson, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg vid 17-tiden.

Vindhastigheten i centrala Göteborg var vid lunchtid på lördagen 19 meter per sekund. Ute vid väderstationen på Vinga blåste det samtidigt 27 meter per sekund i byarna, enligt SMHI. När byarna når över 25 meter per sekund har de stormstyrka.

– Vi har en vindvarning som är utfärdad för eftermiddagen och vidare in på natten. Man kan räkna med att vi fortsatt ser de här vindhastigheterna under kvällen. Först under natten väntas vinden börja avta, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Inte ovanligt att träd välter

Att träd blåser omkull i den här vindstyrkan är inget ovanligt, så man ska vara uppmärksam när man går ut eller färdas på vägar, uppmanar Linus Karlsson.

ANNONS

– Det är heller inte helt ovanligt att vi får in meddelande om studsmattor och sommarmöbler som flyger över till grannen, så har man inte tagit in dem kan det vara läge att se att se över dem.

Under eftermiddagen och kvällen väntas även tidvisa skurar. Men på söndagen blir vädret lugnare med mer sol, berättar Linus Karlsson.

– Samtidigt så letar sig kallare luft ner över landet så temperaturen når bara upp till tio grader imorgon.

LÄS MER:Risk för stormbyar i Göteborg

ANNONS