Kommunen avråder från bad vid flera badplatser

På grund av höga bakteriehalter avråder kommunen från bad vid tre badplatser i Göteborg, bland annat vid Asperö i södra skärgården.
– Man kan bli magsjuk om man får i sig vatten via munnen, säger Ingela Gustafsson, utvecklingsledare vid stadsmiljöförvaltningen.

ANNONS
|

Sedan förra veckan varnar Göteborgs stad badsugna personer från att besöka Killingsholmen, Stora Mölnesjön och Asperö badplats. Orsaken är att kommunen har uppmätt höga bakteriehalter i vattnet.

Enligt Ingela Gustafsson, utvecklingsledare vid stadsmiljöförvaltningen, ökade bakteriehalterna vid vissa badplatser efter förra veckans kraftiga regnskurar.

– Vi har ofta som rekommendation att inte bada efter kraftiga regn. Regn kan föra med sig höga bakteriehalter, säger hon.

Särskilt i små sjöar med låg vattenomsättning tenderar vattenkvaliteten att försämras efter regn. Vid kraftigt regn händer det även att Kretslopp och vatten måste göra nödavlopp, där de släpper ut vatten som inte är helt rent. En badplats som påverkas av det är Killingsholmen, enligt Ingela Gustafsson.

ANNONS

Risk för magsjuka

Information om vilka sjöar som kan vara bra att undvika finns på kommunens hemsida och på skyltar vid de berörda badplatserna. Om man trots varningen väljer att bada finns risk att man blir sjuk.

– Om man sväljer vatten finns det risk att man blir magsjuk. Är man vuxen och inte sväljer vatten är inte risken så stor att man blir sjuk, men man bör undvika att ha med sig små barn, säger Ingela Gustafsson.

LÄS MER:Tio göteborgska bad – för dig som vill slippa svettiga vagnen till Saltholmen

LÄS MER:Allmän badplats på Styrsö behöver rivas – strider mot detaljplan

LÄS MER:Skräpkaos på badplatser i Göteborg efter Gothia Cup

ANNONS