Gruppledarna Jonas Attenius (S), Daniel Bernmar (V) och Karin Pleijel (MP) kommer att leda styret i Göteborg under mandatperioden. Under torsdagen klubbade fullmäktige partiernas budget för nästa år.
Gruppledarna Jonas Attenius (S), Daniel Bernmar (V) och Karin Pleijel (MP) kommer att leda styret i Göteborg under mandatperioden. Under torsdagen klubbade fullmäktige partiernas budget för nästa år. Bild: Sanna Tedeborg

Klart: Stadens budget för 2023 klubbad av fullmäktige

I förra veckan slutade det med återremiss efter beskyllningar om trixande. Nu gick budgeten från S, V och MP igenom i fullmäktige. Det rödgröna styret är därmed säkrat, men från oppositionen var kritiken över att valfriheten minskar hård.
– Det är en budget full av ökad politisk maktfullkomlighet, sa Elisabet Lann (KD).

ANNONS
|

I talarstolen citerade Liberalernas gruppledare Axel Darvik ur GP:s artikel om vårdtagaren Gabriella Thunderlight, som valt hemtjänst i privat regi – och som i och med att den rödgröna budgeten blir verklighet förlorar den möjligheten: ”Det är alltid så när man har funktionshinder. Ingen lyssnar. Vi får ta det vi får och ska vara tacksamma för det.”

– Varför får hon inte välja? Varför stryper ni ned valfriheten för vanliga människor? sa Axel Darvik.

Minskad valfrihet för vanligt folk var ett genomgående tema från oppositionen under budgetdebatten.

De rödgröna sköt in sig på att de borgerliga partierna för att finansiera välfärden framåt vill sälja ut göteborgarnas tillgångar, som delar av Higabs fastighetsbestånd.

ANNONS

– Vi lägger en budget som sätter välfärden först, tar tag i kampen mot segregationen och skyndar på den gröna omställningen. Ni vill sälja ut våra gemensamma tillgångar, sa Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius.

Mindre rätt att bestämma

Flera ledamöter från den borgerliga sidan återkom till att den rödgröna budgeten, där det framgår att lov i hemtjänsten ska skrotas och att möjligheten att välja privat äldreboende ska begränsas, minskar äldres rätt att bestämma över sina liv.

– Man presenterar ett mål som säger att de äldres självbestämmande ska öka. Tyvärr motarbetas målet. De ska stoppa allt som andas självbestämmande och valfrihet, sa Mattias Tykesson (M).

– Det är en budget full av ökad politisk maktfullkomlighet. Och till alla de löften som presenteras finns inte en krona, sa Elisabet Lann (KD).

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar slog tillbaka.

– Vi ska ta bort företagens intressen i välfärden och sätta kvalitet framför alla andra värden. Vi ska säkerställa att de som arbetar inom äldreomsorgen inte jagas minut för minut.

Sex procent mer till alla

Den rödgröna budgeten bygger på att alla nämnderna får en uppskrivning av sina ekonomiska ramar med sex procent, den nivå som Sveriges kommuner och regioner menar behövs för att upprätthålla välfärden på dagens nivå.

De beräkningar som till exempel grundskoleförvaltningen gjort indikerar att det inte kommer att räcka. Axel Darvik (L) pekade på risken att den rödgröna budgeten skulle leda till kraftiga nedskärningar inom skolans värld och krävde svar på var det ska tas.

ANNONS

Jonas Attenius ställde sig frågande inför de farhågorna.

– Vi har ju nästan samma siffror som er till grundskolenämnden. I så fall innebär väl er budget också en slakt, sa han.

Wannholt vädjade till S

De rödgröna partierna har 40 av kommunfullmäktiges 81 mandat. Om alla andra partier hade ställt sig bakom ett och samma budgetförslag hade de alltså kunnat stoppa S, V, MP-budgeten.

Så blev det inte, eftersom SD och C höll sig till praxis och röstade på sina egna förslag – och därmed är det rödgröna styret för kommande mandatperiod säkrat.

Demokraternas gruppledare Martin Wannholt beklagade detta och vädjade till Socialdemokraterna att tänka om.

– Det här samarbetet är fel, det kommer att krackelera. Ni står så långt ifrån varandra. Släpp det här och kom över till oss i mitten så att Göteborg inte stagnerar, sa han.

LÄS MER:Budgetdebatten sköts upp för att reda ut ”trixande”

LÄS MER:Göteborgs skolor kan tvingas skära ned

LÄS MER:Så blir de rödgrönas politik i Göteborg

LÄS MER:Så kan pengarna fördelas nästa år

ANNONS