Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs Universitet.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs Universitet. Bild: Thomas Johansson

"Kan komma fler avhopp som vi inte känner till"

Mikael Janssons besked om att han går med i Alternativ för Sverige kan vara ett tecken på interna spänningar inom Sverigedemokraterna.
– Om det är toppen på en vulkan eller ett isberg? Det är väldigt svårt att veta, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

ANNONS
|

Sverigedemokraternas tidigare partiledare Mikael Jansson är det senaste tillskottet i nybildade Alternativ för Sverige. Han blir en av flera riksdagsledamöter som på kort tid lämnat Sverigedemokraterna för att ansluta till det ny partiet.

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, innebär det här att både väljare och politiker får ett alternativ till Sverigedemokraterna.

– Det kommer i varje fall finnas en plattform dit man ideologiskt kan vända sig. Det kan bli stökigt om man verkligen drar jämt. Det blir först ett riktigt hot när man byggt upp en partiorganisation, säger han.

Det finns samtidigt frågetecken. Framförallt för att man vet så pass lite om partiet och vad det finns för bakomliggande orsaker till att de tidigare sverigedemokraterna har anslutit.

ANNONS

– Vi vet inte riktigt vad som driver de som är med i partiet. Har de lämnat av partiorganisatoriska skäl, djupt ideologiska skäl, eller att man vill göra karriär, säger Jonas Hinnfors.

"Han har haft mer nationalistisk framtoning"

Mikael Jansson representerar den "äldre" partilinjen, menar Jonas Hinnfors. Något som kanske inte gått särskilt bra i hop med de partiets nyare linje.

– Åtminstone utåt sett har han haft en mer traditionell och nationalistisk framtoning, åtminstone sedan den mer nya partilinjen från 2011, säger Jonas Hinnfors och fortsätter:

– Många av de här avhoppen kan handla om just tonfall och strategi. Man kan inte delar uppfattningen om vilken strategi man ska använda för att uppnå en viss ideologisk grund, som svensk eller nationalistisk. Det kan handlar hur man presenterar sig för väljarna.

Sverigedemokraterna har växt i varje riksdagsval och men på senare tid tycks stödet i opinionen ha stannat av. Jakten på nya väljare och partiets inriktning kan ha orsakat internt missnöje, menar Jonas Hinnfors.

– Partiet ökar inte riktigt lika mycket som förut. Då kan man givetvis fråga sig varför man inte gör det? Man kan uppleva att ledningen blivit fartblind, att man försöker öka hela tiden och att det inte riktigt levererar.

ANNONS

Kan locka väljare från SD

Alternativ för Sverige kan locka till sig väljare från Sverigedemokraterna. Men ska man hota på riktigt krävs det först en tydlig organisation och starka företrädare - något som saknas i dag.

– Det finns exempel på utbrytningar och nya partier har lyckats, men det är ovanligt.

– Ska man det måste man ha form av organisation och företrädare som förmår att bära fram budskapet. Än så länge ser det ganska tunt ut där, men det kan komma fler avhopp som vi inte känner till.

ANNONS