Julklappsvagnen samlade in gåvor till stans utsatta barn

Under lördagen körde en 120 år gammal spårvagn genom Göteborg och samlade in julklappar till utsatta barnfamiljer.
– Behovet i år är större än vanligt, säger Catarina Dunghed, socialchef på Göteborgs Stadsmission.

ANNONS
|

På Linnéplatsen står barn och vuxna samlade. Det bjuds på pepparkakor, glögg, kaffe och skumtomtar. Vinterkylan är påstridig men alla håller uppe humöret.

– Får det lov att vara en pepparkaka? säger en kvinna från Stadsmissionen till ett barn.

Personal från Stadsmissionen står med stora bruna tygsäckar och samlar in julklappar. I folkmassan står Lina Funkqvist, som brukar skänka julklappar till stadsmissionen.

– Jag är själv mamma och jag tänker på alla de mammor som inte har möjligheten att ge sina barn någon julklapp.

I dag har hon skänkt flera presentkort.

– Då får föräldern själv köpa det som känns bäst.

ANNONS

”Får inte glömma bort de som har det svårt”

Lina Funkqvist stoppar i presentkorten i en tygpåse. Enligt henne är det viktigt att man tänker på de som har det svårt, speciellt i juletid.

– Det är alltid lätt att tänka på människor i andra länder men man får inte glömma bort dem i vår egna stad som har det svårt. Det kan vara vem som helst i ens närhet, säger hon.

En bit bort står Louise Benzow från Stadsmissionen. Hon är med för tredje året i rad och samlar in julklappar.

– Utsattheten i Göteborg är extra påtaglig i år. Därför är det ännu finare på något sätt att det finns en så stor vilja och så många som skänker julklappar i dag, säger hon.

När julklapparna är insamlade öppnas en julklappsbutik där de utsatta familjerna får komma och välja bland de skänkta julklapparna.

– På det sättet kan vi säkerställa att familjerna själva får vara med och välja julklappar, säger Louise Benzow.

Barn är med och skänker

Efter 15 minuter rullar spårvagnen vidare mot Valand. Spårvagnsföraren ringer i klockan och en man utklädd till jultomte vinkar till människor på gatan från den öppna dörren. Spårvagnen, som byggdes 1902, är fylld av kändisambassadörer som hjälper till under dagen. En av dem är artisten Theoz.

ANNONS

– Det känns bra att man är med här i dag och hjälper och bidrar till det hela. Det är inte en självklarhet att alla föräldrar kan ge julklappar till sina barn.

Spårvagnen rullar på och framme vid Valand står barnfamiljer med oinslagna julklappar. Familjen Young har varit med och skänkt under lördagen.

– Jag tycker att det känns viktigt och fint att skänka julklappar till andra. Vi har skänkt både presentkort och leksaker, säger Karoline Young, mamman i familjen.

– Jag skänkte min största peng. Det var en stor piffig Pippi-peng, säger Tilly, 5 år.

– Du skrev ett brev också, eller hur? Säger pappan Adriel Young.

– Ja. Jag skrev ”God Jul från Tilly”.

Mamman Karoline Young tycker att det är viktigt att lära barnen att julklappar inte är något som ska tas för givet.

– Julen handlar inte bara om att få utan också om att ge. Vi kommer fortsätta skänka i framtiden och jag önskar att fler gjorde det till en tradition, säger Karoline Young.

En svår tid för utsatta

Catarina Dunghed, socialchef på Göteborgs Stadsmission, berättar att julklappsvagnen funnits sedan 2015 men att det är en gammal tradition som tagits upp igen från år 1915.

– Göteborgarna är generösa och vi är otroligt tacksamma för varenda gåva vi får. Ju mer vi får in desto fler barn kan vi ju ge julklappar till, säger hon.

ANNONS

Hon vänder sig mot ett barn som håller i en stor leksak och säger:

– Det här är så fint, här kommer den här flickan och så vet hon att hon ger en julklapp till ett barn som annars inte får några julklappar.

LÄS MER:Julmarknader i och runt Göteborg

LÄS MER:Julens överflöd finns inte för alla

ANNONS