Abdel Nasser El Nadi.
Abdel Nasser El Nadi.

Islamistrektorn flydde Sverige – finns nu i Egypten

Islamistrektorn Abdel Nasser El Nadi, tidigare rektor för Vetenskapsskolan i Göteborg är jagad av svenska myndigheter och har klassats som ett hot mot rikets säkerhet.
2019 försvann han från Sverige och har sedan dess varit borta.
Nu kan Expressen rapportera att han befinner sig i Egypten.

ANNONS
|

Vetenskapsskolan tog in över 275 miljoner kronor i skolpeng från skattebetalarna. Skolan i Kortedala stängdes i december år 2019 efter att det kommit fram hur flera IS-återvändare anställts på skolan. Säkerhetspolisen flaggade också för hur elever riskerade att utsättas för radikalisering.

Den tidigare rektorn Abdel Nasser El Nadi och ytterligare fem personer sattes i förvar av Säkerhetspolisen och skulle utvisas, men på grund av omständigheterna i deras hemländer ansågs det omöjligt att verkställa utvisningarna. När de släpptes ur förvaret i september 2019 fick de anmälningsplikt till polisen fem dagar i veckan.

Nu rapporterar Expressen att den eftersökte Abdel Nasser El Nadi befinner sig i Egypten, där de hittat honom i en lokal moské i de östra delarna av landet i staden Zagazig. Där ska han leva tillsammans med sin fru i ett relativt välbärgat område.

ANNONS

”De hade inga bevis mot mig”

Svenska myndigheter jagar honom för en skatteskuld på 4,5 miljoner kronor. Innan han lämnade landet tog han ut ett mångmiljonbelopp ur skolkoncernen.

– Jag vill inte återvända till Sverige och jag vill inte ha med Sverige att göra längre. I 30 år tjänade jag Sverige men det slutade med att de berövade mina rättigheter, säger Abdel Nasser El Nadi till tidningen.

De sex personerna som år 2019 omhändertogs ingick enligt svenska myndigheter i samma salafistiska nätverk som försökte påverka de svenska samhället och etablera radikala moskéer och församlingar.

Han kommenterar omhändertagandet i intervjun med Expressen:

– Det handlar om att komma åt oss. De vill ”hugga huvudet av” de mest inflytelserika i dawah (mission) i Sverige. Jag ansågs vara en av dem. De hade inga bevis mot mig. De vill komma åt oss som påverkade Dawah-verksamheten (spridning av islam) i Sverige. Det är det som det handlar om.

Enligt Pontus Toresson, sektionschef vid Kronofogdemyndighetens avdelning för indrivningar i utlandet, är utsikterna för att få tag i personer som Abdel Nasser El Nadi små, säger han till Expressen.

LÄS MER:El Nadi tog ut miljonbelopp – innan han lämnade landet

LÄS MER:Utredning mot El Nadi läggs ned: "Misstänkt har lämnat landet"

LÄS MER:Säpodokument: Nya ägaren "agerar bulvan" åt El Nadi

ANNONS