Internationella Engelska Skolan flyttar till Högsbo

I ett industriområde i Högsbo står en nybyggd skola. Till skolstart har Internationella engelska skolans elever flyttat från Krokslätt till Högsbo – till en skola med dubbel kapacitet och en skolgård på taket.

ANNONS
|

Skolan omringas av byggstaket, maskiner och arbetare i reflexkläder. Vid uppfarten hänger vita och blåa ballonger för att fira öppningen. Ett åttiotal fritidselever har redan intagit de nya lokalerna, men utanför pågår det sista arbetet för fullt.

– Vi får gå in bakvägen, entrén är inte klar än, säger Linda Öholm, Head of Public Affairs på Internationella engelska skolan (IES).

Fram till i somras låg IES Krokslätt i ett vitt hus vid Mölndalsvägen. Nu har eleverna som kommit tillbaka från sommarlovet istället fått åka till IES Södra Änggården – ett nybyggt, ljust hus i Högsbo industriområde på andra sidan Änggårdsbergen.

ANNONS

Den nya skolan är större och får plats med ungefär 900 elever, jämfört med de 480 som gick på skolan i Krokslätt. Skolan som tidigare tog emot elever från årskurs tre till sex ska nu undervisa från förskoleklass till nionde klass.

– Majoriteten av alla elever har följt med oss hit, sedan har vi tagit in elever från vår kö, säger Linda Öholm.

– Vi ska växa in i skolbyggnaden, så vi tar inte in åttonde och nionde klass utan de växer skolan in i med åren.

Nya bostäder ska byggas vid skolan

På ena sidan av byggnaden står Änggårdsbergens täta träd, och på andra varvas däckverkstäder, industrier och byggarbete. Bredvid skolbyggnaden ska nya bostäder anläggas men när skolan nu slår upp dörrarna kör byggbilar fortfarande fram och tillbaka över grusslätten utanför.

Emil Garcia, 9 år, är en av fritidseleverna som väntar på att höstterminen ska börja den 19 augusti. Efter lunchrasten jobbar han på ett stort legoprojekt som just ska slås samman med två andra elevers verk.

Hans favoritdel på den nya skolan ligger utomhus: fotbollsplanerna. Delar av skolgården ligger på byggnadens tak, och medan planen som ligger på marknivå är lite för liten och för sandig, tycker Emil att planerna på taket är både större och bättre.

ANNONS

– Jag har inte sett gympasalen än heller. Jag vill verkligen se den, säger han fundersamt.

Upp till hälften av undervisningen på engelska

Emil är ny på IES och är nervös inför en ny klass, ny skola och nya vänner. Dessutom med betydligt mycket mer engelska än tidigare.

– Förra skolan hade pyttelite engelska, bara en dag. Då lärde man sig inte så mycket, berättar han och fortsätter:

– När man väl kan engelska är det roligt, men jag kan inte riktigt det än. Jag kan ganska mycket, men inte allt.

IES är en tvåspråkig skola, och upp till hälften av undervisningen är på engelska. När skolan i Krokslätt nu har flyttat och blivit större har nya lärare rekryterats. En del är från andra länder – oftast anglosaxiska sådana, berättar rektor Desiree Ekendahl.

– I stort sett hela min personal har velat flytta med. Vi började med det här för något år sedan. Alla visste att det skulle bli väldigt mycket arbete, men vi ville veta om de var pepp, om de ville med.

Desiree Ekendahl är rektor på skolan. Hon var rektor även i Krokslätt, och är inne på sitt sjunde år i rollen.
Desiree Ekendahl är rektor på skolan. Hon var rektor även i Krokslätt, och är inne på sitt sjunde år i rollen. Bild: Barzan Dello

Inne i byggnaden kantar flyttlådor och uppackat undervisningsmaterial flera av väggarna. En flyttlåda i biologisalen är märkt ”body parts”.

– Vi flyttade in fysiskt sista veckan i juli, med alla våra möbler och så, säger Desiree Ekendahl.

ANNONS

Vägen fram till skolans huvudentré håller på att läggas i het, svart asfalt. Under eftermiddagen hålls en öppningsceremoni, där föräldrar och elever får se den nya skolan för första gången.

– Vi kommer från en väldigt liten byggnad och att få flytta både personal och elever till något sånt här är helt otroligt, säger Desiree Ekendahl.

IES i Göteborg

Internationella Engelska Skolan (IES) finns på två platser i Göteborg: Johanneberg och Västra Frölunda. IES är en friskola, och koncernen har 47 grundskolor och en gymnasieskola i Sverige.

IES i Johanneberg har funnits sedan 2013, skolan i Krokslätt, som nu alltså har flyttat till Högsbo, sedan 2010. För ett par år sedan var det tal om att etablera nya skolor i Partille och Härryda, men det blir inte av i nuläget.

Det beror på att kommunernas behov förändrades när konjunkturen föll för ett par år sedan, enligt Linda Öholm.

IES Södra Änggården får plats med drygt 900 elever, jämfört med IES Krokslätt som tar emot 480 elever.

Skolan är ritad av Okidoki arkitekter.

Kostnaden för bygget av skolan har enligt IES uppgått till 330 miljoner kronor.

Rättelse: I en tidigare version skrev vi att kostnaden för skolan uppgick till 330 miljarder. Det stämmer alltså inte, rätt summa är 330 miljoner kronor.

LÄS MER:Ett år sedan Römosseskolan togs över av Räddningsmissionen

LÄS MER:De går på Göteborgs minsta skola – sex barn per vuxen

LÄS MER:Friskola flyttar in i klassiska Odinsskolan

ANNONS