Hungerstrejk i Nordstan – i protest mot Göteborgs universitet

Studenter fortsätter att demonstrera mot Göteborgs universitet. Under söndagen tog de sin hungerstrejk till Nordstan.
Polisen uppmanade under kvällen demonstranterna att flytta på sig. Ett flertal personer som vägrade blev rapporterade för brottet ohörsamhet mot ordningsmakten.

ANNONS

Runt 30 av de studenter som demonstrerat utanför Göteborgs universitet tog sig under söndagen till Nordstan. De satte upp tält och lät meddela att de tänker fortsätta hungerstrejka så länge universitetet inte avslutar sina utbyten med israeliska universitet eller fördömer Israels agerande under det pågående kriget i Gaza.

– Vi är av uppfattningen att ledningen bara bryr sig om pengar, inte om människor. Därför har vi tagit oss till kapitalet för att få gehör. Nordstan är den göteborgska konsumtionens halspulsåder, säger Gaia Kangas, som deltar i demonstrationen.

En bild som Göteborgs universitets rektor Malin Broberg inte delar.

– Jag förstår inte varifrån man fått den uppfattningen. Pengar och ekonomi har inte varit en del av diskussionerna vi fört med studenterna. Och vi bryr oss absolut om människor och fördömer även våldet i Gaza och det fruktansvärda som sker där, säger hon.

ANNONS

”De som hungerstrejkar mår skit”

Så länge studenterna inte känner att de inte får gehör kommer de fortsätta sin hungerstrejk, som nu är inne på sin tionde dag.

– De som hungerstrejkar mår skit – men de säger att de vill fortsätta av egen vilja, säger Gaia Kangas.

Polisens vakthavande befäl Göran Carlbom berättar att det var högljutt på platsen. Man var där och förde en dialog med studenterna.

Har ni några planer på att ingripa?

– Det är inte helt omöjligt med tanke på var de sitter. De stör annan verksamhet och då kan vi tänkas ha en lägre toleransnivå. Men vi har inte hela lägesbilden klar, säger han.

Strax efter klockan 18 tog polisen beslutet att uppmana demonstranterna att avlägsna sig från platsen då demonstrationen inte är tillståndsgiven. De som vägrade varnades för att de skulle komma att rapporteras för brottet ohörsamhet mot ordningsmakten.

– De är inte särskilt samarbetsvilliga. Det är rätt många som valt att inte lyssna och vi jobbar just nu med att rapportera dem för brott. Tälten kommer att flyttas ut. Vi har även omhändertagit några som stört den allmänna ordningen och som redan förts från platsen, säger polisens vakthavande befäl Göran Carlbom.

Flertal anmälningar

Senare på söndagskvällen meddelade polisen att ett flertal anmälningar angående ohörsamhet mot ordningsmakten samt två anmälningar om ej tillståndsgiven sammankomst hade upprättas.

ANNONS

– Det är avslutat där nu, ingen är kvar på platsen, säger Anders Wennergren, vakthavande befäl vid polisen.

LÄS MER:GU slår tillbaka efter kritiken: Släppte in demonstranterna

LÄS MER:Hungerstrejk bland tältprotesterande vid Vasaplatsen

LÄS MER:Demonstranter kedjade fast sig på Göteborgs universitet

ANNONS