Hopphästarna konkurrerade ut travekipagen på Åby Arena

Under en hel vecka har hopphästarna intagit travbanan. På söndagen avslutades tredje upplagan av Westcoast Equestrian Week på Åby Arena.
– Det här är en av mina favorittävlingar på året, säger ryttaren Nicole Holmén.

ANNONS
|

En ”hästival” har den senaste veckan ägt rum på Åby Arena i Mölndal. För tredje året i rad anordnades Westcoast Equestrian Week där proffsryttare som Malin Baryard-Johnsson och Jens Fredricson tävlar sida vid sina med mindre namnkunniga konkurrenter.

– Det är så sällan en hobbyryttare som har ett vanligt jobb eller går i skolan och tävlar på sin fritid har möjlighet att tävla i samma klass som en olympisk guldmedaljör, säger Malin Trollnäs Turesson som är tävlingsledare för Westcoast Equestrian Week.

Två personer som ser fram emot att se VM- och EM-guldmedaljören Jens Fredricson tävla är Anna-Lena Eriksson och Agnes Månsson.

ANNONS

– Vi tycker att han är så bra med sina hästar, säger de.

En miljon i prispotten

Lite längre bort på läktaren sitter hunden Tillie i sin mattes knä och följer uppmärksamt hästarna på tävlingsbanan där finalen i Grand Prix i banhoppning pågår.

– Jag blir väldigt sugen på att åka ut och tävla nu när jag sitter här. Men det är jätteroligt att se alla fina hästar och alla duktiga ryttare. Det är så inspirerande, säger Anna Liljeroth som själv har två hästar.

Två ryttare som Anna Liljeroth håller lite extra koll på är Nicole och Stephanie Holmén som rider för Henriksdals Ryttarförening i Sjöbo. Nicole Holmén tävlar på Westcoast Equestrian Week första andra året i rad.

– Hela atmosfären är otrolig, det här är en av mina favorittävlingar på året, säger Nicole Holmén som vann 1.40-finalen med hästen Oh Sissi.

Tävlingsledare Malin Trollnäs Turesson är själv en före detta tävlingsryttare och hon har koll på vad som krävs för att skapa en bra tävling. Först och främst handlar det om att kunna erbjuda en bra banbyggnation och ett bra underlag. Men även en hög prispeng.

– Vi har ungefär en miljon i prispengar för den här veckan. Och det tror jag att vi är unika med för att vara en nationell tävling i Sverige, säger Malin Trollnäs Turesson.

ANNONS
Malin Trollnäs Turesson är före detta tävlingsryttare och tävlingsledare för Westcoast Equestrian Week.
Malin Trollnäs Turesson är före detta tävlingsryttare och tävlingsledare för Westcoast Equestrian Week. Bild: Henrik Jansson

Vill nå oinvigda

En relativt ny tävling har också möjligheten att tänka utanför boxen. Som en del av tävlingens hållbarhetsarbete har Westcoast Equestrian Week i år satsat på något de kallar The Hoof Print Market. Bland food trucks och hoppborgar kan besökare hitta två tält där man kan köpa begagnade kläder och tillbehör.

– Ridsport är ju en dyr sport så vi vill dra vårt strå i stacken för att göra det så inkluderande som möjligt, säger Malin Trollnäs Turesson och fortsätter:

– Och det är inte bara hästnörden som vi riktar in oss på, vi vill även nå de oinvigda som kanske kan finna ett nytt intresse här.

LÄS MER:Forskaren Petra Andersson: ”Ridsporten måste se hästar som personer”

LÄS MER:Douglas Lindelöws svar efter anklagelser om hästmisshandel

ANNONS