Högertrafiken fyller 50 år idag

ANNONS
|

Idag är det 50 år sedan vi gick över från vänstertrafik till högertrafik. Det låter enkelt, men antagligen är omställningen det största samhällsprojekt som någonsin genomförts i Sverige.

I de större städerna fanns både polis och militär på gatorna. Dessförinnan – samtidigt som låten "Håll dig till höger, Svensson" var en slagdänga på radion – hade vägmärken, trafiksignaler och busshållplatser flyttats och försetts med plastpåsar.

Allt hade förberetts minutiöst inför dagen H, som den kallades officiellt. Och så, som på en given signal klockan 04.45 söndagen den 3 september 1967 stannade trafiken.

Göteborg

En som var med vid omläggningen till högertrafik i Göteborg var Ulf Löfgren, då 21 år. Det var hans första riktiga jobb som ingenjör på Gatukontoret. Den tiden minns han väldigt väl. Hans jobb var att kontrollera att allt arbete flöt. Trafiken i centrala Göteborg och centrala Hisingen var avstängd för privatbilister från lördag den andra september till klockan 15 dagen därpå.

ANNONS

– Under det dygnet skulle 20 000 vägskyltar i Göteborgs vägnät avtäckas från aluminiumfolie. Och ett antal H-märken och skyltar skulle sättas upp som påminnelse för att köra på högersida, säger Ulf Löfgren.

Många var negativa innan till bytet, berättar Ulf Löfgren. Men när det väl var dags rådde det nästan rena feststämningen i stan, säger han.

Ulf Löfgren berättar att det kändes ovant att köra på höger sida, men att alla bilister var skärpta. Och det blev väldigt få högertrafikolyckor. Olyckor där folk glömde av sig och körde på fel sida. Men att även de "vanliga" olyckorna minskade mycket.

– Något många glömt var att alla bilägare fick byta strålkastarinsatser på sina bilar, för de var anpassade för vänstertrafik. Detta fick de bekosta själva.

Rattarna då, fick de flyttas på alla bilar?

– Nej de satt redan på vänster sida.

Även Kenneth Svensson jobbade på Gatukontoret och hade som uppgift att hålla koll på trafikomläggningen i centrala Göteborg. Den här uppgiften delade han med några få män i samma ålder.

– Hade det skett i dag hade det varit väldigt mycket mer folk, berättar han.

De stod och kontrollerade själva bytesögonblicket som var en stor förändring berättar han. Även hans bild är att allt flöt på bra.

ANNONS

Hur känns det att få ha varit med om den här historiska händelsen?

– Just när det hände var vi mest inne på att det skulle fungera, men nu efteråt känns det kul att få varit med om det, säger Kenneth Svensson.

ANNONS