Centrala Hjällbo ska få sig ett rejält lyft. Underskottet som det kommer att innebära är politikerna i byggnadsnämnden redo att betala för.
Centrala Hjällbo ska få sig ett rejält lyft. Underskottet som det kommer att innebära är politikerna i byggnadsnämnden redo att betala för. Bild: Olof Ohlsson

Hjällbo ska rustas upp med hundratals småhus

Hjällbo ska rustas upp med nya villor, förskolor och cykelbanor. För staden kommer utbyggnaderna innebära en kostnad på omkring 20 miljoner. Det är värt pengarna, menar Hampus Magnusson, som ser arbetet i ett led att bygga bort otryggheten.

ANNONS
LocationHjällbo, Angered|
|

Byggnadsnämnden i Göteborg har gått vidare med planerna på att rusta upp och knyta ihop Hjällbo centrum med de omkringliggande bostadsområdena. Bland annat ska bebyggelserna kring områdets spårvagnshållplatsen stärkas och stadsdelsparken utvecklas. Stadsdelen ska även få hundratals småhus, det vill säga allt från mindre villor till radhus. Dessutom ska Hjällbo- och Gråbovägen förvandlas till stadsgator med utrymme för fotgängare och cyklister.

Syftet är att öka attraktiviteten och göra Hjällbo – som av polisen räknas som ett särskilt utsatt område – till en tryggare plats.

– Gestaltningen kan göra att miljöer upplevs som trygga. Det här har jättestor betydelse för människors livsvillkor, säger Anna Reuter Metelius, stadsbyggnadskontorets projektledare för arbetet i Hjällbo.

ANNONS

LÄS MER:Så ska otryggheten på Hammarkulletorget byggas bort

Politikerna är överens

Nu ska programmet ut på samråd, vilket betyder att allmänheten kan komma med önskemål och synpunkter.

Trots underliggande motsättning mellan partierna är Hjällbo ingen knäckfråga. Planerna på att investera i området stöds av samtliga partier.

– Just i Hjällbo känns det ju väldigt kul att vi har kommit överens. Jag tror nog att det börjar finnas en acceptans för att den politiken som man har fört med de här stora miljonprogrammen inte fungerar utan att det behövs något nytt, säger Moderaternas Hampus Magnusson, ordförande i byggnadsnämnden.

En tidigare oenighet mellan partierna har varit hur stor andelen småhus ska vara och var i staden de ska byggas. Alliansens och Demokraternas tilläggsyrkande om en mer blandad boendeform stöddes av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Vänstern har tidigare haft ett motstånd mot småhus, men det är fantastiskt kul att även de nu har insett att detta behövs för att utveckla området, säger Hampus Magnusson.

Signe Borch i Vänsterpartiet uttrycker sig i liknande ordalag:

– Vi är väldigt glada att även Alliansen ser nyttan i att bygga småhus och blandstad här i Angeredsområdet och andra särskilt utsatta områden. Jag hoppas på mer initiativ av den typen. Inte bara för att kunna göra bostadskarriär utan också för att blanda upp befolkningarna.

ANNONS

Underskott på kort sikt

Projektet i Hjällbo lär bli en ekonomisk utmaning för staden. Markvärdet är lägre än i andra områden och exploateringsvinsterna kommer inte att kunna täcka utbyggnadskostnaderna. En första uppskattning är att kommunen kommer att gå back på omkring 20 miljoner, utan framtida driftkostnader inräknade.

– Här går vi med en klar förlust på kort sikt, det får man vara tydlig med att säga. Men vi är beredda att ta det, säger Hampus Magnusson.

För att kompensera för underskottet i Hjällbo krävs att man maximerar sina intäkter på andra håll. Som exempel ger Hampus Magnusson tomterna som nyligen såldes vid Fixfabriken i Majorna.

– Vi har ju fått en del kritik för att vi tar ut det som marken är värd på andra områden som det vid fixfabriken, men det gör vi för att bygga hela staden stark. Att vi använder bra affärer för att kompensera upp samhällsviktiga satsningar som den i Hjällbo och då kan vi ta ett visst underskott här, säger han.

LÄS MER:Undangömda tomterna i Majorna säljs för miljardbelopp

Alliansen har också fått kritik från oppositionen för att gå med överskott utan att investera pengarna. Är detta ett exempel på när ni vill använda överskottet?

– Ja, vi ser detta som en långsiktig samhällsinvestering för att få folk att stanna kvar i området.

ANNONS
ANNONS