Henrik Munck (D) frias av JK

Henrik Munck (D) frias från anklagelserna om brott mot efterforskningsförbudet. Det står klart sedan Justitiekanslern (JK) beslutat att lägga ner förundersökningen.
– För mig var det självklart, säger Henrik Munck.

ANNONS
|

Det var på ett möte med trafiknämndens presidium i höstas som Henrik Munck, avhoppad miljöpartist, då politisk vilde i trafiknämnden och numera aktiv i Demokraterna, ska ha efterfrågat källor till uppgifter i en artikel i GP, vilket tidningen GT avslöjade.

Efter att trafikkontoret rådgjort med stadens jurister lämnade de in en anmälan till Justitiekanslern (JK) som inledde en förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet. Men nu läggs den alltså ner vilket innebär att Munck frias från anklagelserna.

"Utredningen ger inte tillräckligt stöd för bedömningen att frågorna vid nämndens sammanträde ställts i syfte att ta reda på vem som lämnat uppgifter till tidningen. Det går därför inte att styrka att något brott mot efterforskningsförbudet har begåtts", står det bland annat i beslutet.

ANNONS

Munck: "Klart irriterande"

Henrik Munck har hela tiden nekat till anklagelserna och sagt att han aldrig ville veta vilken person som hade lämnat uppgifterna till GP, utan om det var trafikkontoret eller GP som hade haft felaktiga uppgifter, även om han använde ordet "vem" på presidiemötet.

LÄS MER:Inspelning avslöjar vad som sas på nämndmötet

– Det allvarliga i detta är att tre personer pratat sig samman med felaktiga uppgifter för att försöka få mig dömd. Det är en form av repressalier för att jag försökt få ordning i trafiknämnden. Hade det inte funnits en ljudinspelning från det mötet hade ord stått mot ord. Då hade tre personer, däribland kommunstyrelsens ordförande, stått emot mig, säger Henrik Munck.

De tre personer som Munck pratar om är kommunalrådet Shahbaz Khan (S) och kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) – som vid händelsen var ordförande respektive vice ordförande i trafiknämnden – samt trafikdirektör Stefan Eglinger.

Henrik Munck säger att JK:s beslut att lägga ned förundersökningen var väntat.

– För mig var det självklart. Hela anmälan byggde på det riggade protokollet från presidiemötet och deras felaktiga vittnesuppgifter i polisförhör. När jag väl träffade förundersökningsledaren och åklagaren och la fram detta var saken ur världen.

Har det varit en tung process?

– Jag tycker att det är klart irriterande när personer i maktposition, som kommunstyrelsens ordförande, ställer sig bakom felaktiga anklagelser för att få en person dömd för ett brott som han inte begått. Nu börjar frågan kring hur han och de andra vill förklara vad de har gjort.

ANNONS

Kommer du att agera juridiskt?

– Jag har fått råd av jurister att anmäla de här personerna för så kallad falsk tillvitelse. men jag får avvakta och se. Jag har inget besked i dagsläget.

Ville pröva situationen

Stefan Eglinger menar att det var viktigt att pröva situationens allvarlighet och det var därför trafikkontoret gjorde anmälan hos JK.

– Öppenhet och transparens är oerhört viktigt i situationer som blir speciella och det var därför vi ville pröva ärendet, säger han.

Han understryker att det protokoll som Henrik Munck menar ska ha varit riggat är skrivet av trafikkontorets tjänstemän och att trafikdirektören inte delar Henrik Muncks bild om att det ska ha varit riggat.

– Vi har skrivit i öppenhet och transparens vad som har hänt, säger han.

Han anklagar er för att ha riggat protokollet?

– Jag noterar det.

Henrik Munck sitter även under denna mandatperiod i trafiknämnden, men inte i presidiet. Stefan Eglinger menar att händelsen inte kommer att påverka det fortsatta politiska arbetet.

– Även Henrik Munck är en förespråkare för öppenhet och transparens. Det kommer att gå alldeles utmärkt, säger han.

Axel Josefson menar att han inte ställt sig bakom felaktiga anklagelser utan redogjort situationen som han uppfattat den.

ANNONS

– Jag tycker det är bra att JK kommit fram till ett beslut och har inte mer att tillägga egentligen, säger han.

ANNONS