Första lådan makrill såldes under tisdagsmorgonen för ett kilopris på 196 kronor exklusive moms på Göteborgs fiskauktion.
Första lådan makrill såldes under tisdagsmorgonen för ett kilopris på 196 kronor exklusive moms på Göteborgs fiskauktion. Bild: Göteborgs fiskauktion

Här är det makrillpremiär i Göteborg

I åtta lådor på totalt 78 kilo kom de tidigt på tisdagsmorgonen in till Fiskhamnen som ett säkert vårtecken. För ett pris på 196 kronor kilot såldes årets första makrillar fångade i Kattegatt.
– Makrill är ju en säsongsfisk och nu är den här, säger Linda Frithiof, informationsansvarig på Göteborgs Fiskauktion

ANNONS
|

Bland alla nyheter om inställda konserter, fotbollsmatcher och andra evenemang finns det fortfarande saker är som vanligt trots den pågående coronapandemin.

På vårkanten brukar den silljagande makrillen söka sig västerut från djupare vatten i Atlanten och nu har stimmen hittat tillbaka till Skagerrak och Kattegatt där fisken brukar befinna sig under sommarhalvåret för att leka.

LÄS MER:Så mycket kostade premiärhummern

Tidigt på tisdagsmorgonen såldes åtta lådor med totalt 78 kilo garnfångad makrill på Göteborgs fiskeauktion.

– Makrillen är fångad i Kattegatt och kilopriset för den första lådan blev 196 kronor exklusive moms. På Göteborgs fiskeauktion köper både fiskhandlare, butiker och restauranger fisk och de ska ju sedan lägga till lite på priset när de i sin tur säljer den, säger Linda Frithiof på Göteborgs fiskeauktion.

ANNONS

Priserna väntas sjunka

De närmaste veckorna räknar hon med att priset kommer bli betydligt mer överkomligt för den feta matfisken.

– Det är ju precis som med den första färskpotatisen. I början är priserna höga, men de sjunker ganska snabbt, säger hon.

Makrillarna som såldes under tisdagsmorgonen har dragits upp av av fiskebåten, GG184 Ragna.

Linda Fritiof berättar att det kan variera någon vecka varje år från när de första makrillarna fångas och sedan säljs i Göteborg.

– Jag vet inte exakt när de brukar komma in, men jag skulle nog säga att det är en ganska normal tidpunkt i år, säger hon.

Första lådan makrill såldes under tisdagsmorgonen för ett kilopris på 196 kronor exklusive moms.
Första lådan makrill såldes under tisdagsmorgonen för ett kilopris på 196 kronor exklusive moms. Bild: Göteborgs fiskeauktion
ANNONS