Här är byggprojekten som påverkar trafiken i Göteborg i vår

Många byggprojekt, både nya och gamla, kommer påverka Göteborgstrafiken i vår, enligt Trafik Göteborg.
Här är listan över de närmsta månadernas stora trafikomläggningar.

ANNONS
|

I vår ska många stora byggprojekt påbörjas i Göteborg, vilket kommer att leda till omfattande trafikomläggningar. Emma Olofsson, analytiker på Trafik Göteborg, lyfter fram tre av de största: Renoveringen av Tingstadstunneln, rivningen av Götaälvbron – och sprängningarna vid Korsvägen.

– Med tanke på Tingstadstunnelns renovering skulle jag vilja säga att det är mer trafikpåverkan i år än förra året, säger Emma Olofsson. Renoveringen är något av det största som händer på väldigt lång tid.

Tingstadstunneln ska renoveras

Fredagen den 22 april går startskottet för den ett och halvt år långa renoveringen av tunneln, vilket kommer påverka trafiksystemet i hela Göteborg.

– Den helgen kommer E6 stängas av mellan Olskroksmotet och Ringömotet. Då kommer det vara mycket trafik på andra leder, säger Emma Olofsson.

ANNONS

Efter helgen kommer ett av tunnelns rör stängas av och det kvarvarande röret kommer att ha dubbelriktad trafik med ett körfält öppet i vardera riktning. Trafiklösningen kommer se likadan ut under hela projektets gång.

– Det kommer att vara trångt och vi räknar med köer i och kring Tingstadstunneln. Man ska tänka Marieholmstunneln eller Älvsborgsbron om man vill han en smidigare resa.

Emma Olofsson påpekar samtidigt att det kommer vara ökade trafikmängder även där, då mycket trafik kommer att hänvisas dit.

Viktig led avstängd

Ett annat projekt som kommer medföra stor trafikpåverkan under våren är att E45 i centrala Göteborg stängs av i två veckor i februari.

– Det är stort. Det är en viktig led med mycket trafik som påverkas.

Orsaken är att rivningen av Götaälvbron ska fortsätta.

– Vi räknar med att det kommer att bli köer i Centralenområdet.

Trafiken kommer att ledas om på Södra och Norra Sjöfarten, och det kommer att göras en del åtgärder för att minska köerna där. Bland annat kommer trafikflödet in i Götatunneln, som fortfarande kommer vara öppen, att begränsas i östergående riktning.

– Vi vill undvika köer i tunneln, man vill inte ha stillastående köer där.

Sprängningar stoppar kollektivtrafiken

För den som åker kollektivt är det sprängningar vid Korsvägen i samband med Västlänkenbygget som kommer påverka mest.

ANNONS

– Korsvägen är ju som vi alla vet en stor knutpunkt för kollektivtrafiken, men även biltrafiken och gång- och cykeltrafiken kommer påverkas. Nu kommer trafiken stoppas i ungefär tio minuter, generellt två gånger om dagen. Man kommer att märka skillnad om man passerar Korsvägen vid just sprängningstiderna.

Listan på vårens stora trafikomläggningar:

Bild: Robin Aron

Tjörnbron stänger vissa vardagsnätter

När: 7 februari. Visst arbete pågår dock redan.

Vad: Begränsningar i trafiken på Tjörnbron på grund av att de så kallade snedkablarna ska bytas ut.

Påverkan: Vissa vardagsnätter mellan klockan 23.00 och 04.30 stängs bron helt för fordonstrafik. Redan nu har man stängt av alla körfält utom ett i varje riktning och sänkt hastigheten till 50 kilometer i timmen.

Gång- och cykeltrafik: Påverkas inte.
Bild: Jenny Ingemarsson

Sprängningar vid Korsvägen

När: Startar den 8 februari.

Vad: Stopp i trafiken vid Korsvägen på grund av sprängningar vid Västlänkenbygget.

Påverkan: När sprängningarna utförs kommer all trafik vid Korsvägen att stoppas. Detta gäller på vardagar under ungefär tio minuter mellan klockan 10.00 och 10.30, samt mellan klockan 12.30 och 13.00. Det kommer dock fortfarande gå att köra från Örgrytevägen till Skånegatan. Enligt planeringen kommer sprängningarna vid Korsvägen att pågå fram till våren 2023.

Gång- och cykeltrafik: Samma begränsningar som för biltrafiken, förutom mellan Örgrytevägen och Södra vägen där det fortfarande kommer vara möjligt att gå och cykla under sprängningarna.

Extra kommentar: ”Hittills har det inte sagts att några bussar eller spårvagnar kommer ställas in, utan de kommer att vänta tills sprängningarna är klara”, säger Emma Olofsson, analytiker på Trafik Göteborg.
Bild: Stefan Berg

E45 i centrala Göteborg stänger i två veckor

När: 11 februari (klockan 21.00) – 27 februari.

Vad: Avstängt på E45 i höjd med Lilla Bommen på grund av arbete med rivningen av Götaälvbron.

Påverkan: Trafiken leds om till Norra och Södra Sjöfarten. Avstängningen gäller inte Götatunneln.

Extra kommentar: ”Som tur är är en av dessa veckor sportlovsvecka. Statistiskt sett brukar det alltid vara mindre trafik då”, säger Emma Olofsson, analytiker på Trafik Göteborg.
Bild: Meli Petersson Ellafi

Vissa anslutningar vid Brunnsbomotet stänger

När: I mars och april.

Vad: Anslutningar vid Brunnsbomotet stängs. Syftet är att minska trafiken ner i Tingstadstunneln samt minska trafikfaror vid vävningspunkten mot Marieholmstunneln.

Påverkan: Påfarten från Brunnsbomotet mot E6 norrut, Marieholmstunneln, Tingstadstunneln och avfarten från Lundbyleden, i östergående riktning, till Brunnsbomotet stängs helt.
Bild: Patrick Sörquist

Inställda tågavgångar under två helger

När: Påskhelgen (15-18 april) och Kristi himmelfärdshelgen (26-29 maj).

Vad: Förändringar i tågtrafiken på grund av banarbete vid Olskroken.

Påverkan: I princip alla tåg till och från Göteborg på Västra Stambanan, Vänerbanan, Bohusbanan och till Norge ställs in. Istället kommer det finnas ersättningsbussar.
Bild: Stefan Berg

Stopp på E6 genom Göteborg en helg

När: 22-24 april.

Vad: E6 genom Göteborg, inklusive Tingstadstunneln, stängs på grund av att en järnvägsbro ska rivas och att renoveringen av Tingstadstunneln ska inledas.

Påverkan: E6 mellan Olskroksmotet och Ringömotet stängs. Även Tingstadstunneln stängs. Under tiden får trafiken åka via andra älvförbindelser.

Extra kommentar: ”Den här helgen är det stora startskottet för dubbelriktad trafik i Tingstadstunnelns ena rör”, säger Emma Olofsson, analytiker på Trafik Göteborg.
Bild: Jonas Lindstedt

Trafik åt båda håll i Tingstadstunnelns ena rör

När: Startar 25 april.

Vad: Dubbelriktad trafik i Tingstadstunnelns ena rör.

Påverkan: E6-trafiken kommer fortfarande kunna köra genom Tingstadstunneln men all annan trafik hänvisas till Marieholmstunneln. Renoveringsarbetet är planerat att vara klart hösten 2023.

Extra kommentar: ”Tunneln ska renoveras i ett och ett halvt år. Att det är dubbelriktad trafik kommer bli ett nytt normalläge”, säger Emma Olofsson, analytiker på Trafik Göteborg.
Bild: Meli Petersson Ellafi

Helgarbeten på E6

När: Vissa helger, med start i maj.

Vad: Begränsningar i framkomligheten på E6 mellan Olskroksmotet och Gullbergsmotet på grund av vägarbeten.

Påverkan: Under vissa helger kommer ett körfält i varje riktning att stängas dygnet runt.

LÄS MER:Här går ännu en bit av Götaälvbron ner med en smäll

Förutom nya projekt kommer dessutom en del redan startade arbeten fortsätta påverka Göteborgstrafiken. Bland dessa finns bland annat storbyggen som Västlänken och Masthuggskajen.

Listan med stora pågående vägomläggningar:

Bild: Jonas Lindstedt

Stopp i trafiken på E6

När: Startade 17 augusti 2021 och pågår fortfarande.

Vad: Stopp i trafiken på E6 på grund av sprängningar vid Kallebäcksmotet. Anledningen är att Västlänkens södra tunnelmynning byggs där.

Påverkan: Under sprängningarna är det stopp i trafiken under ungefär tio minuter mellan klockan 11.20 och 11.40. På grund av köerna tar det ungefär en halvtimme innan trafiken flyter på som vanligt igen efteråt. Även avfarterna från E6 till väg 40 mot Borås stängs av under sprängningarna.
Bild: Robin Aron

Begränsad framkomlighet på Hisingsleden

När: Pågår nu.

Vad: Begränsad framkomlighet på Hisingsleden. Orsaken är flera olika arbeten för att göra leden säkrare.

Påverkan: Det är korta sprängstopp under vardagar vid Volvomotet och Kålseredsmotet. På vissa delar av Hisingsleden är det dessutom sänkt hastighet och smalare körfält än vanligt.
Bild: Sara Johari

Avstängda vägar vid Järntorget

När: Startades sommaren 2021 och pågår fortfarande.

Vad: Begränsningar i trafiken vid Järntorget på grund av bygget av Masthuggskajen.

Påverkan: Framkomligheten är begränsad. Högersvängen från Oscarsleden mot Järntorget vid Järntorgsmotet är stängd. Enligt Göteborgs Stad beräknas Masthuggskajen vara färdig först 2030.
Bild: Anders Ylander

Avstängda gator i centrala Göteborg

När: Pågår nu.

Vad: Begränsad framkomlighet i centrala Göteborg. Orsaken är Västlänkenbygget.

Påverkan: Nils Ericsonsgatan är stängd i södergående riktning. Dessutom är Bergslagsgatan helt avstängd.

LÄS MER:Så ska Masthuggstorgets nya höghus se ut

LÄS MER:Så tidigt får byggarbetsplatserna börja väsnas

ANNONS