Grönsvart i Nordstan när Gais höll julmarknad

ANNONS
|

Gais julmarknad är en tradition från mitten av 70-talet. Rekordet slogs 2003 då man sålde för 125000 kronor, exklusive bingolotter.

- Det brukar vara årets bästa försäljningstillfälle för årskort, säger klubbens kansli- och marknadschef Erik Bergkvist. Vi har gaiskaffe och gaiskorv, matchtröjor och signerade fotbollar.

Lottförsäljaren Tommy Levin, iklädd hög grönsvart hatt, såg sin första Gaismatch 1960.

- Farsan höll på IFK men en äldre kompis tog med mig till Nya Ullevi där Gais mötte Degerfors. Sedan dess har jag sett i stort sett alla hemmamatcher.

Han sitter i styrelsen för supporterklubben Makrillarna och var aktiv i försöket att etablera klubbens bandylag, som tvingades dra sig ur elitserien 2014.

ANNONS

- Det var trist, säger han. Jag tycker det var gördåligt av politikerna att inte kunna fixa en bandyhall. De är väl bara intresserade av fotboll och hockey

Anna Jarnesand har lyckats förena intresse med yrke. Hon har jobbat ideellt som materialansvarig i ett par år.

- Men i förra veckan blev jag anställd av klubben.

Hon säljer affischer och andra souvenirer. En affisch som väcker intresse bland besökarna visar alla officiella matchtröjor sedan klubben bildades 1894; först 1911 blev den grönsvartrandig.

- Jo, pappa har beställt en sån. Jag är uppfödd gaisare, säger hon och visar sin tatuering på underarmen. Gais, står det.

Man kan också bli gaisare genom gifte. Så är det med Cecilia Blom.

- Det är helt okej även om det blir lite galet ibland. Särskilt om det är många förluster, det kan ta hårt. Men går det bra för Gais är det lyckligt hemma.

Cecilia Blom är oftast hemma med barnen när Gais spelar men ibland går hela familjen. Fotbollsintresset finns från början.

- Jag har spelat själv, nio år i Öjersjö.

ANNONS

71-årige Lars-Erik Johansson har inte missat många hemmamatcher sedan han gick på sin första Gais-match i slutet av 1940-talet. Han kommer väl ihåg senaste gången Gais vann Allsvenskan – 1954, för 61 år sedan.

- Vi kommer tillbaka, det vet jag.

Lars-Erik tycker det är tråkigt med den nya supporterkultur där man ska hata motståndarlagen, även de som är från samma stad.

- Jag hoppas att Öis kommer tillbaka också, säger han.

ANNONS