Sedan 2013 har de som fyllt eller ska fylla 65 år erbjudits gratis broddar av Göteborgs stad. Snart skickar de ut ett nytt erbjudande till 6 256 personer. Arkivbild.
Sedan 2013 har de som fyllt eller ska fylla 65 år erbjudits gratis broddar av Göteborgs stad. Snart skickar de ut ett nytt erbjudande till 6 256 personer. Arkivbild. Bild: Berg-Rusten

Gratis broddar i Göteborg till 65- åringar

Sedan 2013 har Göteborgs stad delar ut gratis broddar till de som är 65 år, så även i år. Snart kan kylan och halkan vara här, så nu skickar kommunen ut brev till drygt 6 000 personer med erbjudande om broddar lagom till vintern.

ANNONS
|

Snart kan det varma höstvädret förvandlas till minusgrader och kyla, vilket kan ge halka. Inom kort kommer Göteborgs stad skicka ut ett brev till de som fyllt 65 år, eller fyller 65 i år, där de erbjuds gratis broddar.

Detta har kommunen gjort sedan 2013, med ett avbrott 2019.

– Det är en del av stadens hälso- och förebyggande arbete för att minska fallolyckorna. Att använda broddar vid halka är ett enkelt sätt att minska risken för fall och fallrädsla, och genom det bidra till ökad livskvalitet genom fortsatta utomhusaktiviteter, säger Andrea Fridlizius, utvecklingsledare på Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.

ANNONS

Hon säger också att utdelandet och användandet av broddar minskar fallolyckorna, enligt evidensbaserad forskning. Och att pengarna som gratisbroddarna kostar sparar man in i vårdkostnader.

Prova dem på Allégården

För att få rätt storlek finns möjlighet att prova broddar på Allégården i Haga under tre lördagar. Tidigare har man kunnat prova ut dem i olika butiker.

Kommunen hoppas att utprovningen på ett ställe funkar bättre än tidigare.

– Vi hoppas på en bra tillgänglighet för vi vill att så många som möjligt nappar på erbjudandet och använder dem, säger Andrea Fridlizius.

Gratis broddar i Göteborg

För att få rätt storlek finns möjlighet att prova broddar på Allégården i Haga den 22 oktober, 5 november och 19 november klockan 10–14.

Broddarna kommer att levereras hem till brevlådan. Går de inte in där lämnas de utanför dörren eller hos ett utlämningsställe.

Broddarna finns i två olika modeller, helfotsbrodd och hälbrodd. Erbjudandet gäller mellan den 15 oktober och 15 december.

LÄS MER:Fallskador näst vanligaste anledningen till sjukhusvistelse

LÄS MER:Här är de vanligaste skadorna i hemmet

LÄS MER:Så kan fallolyckor bland äldre undvikas

ANNONS