Efter tio år skrotas Hjärntorget som digital lärplattform och kommunikationskanal vid skolorna i Göteborg.
Efter tio år skrotas Hjärntorget som digital lärplattform och kommunikationskanal vid skolorna i Göteborg. Bild: Månjs Langhjelm

Göteborg skrotar Hjärntorget – sparar miljoner varje år

Göteborgs skolor skrotar nuvarande lärplattform och ska ha ett nytt system i bruk i slutet av nästa år.
– Vi får ett modernare och mer funktionellt system till ett lägre pris, säger Per Wikström, avdelningschef på grundskoleförvaltningen.

ANNONS
|

En lärplattform ger elever, vårdnadshavare och lärare digital möjlighet att ta del av den dokumentation som finns om ett barns lärande och utveckling, plattformen fungerar även som en informationskanal mellan hemmet och skolan.

Under åren har dock systemet med digital lärplattform kritiserats kraftfullt från olika håll, bland annat för att vara omständligt, byråkratiskt och svårhanterligt.

”Finns fog för kritiken”

Så sent som för en månad sedan skrev Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, en debattartikel i GP om att plattformarna leder till en överdokumentation som stjäl miljontals timmar av värdefull lärartid och menade att det går att rensa bland dokumentationskraven utan att förlora i kvalitet.

ANNONS

– Det finns absolut fog för delar av den kritiken – en plattform ska vara ett hjälpmedel och inte ett hinder. Det är därför vi nu utvecklar och moderniserar systemen för att göra dem så användarvänliga och praktiska som möjligt, säger Per Wikström, avdelningschef för avdelningen kvalitet, samordning och utveckling på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Sedan tio år använder Göteborgs Stads förskolor och skolor på olika sätt plattformen Hjärntorget. Nu skrotas den – upphandlingen för en ny lärplattform klar.

Sparar tre miljoner årligen

Det innebär att i slutet av 2022 ska alla förskolor och skolor ha bytt till nya system. Göteborgs Stad har skrivit ett tioårigt avtal med Unikum för förskola och ett lika långt avtal med Vklass AB för grundskola, gymnasium och vuxenutbildning.

Kostnaden för hela projektet landar på mellan 60 och 70 miljoner kronor, enligt Per Wikström.

– Samtidigt som vi får ett modernare system så minskar den årliga kostnaden – från tio till sju miljoner per år, säger han och fortsätter:

– Jag känner mig trygg med att den nya lärplattformen motsvarar de behov som medarbetare, elever och vårdnadshavare har. Vi har också säkerställt att vi kan hantera barnens och elevernas personuppgifter på ett säkert sätt i de nya systemen, betonar Per Wikström.

ANNONS

Till våren ska de nya systemen testas i ett pilotprojekt på olika skolor i Göteborg – vilka det handlar om är ännu inte klart.

LÄS MER:Varannan tillfrågad dömde ut Hjärntorget redan 2017

LÄS MER:Göteborg stad skrotar Hjärntorget

LÄS MER:Förälder larmar om bristande integritetsskydd i Hjärntorget

LÄS MER:Skapa en hållbar digital plattform för skolorna

LÄS MER:Efter åtta år av svidande kritik – Hjärntorget blir kvar

ANNONS