Gobigas anläggning som idag står tom. Men nu har potentiella köpare visat intresse.
Gobigas anläggning som idag står tom. Men nu har potentiella köpare visat intresse. Bild: Jonas Lindstedt

Gobigas nedmontering på is – finns potentiella köpare

Gobigas, den både hyllade och utskällda satsningen på biogas i Göteborgs hamn, är tillbaka i malpåsen. Beslut om en eventuell nedmontering skjuts på framtiden efter ett nyväckt intresse efter krigsutbrottet i Ukraina.
– De kontakterna jag har haft kan möjligen leda vidare, men det får vi se hur seriöst detta är, säger Jan Hallberg (M), ordförande i Göteborg energis styrelse.

ANNONS
|

Göteborg energis vd Alf Engqvist sa i slutet av april att de avbrutit konserveringen och börjat plocka isär anläggningen Gobigas.

– Vi konserverade utrustningen för att se om vi skulle hitta någon som var intresserad. Men det gjorde vi inte, därför avbröt vi, det kostar pengar att konservera, sa vd:n Alf Engqvist då.

Han berättade att frågan om hur anläggningen skulle monteras ned skulle tas upp på något av de närmaste styrelsemötena.

Nu tänker bolaget om efter att gasmarknaden skakats om av, i huvudsak, invasionen av Ukraina. Det har lett till ett pånyttfött intresse för anläggningen.

– Vi har haft några kontakter. I det här inledande skedet handlar det om att berätta hur anläggningen ser ut och så vidare. De kontakterna jag har haft kan möjligen leda vidare, men det får vi se hur seriöst detta är, säger Jan Hallberg (M) styrelseordförande på Göteborg energi.

ANNONS

Han kommer att ha möte med intressenter, men när det kommer att hända kan han inte säga i dagsläget.

Tillbaka in i malpåsen

Det betyder att Gobigas återigen ligger i malpåse. Anläggningen är inte längre konserverad, det vill säga förseglad, men den ska inte heller monteras ned. Något beslut om nedmontering kommer sannolikt inte tas upp i styrelsen i närtid, enligt Jan Hallberg.

Om intressenterna vill han i dagsläget berätta väldigt lite, men de kan i antal räknas på en hand och det har ännu inte inletts några förhandlingar.

En eventuell försäljning av anläggningen försvåras av att Göteborg energi ser marken som väldigt värdefull, delvis eftersom Gobigas ligger vid bolagets två huvudområden i Rya där de har annan viktig verksamhet.

– Området är begränsat och utmaningen är att kunna existera med ett fungerande Gobigas och våra verksamheter och utbyggnaden av dem framöver, säger Jan Hallberg.

Gobigas var en demonstrationsanläggning och första steget i en satsning som skulle gå vidare till kommersiell produktion i större skala. Spill från skogen, som trädtoppar och grenar, skulle förgasas till biogas. Biogasen hoppades man sedan skulle kunna användas till att ställa om industri på västkusten och även gå att använda som drivmedel.

Jan Hallberg, styrelseordförande Göteborg energi
Jan Hallberg, styrelseordförande Göteborg energi Bild: Bengt Kjellin

Inte driva själva

Projektet hyllades internationellt, men på hemmaplan bytte lokala politiker fot 2015. Då röstades nästa steg i processen ned i kommunfullmäktige efter att allianspartierna pekat på en begränsad miljönytta och befarade stora ekonomiska förluster. De fick stöd av SD och Vägvalet – och satsningen hamnade så småningom i malpåse.

ANNONS

Men även om marknaden ser annorlunda ut nu så är det inget alternativ att Göteborgs energi själva ska starta upp anläggningen, enligt Jan Hallberg.

– Vi kommer aldrig låta göteborgarna vara riskkapitalister igen, säger han och syftar på att tekniken som testades var obeprövad när projektet drogs igång och att företag kan ta kalkylerade risker, men att kommunala bolag som Göteborg energi ska hålla sig till sådant som redan ”finns på hyllan”.

I slutet av maj publicerade GP en debattartikel där sex personer som verkar inom forskning eller näringsliv, menar att Gobigas skulle kunna startas upp inom ett år och att det är av nationellt intresse att biogasproduktionen startas upp.

LÄS MER:Återuppstarta GoBiGas och fasa ut beroendet av rysk gas

Men den tidsuppskattningen är inte Jan Hallberg enig om.

– Så enkelt är det inte.

Han vet inte själv hur lång tid det skulle ta, men menar ändå att ett år inte är realistiskt med tanke på att vissa tillstånd behövs för uppstart.

MP vill se över Gobigas

Gunnar Westerling sitter i Göteborg energis styrelse för Socialdemokraterna och han instämmer i att omvärldsläget har ändrats.

– Vi avvaktar helt enkelt, säger han.

Inte heller han ser det som ett alternativ att Göteborg energi själva ska satsa på att starta Gobigas.

– Vi har inte så bra erfarenheter, det var stora förluster ekonomiskt, så det känns inte aktuellt. Vi måste prioritera att göra fjärrvärmen fossilfri, säger han.

ANNONS

Det går inte att göra samtidigt?

– Nej, jag tror vi måste koncentrera oss på det.

Miljöpartiet, som är ett av de partier som ville fortsätta satsningen till nästa steg, håller inte med om att demonstrationsanläggningen var ett misslyckande och vill se över frågan igen. Delvis efter debattartikeln i GP.

– Det är viktigt att förstå om biogasanläggningen kan komma till nytta i det läget vi har nu. Vi har ett helt annat prisläge än när beslutet om nedläggning togs, säger Karin Pleijel (MP).

Karin Pleijel, Miljöpartiet
Karin Pleijel, Miljöpartiet Bild: Sanna Tedeborg

Hon lägger vikt vid att Sverige inte vill vara beroende av diktaturer och låsa in sig i fossila lösningar, men att de just nu behöver mer fakta på bordet om anläggningens potential.

– Biogas kan vara en intressant produkt på den europeiska marknaden och i dag kan även de industrier som behöver metan vara villiga att betala mer.

Hon tillägger:

– Vi tycker att det är bra om anläggningen kan komma till nytta via en ny ägare. Då får vi också ut pengar från den investering som gjorts.

ANNONS