De fria besöken på återvinningscentralerna hotas av de rödgröna partierna.
De fria besöken på återvinningscentralerna hotas av de rödgröna partierna. Bild: Joachim Flodin

Fria besök på återvinningen hotas – Centern ryter ifrån

Snart kan det vara slut med fria besök på återvinningscentralen. Besöken kan komma att ransoneras till endast sex stycken per person och år. Något som fått Centerpartiets Emmyly Bönfors att reagera:
– Det ska vara enkelt att göra rätt. Gratisbesöken minskar risken för att skräp hamnar på fel plats, som i naturen, säger hon.

ANNONS
|

De fria besöken på återvinningscentralerna kan snart vara ett minne blott, i alla fall om de rödgröna partierna får bestämma. Centerpartiet däremot vill behålla nuvarande system där alla kan återvinna när som helst.

Det var vid årsskiftet som fria besök infördes på återvinningscentralerna i Göteborg, vilket har inneburit att man under året kunnat komma och gå på återvinningen som man vill.

LÄS MER:Fria besök på återvinningen införs nästa år

Tidigare var antalet besök på återvinningen i Göteborg begränsade till 12 per år. Nu vill de rödgröna partierna återinföra begränsningarna och strama åt dem ytterligare genom att begränsa antalet besök till enbart sex tillfällen per person och år.

ANNONS

Det som enligt de rödgröna partierna ligger till grund för förslaget har att göra med att de fria besöken utnyttjats av oseriösa företag som slängt avfall på återvinningen som ett sätt att kringgå betalningen för verksamhetsavfall.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslår att restriktionerna ska komma att införas 2024.

”Det ska vara enkelt att göra rätt”

Centerpartiets Emmyly Bönfors menar däremot att oseriösa företags slängande i tid och otid inte är något som bör gå ut över privatpersoners besök på återvinningen.

– Det handlar om att hitta ett arbetssätt på återvinningscentralerna som kan identifiera de personer som gör överträdelser, säger hon till Göteborg direkt.

Systemet med införandet av fria besök på återvinningscentralen infördes gradvis i flera etapper och Emmyly Bönfors menar att det är onödigt att skrota ett system som tagit tid att bygga upp. Hon menar också att gränsen med sex besök per vuxen och år missgynnar ensamstående föräldrar.

– Det ska vara enkelt att göra rätt. Gratisbesöken minskar risken för att skräp hamnar på fel plats, som i naturen. Det bidrar även till att miljöfarligt avfall faktiskt återvinns.

LÄS MER:Företags farliga sopor går under radarn

LÄS MER:Problemet med nedskräpning på ÅV-stationerna ökar

LÄS MER:Nej, en pulka är ingen plastförpackning

ANNONS