Frätande ämne läckte från lastbil i Arendal

Räddningstjänsten larmades med åtta enheter till Arendal på Hisingen på torsdagen efter att en behållare med frätande och brandfarligt ämne börjat läcka.
– Den rymmer 1 000 liter, säger Lars Larsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg.
Avspärrningar upprättades och ett stort område utrymdes.

ANNONS
|

Strax innan klockan 09 på torsdagsmorgonen larmades räddningstjänsten till Arendal på Hisingen efter att de fått ett larm om utsläpp av farligt ämne.

Åtta enheter från räddningstjänsten befann sig på plats vid behållaren som rymmer 1 000 liter.

– Det är en trögflytande vätska som under omlastning började läcka genom en spricka i botten. Man placerade kärlet i en uppsamlingsbehållare, vilket var väldigt rådigt gjort av dem som hanterat det. Det gör att vi inte fått ut några stora mängder av ämnet i det fria, säger Stefan Karlsson, som är räddningsledare på plats.

Enligt polisen handlar det om ett ämne vid namn Arquad T-50 som läckte inne på logistikföretaget Schenkers område.

ANNONS

– Det är ett brandfarligt och frätande ämne som läcker från behållaren. Vi har spärrat av runt den, sa Lars Larsson på räddningstjänsten, på förmiddagen.

– Det är en lastbil, som jag förstår det, som har haft ett läckage ner på asfalten, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Utrymmer och spärrar av

Även polisen hade patruller på plats. De upprättade avspärrningar på omkring 100 meter kring den läckande behållaren.

– Räddningstjänsten vill inte att polisen åker hela vägen fram. Skyddsmask ska på för samtliga poliser, sa Thomas Fuxborg.

– Målsättningen är att utrymma dem som behöver utrymmas från området. Polispatruller håller avspärrningarna så att inga obehöriga kommer in i området.

Samlar in innehåll i behållare

Räddningstjänsten bedömde vid 10-tiden att de skulle behöva vara kvar i ungefär två timmar till. Man arbetade då med att försöka samla in innehållet i behållaren.

– Omhändertagandet är lite komplicerat eftersom det är mycket frätande för personal och också mycket brandfarligt. Därför behöver vi gå lite försiktigt tillväga, säger räddningsledaren Stefan Karlsson.

Räddningstjänsten skickade också kemenheten från Kortedala brandstation till platsen, för att kunna hantera situationen så säkert som möjligt. Därefter pumpades ämnet upp med hjälp av en så kallad sugbil.

Finns det några risker för personer i närheten?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har spärrat av ett område och innanför det finns bara våra kemdykare, som har skyddande klädsel. För allmänheten finns inga risker i detta läget, säger Stefan Karlsson.

ANNONS

Strax efter lunch på torsdagen hade räddningstjänsten börjat avveckla insatsen.

ANNONS