Första influensavågen om en dryg månad

ANNONS
|

–Vår bedömning är att den första influensavågen kan komma om fem, sex veckor. Erfarenheter från länder på södra halvklotet har visat på en sådan utveckling, säger Ann Söderström, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Vid en presskonferens i går redogjorde hon för influensaläget och den planerade massvaccineringen. Samtidigt presenterade sjukhusen och primärvården sin beredskap inför den väntade epidemin.

–Det viktigaste budskap till allmänheten är en vädjan om tålamod. Eftersom vi aldrig har varit med om något liknande är det svårt att förutse konsekvenserna.

Inställda operationer och återbesök

ANNONS

Enligt Ann Söderström kommer svininfluensan att sätta sina spår i den övriga sjukvården. När hela befolkningen ska vaccineras lär sannolikt en del planerade operationer och återbesök hos läkare ställas in.

–Läget blir extra ansträngt om många människor insjuknar samma veckor som vi planerar att massvaccinera. Då får vi räkna med ett stort antal sjukskrivna även bland vårdpersonalen, säger Ann Söderström, som väntar spänt på nästa veckas prognos från Smittskyddsinstitutet.

Hittills har VG-regionen kommit lindrigt undan med få allvarliga influensafall. Här har bara nio personer vårdats på sjukhus för svininfluensa, varav endast en sjuk behövt intensivvård. Det är betydligt färre än i exempelvis Stockholm och Uppsala.

Folk i storstäder reser mer

Att många fall rapporteras från storstäderna kan bero på att befolkningen där reser mer. En annan förklaring är att storstadsbor är snabbare med att kontakta sjukvården.

Regionen planerar att börja vaccinera mot svininfluensa under vecka 41 (5-11 oktober). Först ska personer i riskgrupperna samt anställda i sjukvården få sina vaccindoser, två veckor senare är det skolornas tur.

ANNONS

–Efter riskgrupperna kommer vi att prioritera de yngsta. Vi räknar med att alla skolor, från förskolor till gymnasier, ska vaccinera eleverna.

Ett skäl att vaccinera barn och ungdomar tidigt är att den nya influensan främst drabbat yngre människor. Om skolbarnen blir immuna finns också goda chanser att begränsa smittspridningen.

Gravida kommer att vaccineras på mödravårdscentralerna, medan många kroniskt sjuka ska få sina sprutor på sjukhus eller vid specialistmottagningar.

För övriga vuxna gäller att vaccinationerna sköts av den vårdcentral där de är listade samt av företagshälsovården.

Rosengrenska mottagningen tar hand om de papperslösa flyktingar, medan asylsökande vaccineras vid Angereds närsjukhus.

Särskilda hembesöksgrupper

Eftersom det inte längre sker någon testning av misstänkta fall, finns inte heller några aktuella uppgifter om antalet smittade. Rapporter från sjukvårdsupplysningen, vårdcentralerna, sjukhusen samt några utvalda skolor visar dock på en ökning de senaste veckorna.

Inom primärvården finns beredskap för att många blir sjuka samtidigt.

–Vi kommer att ha särskilda hembesöksgrupper som kan bedöma vilken vård varje patient behöver. Allt för att hindra smittan från att spridas till ännu fler, säger Karin Rignér, chefläkare för primärvården i Göteborg.

ANNONS

För att klara massvaccineringen senareläggs den årliga sprutan mot ”vanlig” influensa. Eventuellt kommer den att ges tillsammans med andra dosen svininfluensavaccin.

Vissa grupper löper större risk att drabbas av ett allvarligare sjukdomsförlopp.

Till riskgrupperna räknas gravida och alla över 6 månader som har regelbunden kontakt med läkare på grund av:

Kronisk lungsjukdom

Extrem fetma eller neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen

Kronisk hjärt-kärlsjukdom

Personer med nedsatt immunförsvar

Kronisk lever- och njursvikt

Diabetes

Läkemedelsbehandlad astma

Allvarlig neuromuskulär sjukdom

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS