Robert Cumming, kommunikatör på institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Onsala rymdobservatorium.
Robert Cumming, kommunikatör på institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Onsala rymdobservatorium. Bild: Anders Ylander

Första bilden av ett svart hål i universum

Nu finns första bildbeviset – ett svart hål i galaxen M 87, en orange ring mot en svart skugga. Ett svart hål som är större än hela vårt solsystem. Det var en stor dag för vetenskapen, men också för Chalmers och Onsala Rymdobservatorium som medverkat i forskningsresultatet.

ANNONS
|

Det svarta hålet ligger i galaxen M 87, i stjärnbilden Jungfrun, drygt 55 miljoner ljusår från jorden. Det svarta hålet är enormt, 100 miljarder kilometer i diameter, men sett från jorden är det inte större än ett senapskorn. Så bilden möttes av stort jubel bland forskare och astronomer när den visades upp på en livesänd presskonferens från Bryssel på Chalmers campus under onsdagen.

En början till nya rymdäventyr

Forskningsresultat från Event Horizon-teleskopet är så banbrytande att det presenterades på sex presskonferenser över hela världen under onsdagen.

– Vi har för första gången kunnat se skuggan av ett svart hål som ligger i en galax som ligger ganska nära oss i rymden. Det är ett bevis, och det gör att vi nu kan gå vidare och undersöka i detalj hur svarta hål fungerar och deras roll i universum, och hur vårt universum har blivit till och varför det ser ut som det gör i dag, säger Robert Cumming, kommunikatör på Onsala rymdobservatorium.

ANNONS
Forskningsresultatet presenterades på sex presskonferenser över hela världen under onsdagen.
Forskningsresultatet presenterades på sex presskonferenser över hela världen under onsdagen. Bild: Anders Ylander

Onsala rymdobservatorium ingick i det nätverk av radioteleskop som samarbetade över hela världen för att ta fram bilden av det svarta hålet i galaxen M 87. Tre Chalmersforskare har deltagit i det aktuella forskningsprojektet, tillsammans med forskare från över 40 länder.

– Det man ser är en ljus ring mot en svart skugga, som ser ganska suddig ut. Men i själva verket är det en av de bästa bilderna som mänskligheten någonsin har tagit. Man ser en ljus ring, som vi färgat orange, som egentligen är radiostrålning, som man inte kan se. Och den mörka fläcken i mitten, är det svarta hålets skugga, säger Robert Cumming.

Kan förklara konstiga saker i universum

Bilden är inte bara sensationell inom astrofysiken utan visar också att Albert Einsteins idéer om svarta hål stämde.

– Det är också ett tecken på att i stora galaxer finns det stora svarta hål och det kan förklara mycket av de konstigaste saker vi ser i universum, säger Robert Cumming.

Universum är ett ganska stort ställe. Hur visste forskarna att de skulle söka efter det svarta hålet i galaxen M 87?

– När man tittar på galaxer ute i universum, både vår galax Vintergatan och andra, ser man strålar som kommer ut från mitten av galaxen och som beter sig på konstigt sätt. Ganska tidigt började man misstänka att här händer det konstiga saker och föreslog att förklaringen kunde vara ett enormt svart hål, miljardtals gånger solens massa – och nu har vi faktiskt orange på svart att det är så, säger Robert Cumming.

ANNONS

EU:s forskningskommissionär Carlos Moedas konstaterade att inom vetenskapen är detta en enormt viktig rön.

– Det är ett stort genombrott för mänskligheten, sade han under presskonferensen.

FAKTA: Detta är ett svart hål

Ett svart hål är en region i rymden där gravitationens dragkraft är så stark att ljuset inte kan fly.

Den starka tyngdkraften uppstår eftersom materia har pressats in i ett litet utrymme. Kompressionen kan äga rum i slutet av en stjärnas liv – vissa svarta hål är ett resultat av en stjärna som dött.

23 januari 2019 rapporterade tidningen Nature slutsatser som även avslöjar att massiva svarta hål är mycket vanligare än vad man tidigare trott.

Källa: Rymdstyrelsen

ANNONS