Al noor stadsbyggnadskontoret Storås industriområde Esma Hadi
Al Noor hjälper bland annat nyanlända komma till rätta i det svenska samhället. Det kan handla om kontakter med myndigheter, vården eller att söka jobb. Esma Hadi har varit engagerad i föreningen i hela sitt liv. Bild: Olof Ohlsson

Fastighetsägaren kämpar mot vräkning av muslimsk förening

Den muslimska föreningen Al Noor har hyrt in sig hos Carl Sandén i 15 år. Nu vill kommunen att de vräks – men fastighetsägaren sätter hårt mot hårt. Annars kommer Al Noor få sälla sig till en stora skara föreningar på jakt efter en egen lokal.
– Jag blir mer och mer frustrerad. Man försöker dra sitt strå till stacken men blir bara nonchalerad, säger Carl Sandén.

ANNONS
|

Det låter som Carl Sandén och hans hyresgäst Esma Hadi pratar om olika platser. Medan fastighetsägaren upprepar att det är en väldigt enkel lokal ser sig Esma omkring med värme. På pappret är hennes pappa ordförande för föreningen Al Noor, men Esma har minst lika mycket att säga till om.

– Det här är en jättebetydelsefull plats. Jag kröp omkring här som barn, säger Esma och sveper med handen över rummet.

I lokalen i Storås industriområde i Angered har föreningen täckt golven med mjuka mattor och väggarna med en fototapet från Irak. Här anordnar Al Noor, som betyder ljuset, en lång rad kurser, läxläsning och hjälp till nyanlända. När Esma inte är på sin polisutbildning hjälper hon till att undervisa.

ANNONS

Men kommunen vill att Carl Sandén vräker Al Noor.

LÄS MER:Frölundaklubb portas av kommunen – svarar med JO-anmälan

Lokaler finns – men inte för föreningar

Carl Sandén har länge ägt industrifastigheter i bland annat Storås och på Ringön. Han berättar att många byggnader uppfördes med avsikten att ha småskalig industri på bottenplan och kontor på andra våningen.

– När de byggdes hade man väl tio pers som jobbade i verkstaden och fem, sex på kontoret. I dag sitter kanske en person där. Problemet är likadant på många ställen, det finns för mycket kontorsyta som man måste hitta alternativ nytta för, säger han.

Samtidigt är det välkänt att många föreningar i dag saknar passande lokaler. Inger Orbäck är enhetschef vid Föreningsstöd Angered, där cirka 70 procent av Al Noors medlemmar bor.

– Det har jag hört under ganska lång tid, säger hon.

Carl Sandén och Ulf Påhlsson, som också äger en fastighet i Storås industriområde, stämmer in.

– Vi får minst ett samtal i veckan från föreningar som behöver någonstans att vara, säger de.

För två år sedan öppnade Aktivitetshuset, där föreningar kan hyra in sig, i botten av ett hyreshus i Hammarkullen. Satsningen är bland annat ett resultat just av efterfrågan på lokaler.

– Många föreningar hörde av sig till bostadsbolagen och frågade efter det, säger Inger Orbäck.

ANNONS

Som Carl Sandén och Al Noor fått erfara tillåter kommunen däremot inte, i princip, föreningar i industriområden, eftersom sådan verksamhet strider mot detaljplanen. Stadsbyggnadskontoret, SBK, har hotat med vite om föreningen inte vräks.

LÄS MER:Handlarna i Kville kan sägas upp – när Backaplan blir innerstad

Ulf Påhlsson, i svart keps, äger också en fastighet i området och är kritisk till hur kommunen resonerar. I bakgrunden syns Al Noors ordförande Hadi Shnawa och hans dotter Esma Hadi. Carl Sandén, i mitten, äger fastigheten som hyser Al Noor.
Ulf Påhlsson, i svart keps, äger också en fastighet i området och är kritisk till hur kommunen resonerar. I bakgrunden syns Al Noors ordförande Hadi Shnawa och hans dotter Esma Hadi. Carl Sandén, i mitten, äger fastigheten som hyser Al Noor. Bild: Olof Ohlsson

Vill följa Anders Thornbergs uppmaning

Carl Sandén återkommer till vilken nytta en förening som Al Noor gör för samhället och integrationen, samtidigt som han och andra fastighetsägare i området uppskattar att det rör sig folk där på kvällstid.

– Jag blir mer och mer frustrerad över hur man tänker. I september hörde jag rikspolischef Anders Thornberg på radion prata om hur alla i samhället måste dra sitt strå till stacken. Jag försöker men blir bara nonchalerad, säger han.

Nämnda försök består av upprepade ansökningar om att ändra detaljplanen och om nytt, tillfälligt bygglov. Carl Sandén har kontaktat politiker i byggnadsnämnden och, utan framgång, bett att få träffa fastighets- och stadsbyggnadskontoret. Han har skrivit ett öppet brev till samtliga politiker i staden och filar på ytterligare ett till rikspolischefen, migrationsminister Morgan Johansson och bostadsminister Per Bolund.

– Jag är ingen idealist, men jag står för det jag tycker. Det är som ett förhållande: Man ska inte svika den andre.

Ulf Påhlsson påpekar att detaljplanen för en närliggande fastighet har ändrats och tillåter ett akutboende för hemlösa. Carl Sandén visar också en artikel i Bohusläningen som beskriver hur politiker i Uddevallas samhällsbyggnadsnämnd godkänt en padelhall i ett industriområde. Det går om den politiska viljan finns, menar han.

ANNONS

LÄS MER:Kontroversiellt moskébygge på Hisingen står still

Hadi Shnawas dotter Esma Hadi har varit engagerad i Al Noor hela sitt liv. Detsamma gäller hennes systrar. Esma undervisar bland annat i historia och håller i särskilda kvinnogrupper.
Hadi Shnawas dotter Esma Hadi har varit engagerad i Al Noor hela sitt liv. Detsamma gäller hennes systrar. Esma undervisar bland annat i historia och håller i särskilda kvinnogrupper. Bild: Olof Ohlsson

”Plan- och bygglagen är föråldrad”

Är det inte viktigt att följa plan- och bygglagen då?

– Jag har fått höra att jag borde riva och bygga höglager, för det uppfyller reglerna. Men det finns inget sånt behov, däremot finns det ett stort behov av små lokaler. Plan- och bygglagen är för fyrkantig och delvis föråldrad.

Hur mycket handlar detta om att du är rädd att förlora en hyresinkomst?

– Jag överlever utan den, om man säger så. Jag skulle kunna bygga om lokalen till småförråd och få bättre betalt.

Att lämna lokalen tom är inget alternativ enligt Carl Sandén.

– Vi lever i ett samhälle där man pratar om vikten av att utnyttja alla resurser. Varför ska jag då låta det stå tomt? Det är för mig ett stort frågetecken.

I våras överklagade Al Noor SBK:s senaste krav på vräkning och beslutet ligger nu hos länsstyrelsen. Nyligen meddelade SBK att de kommer förorda avslag på den senaste begäran om att ändra detaljplanen. ”Förslaget är inte förenligt med översiktsplanen och följer inte intentionerna i strategi för utbyggnadsplanering”, skriver kontorets handläggare.

– Är det inte dags att tänka lite utanför boxen på SBK och låta föreningar nyttja de kontor som finns i industriområdena, och skapa miljöer där barn och unga kan umgås i stället för att hamna i kriminella nätverk, frågar sig Carl Sandén.

ANNONS

Ärendet ska upp för beslut i byggnadsnämnden den 12 november och innan dess vill Hampus Magnusson, nämndens ordförande, inte kommentera det.

Al Noor har börjat se sig om efter en ny lokal för sina cirka 700 medlemmar, men hittills har man gått bet. Planer på att bygga något eget föll av kostnadsskäl i ett tidigt skede. Hittar föreningen ingen ny lokal finns en risk att verksamheten går i graven.

– Allra helst vill vi ha en lokal här omkring. Här har vi funnits i över 20 år, det är en jättekänd adress. Alla hoppas att vi hittar en plats i närheten, säger Esma Hadi.

LÄS MER:Inga bevis för att fritidsgårdar motverkar kriminalitet

ANNONS