Eva Flyborg (L) vill att Göteborg utser en civil överbefälhavare

Den tidigare ledamoten av försvarsutskottet Eva Flyborg (L) vill att Göteborg utser en lokal överbefälhavare med ansvar för det civila försvaret i staden.
– Det är ett billigt sätt att ordna trygghet för göteborgarna, säger hon.

ANNONS
|

Sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig i Ukraina i februari 2022 har frågor om försvar och beredskap hamnat allt högre på dagordningen bland politiker och allmänhet.

Det ökade intresset för ämnena har samtidigt bidragit till att blottlägga brister inom både det civila och militära försvaret.

Ur det lokala perspektivet upplever den tidigare riksdagsledamoten och medlemmen av försvarsutskottet, Eva Flyborg, att delar av det som rör civil beredskap och göteborgares trygghet har hanterats bristfälligt.

– Jag ställde en fråga till Jonas Attenius (kommunstyrelsens ordförande (S), reds anm) för ett år sedan om Göteborg var redo att bli anslutet till Nato. Då var svaret nej, säger Eva Flyborg och tillägger:

ANNONS

– Vi är ännu mindre förberedda nu.

Med anledning av ett förändrat säkerhetspolitiskt läge i Europa föreslog Eva Flyborg och hennes partikollegor i Göteborgs kommunfullmäktige att en specifik beredskapshandläggare med ett tillhörande kansli skulle inrättas i staden.

Yrkandet vann inte gehör i kommunfullmäktige. I stället föreslogs att frågorna skulle hanteras av tjänsteman i beredskap.

Tjänsteman i beredskap

Funktionen Tjänsteman i beredskap, TiB, har till uppgift att initiera och samordna det inledande arbetet för att upptäcka, verifiera, larma och informera vid fredstida krissituationer.

Källa: MSB

Nu vill Eva Flyborg på nytt lyfta behovet av en beredskapshandläggare i Göteborg.

– Vi har sedan en lång tid tillbaka kunnat konstatera att Sverige inte är redo för vare sig krig, upptrappning, kris eller störningar, eftersom väldigt mycket av det vi hade kunnat stödja oss på har monterats ned, säger hon.

Därför vill hon se ett beredskapskansli i Göteborg.

– Det är så många saker som behöver sammanfattas och tas om hand. Det är el, livsmedel, vatten, infrastruktur, kommunikation och samlingspunkter. Olika saker som måste fungera, inte bara vid krig utan även vid störning. Det går inte att pytsa ut på en tjänsteman i beredskap, säger Eva Flyborg.

Eva Flyborg anser att det säkerhetspolitiska läget kräver att staden Göteborg växlar upp. ”Det går inte att starta en utredning och sätta i en pärm. En pärm skyddar inga göteborgare”, säger hon i en intervju med Göteborgs-Posten.
Eva Flyborg anser att det säkerhetspolitiska läget kräver att staden Göteborg växlar upp. ”Det går inte att starta en utredning och sätta i en pärm. En pärm skyddar inga göteborgare”, säger hon i en intervju med Göteborgs-Posten. Bild: Robin Aron

”Hanteras väldigt valhänt”

Enligt den tidigare riksdagsledamoten från Göteborg handlar det om samordning av uppdrag som utförs av Länsstyrelsen, Försvarsmakten, staden och olika frivilligorganisationer.

– Nu har vi en så pass allvarlig säkerhetspolitisk situation att vi måste växla upp. Det går inte att starta en utredning och sätta i en pärm. En pärm skyddar inga göteborgare, säger hon.

ANNONS

Vad kan ett sådant kansli göra för skillnad?

– Stor skillnad. Sätta fokus på frågorna. Vad ska göras, i vilken ordning och vad kan det kosta? Det är ett jätteprojekt, som just nu hanteras väldigt valhänt, kan jag tycka, säger hon.

Rent organisatoriskt är Eva Flyborgs tanke att ett beredskapskansli kan ligga under krisledningsnämnden, som i sin tur är direkt underställd kommunstyrelsen.

– Jag ser framför mig att vi egentligen skulle utnämna någon form av civil överbefälhavare; vår egen civila ÖB för Göteborg. Jämför det med det förslag som blev, det vill säga några extra timmar till en tjänsteman i beredskap. Det är sådan stor skillnad.

Vad ser du för eventuella konsekvenser av nuvarande utseende på beredskapsstrukturen?

– Konsekvensen blir att vi är dåligt förberedda i Göteborg. Det går ut över göteborgarnas säkerhet helt enkelt. Krig är det allra sista, men även vid konflikt och kris.

Vad kan hända?

– Det kan vara att vi helt enkelt inte har tillräckligt med samlingspunkter, skyddsrum, mat, livsmedel, nödlivsmedel och transporter, säger Eva Flyborg.

Hon tillägger:

– Min poäng är att alla har sitt; Länsstyrelsen, myndigheterna, nämnderna och bolagen. Detta måste samordnas. Det kan du inte få mig att tro att kommunstyrelsen sitter och gör.

ANNONS

Blir det inte väldigt dyrt att skapa ett sådant här kansli?

– Nej, men det blir väldigt dyrt om man inte gör det. Det här är ett billigt sätt att ordna trygghet för göteborgarna.

Lovar satsning i nästa budget

Jonas Attenius (S) är kommunstyrelsens ordförande och anser att Göteborgs stads stadsledningskontor under de två år han har haft sin nuvarande roll har antagit rollen som ett slags beredskapskontor.

– Vi har redan tillfört mer resurser och kommer tillföra ytterligare resurser till frågor som rör beredskap när vi släpper budgeten om ett par veckor. Det kan jag säga redan nu, säger Jonas Attenius.

Enligt honom kommer stadsledningskontoret ha ett par personer som kommer arbeta operativt med de frågor som Eva Flyborg eftersöker. Det kommer även gälla i förvaltningarna.

LÄS MER:Svenska orter med försvarsproduktion kartläggs av Ryssland

LÄS MER:Amerikanska marinkåren övar mitt i centrala Göteborg

LÄS MER:Det behövs fler skyddsrum i Göteborg

ANNONS