Efter Hans – bajsbakterier vid populär badplats

Bajsbakterier har hittats i vattnet i Askimsbadet och kommunen avråder från bad. Samtidigt uppmanas allmänheten att avvakta med bad vid ytterligare badplatser i väntan på provsvar.

ANNONS
|

Stormen Hans har ställt till det på flera håll i Göteborg. Inte minst under tisdagen då vägar svämmades över, tågtrafik ställdes in och bilar körde ner i vattensamlingar.

I Sävedalen svämmade avlopp över och invånarna vittnade om att bajs och toalettpapper flöt runt till följd av överfulla avloppsbrunnar.

På torsdagen gick Partille kommun ut med en avrådan från bad vid bland annat Humlebadet i Aspen.

– Man vet inte vad det är för bakterier, vi väntar på provsvar men troligtvis är det inga nyttiga bakterier, säger Monica Daxler, samhällsbyggnadschef i Partille kommun.

Men även Göteborgs Stad har fått utfärda en avrådan från bad vid en populär badplats, nämligen Askimsbadet. Anledningen är att man vid provtagning hittat höga e-coli bakterier, så kallade bajsbakterier.

ANNONS

– Vi är redan igång med att ta nya prover, säger Susanne Jörlöv, naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Huruvida det finns någon koppling mellan ovädret Hans och översvämmade avlopp som gjort att man hittat bajsbakterier i Askimsbadet, vill Susanne Jörlöv inte kommentera.

Kommunen: "Avvakta med bad”

Göteborgs Stad rekommenderar även allmänheten att avvakta med bad vid sex andra badplatser fram tills man kan påvisa att vattnet är tjänligt. På grund av regnet har kommunen gjort bräddningar, alltså ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten, vilket kan påverka badvattnets kvalitet.

– Under början av nästa vecka kommer vi att ta prover på fyra av badplatserna, säger Susanne Jörlöv, naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen i Göteborg.

Bräddningarna är i närheten av badplatserna Hästevik, Tumlehed, Billdal, Lindås, Killingholmen och Nordrevik. Vattnet vid badplatserna provtas enligt ett schema som kommunen följer där nästa planerade datum för provtagning för fyra av de ovanstående badplatserna är 14 augusti.

Susanne Jörlöv, naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen.
Susanne Jörlöv, naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen. Bild: Rebecka Palosaari Fogler

Men det finns inga planerade provtester för Killingholmen eller Lindås.

– Där provtas vattenkvalitén bara en till två gånger per badsäsong så vi låter badvattenproverna för de andra badplatserna vara vägledande i stället, säger Susanne Jörlöv.

Sedan den tredje juli råder även avrådan från bad i Stora Mölnesjön på grund av höga bakteriehalter.

ANNONS

Avrådan för bad vid badplatserna gäller till dess att vattenproverna visar att vattnet är tjänligt att bada i igen.

Så ofta provtas vattnet

Stadsmiljöförvaltningen tar prover av vatten vid 21 kommunala badplatser fyra gånger per säsong. Tre av de totalt 24 badplatserna, Lindås, Killingholmen och Uttervik, provtas däremot bara en eller två gånger per badsäsong.

Proverna tas från början av juni till slutet av augusti. Anledningen är just att man vill säkerställa att vattnet är rent och går att bada i.

Källa: Göteborgs Stad

LÄS MER:De har testat 140 badplatser: här hittar du de gömda pärlorna

LÄS MER:Översvämmade avlopp i Sävedalen

LÄS MER:Kanadagässen tar över stugområdet i Askim

ANNONS