Detta händer bakom Lisebergs stängda grindar

Liseberg ligger bakom lås och bom för allmänheten. Bakom grindarna pågår fortfarande trädgårdsarbete, städning och underhåll av attraktioner – allt för att snabbt kunna öppna vid lättnader av rådande restriktioner. Men om, och i sådana fall när, en nyöppning av parken kan bli aktuell är oklart.
– Det råder kafkastämning, säger vd Andreas Andersen.

ANNONS
|

Ljudet av förtjusta barnskrik och lukten av nygräddade glassrån lyser med sin frånvaro. Istället gör sig doften av hortensior, ackompanjerat av ett rytmiskt visslande från vattenspridare, allt tydligare desto längre in i Lisebergs trädgårdar man kommer.

För ett otränat öga ser parken knappast ut att ha lamslagits ut av den rådande krisen. Men det kliar i fingrarna på Katarina Leitet, arbetsledare Lisebergs parkmiljö.

– Det är jättejobbigt för man vet hur det egentligen ska se ut. Såhär ska det ju inte välla fram, säger hon och pekar på en aningen bångstyrig rosbuske.

På avdelningen parkmiljö jobbar i vanliga fall drygt 20 personer under sommaren. Idag är de 14, samtliga permitterade.

ANNONS

Deras rådande arbetsbeskrivning lyder: håll liv i grejerna. I de instruktionerna ryms ingen ogräsrensning.

– Fast det blir ändå att man går och rycker lite. Det gör även de som jobbar på kontoret, det ser man i soptunnorna, säger hon.

30 000 sommarblommor

Att det på sina ställen har dykt upp en del ogräs beslöjas dock av de 30 000 sommarblommor som Katarina Leitet och hennes kollegor hann beställa – innan de nåddes av beslutet att parken inte fick öppna.

– Det är så himla tråkigt att ingen får se det. Vi lägger ner vår själ i det här.

Närmast entréerna finns stora rabatter som blommar i regnbågens alla färger. Katarina Leitet berättar hur människor som går förbi brukar stanna upp och kika in.

– Många kommer hit bara för att njuta av trädgårdarna. Ta en picknick och komma undan allt tjo och tjim en stund.

Initialt övervägde man att, likt Botaniska trädgården, öppna parken endast för trädgårdsbesökare, berättar Lisebergs vd Andreas Andersen.

– Men för att öppna parken krävs väldigt mycket folk, det är en stor apparat. Det hade blivit alldeles för dyrt och vi befinner oss i ett läge där vi behöver tänka ekonomiskt.

Liseberg i siffror:

• Tre miljoner människor går varje år in genom Lisebergs entré. Med anledning av sommarens stängning har bolaget förlorat 2,1 miljoner av de besöken.

• Under högsäsongen kostar varje stängd dag parken runt tio miljoner kronor i förlorad omsättning. Totalt räknar man med att tapp på 800 miljoner kronor för hela sommaren.

• 100 ton pumpor är beställda inför Halloween, vilket man hoppas att parken kan öppna inför.

Enda landet i Europa med stängda nöjesparker

Han går med jumpern ledigt knuten runt höfterna. Solen står högt på himlen och termometern visar 26 grader. En sommardag som denna brukar omkring 25 000 människor passera entréns grindar. I dag landar motsvarande siffra på 100 – samtliga personal.

ANNONS

– Det känns surrealistiskt och frustrerande att se parken tom, säger Andreas Andersen.

Han stannar till vid slänggungan vars säten vajar stilla i vinden, berättar att det varit en tuff sommar. En ännu tuffare vår. Den planerade öppningsdagen den 25 april senarelades först till den 16 maj. Sedan blev man tvungen att meddela att säsongspremiären skjutits upp tills vidare. Liseberg hade enligt vd:n en färdig plan för ett öppnande, baserat på branschstandarder gällande öppning av nöjesparker på ett ansvarsfullt sätt.

22 juni konstaterade emellertid inrikesminister Mikael Damberg att Liseberg och andra nöjesparker inte gavs något undantag från regeln om max 50 personer vid allmänna sammankomster.

– Jag blev väldigt förvånad. Nöjesparkerna i Sverige är de enda i Europa som håller stängt och jag har svårt att förstå det rationella i det beslutet, säger Andreas Andersen och fortsätter:

– Jag tycker att vi har blivit väldigt illa behandlade. Vi var den första branschföreningen i Europa som presenterade en plan för hur man skulle kunna öppna på ett ansvarsfullt sätt. Vi stod i startgroparna för att öppna, men när beskedet kom gick luften ur en.

LÄS MER:Liseberg hoppas på hundratals miljoner i ersättning

LÄS MER:Så ska Lisebergs nya miljardprojekt se ut

Arbetet som nu utförs i och utanför parken görs med kraftigt reducerat manskap. Drygt 90 tjänster har varslats och nästan 300 anställda är permitterade. Att det inte har blev någonting av med de cirka 2 500 säsongsanställda som en vanlig sommar arbetar och avlönas har GP redan rapporterat om.

ANNONS

Kundtjänst: ”Folk är besvikna”

En dörr slås igen och en shortsklädd person släntrar igenom korridorerna som tillhör kundtjänst.

Slående är annars bara tystnaden. Under normala omständigheter inkommer omkring 700 samtal om dagen till Lisebergs kundtjänst. I sommar ligger snittet på 100.

Tobias Caple, personen i shorts och tillika chef för bokning och kundservice, är en av de två personer som i dag jobbar med att svara i telefon.

– Folk som ringer är inte arga på oss, utan ledsna och besvikna för att vi inte kan öppna parken. De säger att det inte blir någon riktig sommar utan Liseberg.

Tobias Caple är chef på bokning och kundservice på Liseberg.
Tobias Caple är chef på bokning och kundservice på Liseberg. Bild: Mia Höglund

Och Tobias Caple säger att han förstår besökarna – han känner igen sig i deras längtan.

– Vi vill ju kunna öppna kontorsfönstret och höra skriken från attraktionerna och titta på barn som käkar glass och kramar kaniner.

LÄS MER:Liseberg skjuter på ny lansering av ny attraktion

LÄS MER:Agnes Wold förklarar: Därför får Liseberg inte öppna

Vd:n: ”Det råder kafkastämning”

Längtan och förhoppningen om att snart kunna öppna Liseberg för allmänheten delas även av Andreas Andersen.

– Vi försöker hålla parken i skick när det gäller städning och underhållning av attraktionerna för att vi fortfarande hoppas kunna få öppna.

Trots att Lisebergspersonalen försöker hålla pulsen uppe, blir Andreas Andersen allt mer orolig.

– Vi är vana vid att jobba under högt tempo. Ju längre tiden går utan att vi får något svar, desto mer förlorar vi muskelminnet.

ANNONS

Inom två veckor ska regeringen lämna besked om hösten. Huruvida man kommer att se över förordningen eller inte har Andreas Andersen inte fått någon information om.

– Man kan säga såhär: jag är inte imponerad. Det råder kafkastämning och rundgång i frågan. Ingen vill ta ansvar, men vi är många som sitter i kläm och som är i behov av besked.

ANNONS