Det stör göteborgare på spårvagnen – så ska du agera

De flesta göteborgare har nog stört sig på andra människor på spårvagnen någon gång. Det äts mat i kollektivtrafiken, lyssnas högt på musik och bresas med benen. Men när får man egentligen säga till någon?
– Sitt hur du vill om du är ensam men ska man dela får man maka på sig, säger etikettexperten Mats Danielsson, som reder ut några av de vanligaste felen som personer gör på spårvagnen.

ANNONS
|

Kladdig isbergssallad från en kebabrulle på golvet, Tiktok-scrollande på högsta volym eller någon som vägrar flytta sin ryggsäck från sätet trots rusningstrafik. Störningsmomenten kan vara många på spårvagnen och vad som hade kunnat vara en trevlig resa förvandlas lätt till en mardröm.

Västtrafik har ordningsregler för hur man ska bete sig i kollektivtrafiken. Bland annat får man inte skräpa ner eller vandalisera, använda mobiltelefon på ett sätt som stör andra eller hindra andra resenärer med sitt bagage.

”De allra flesta sköter sig bra”

En del kanske ger onda ögat eller suckar högt när någon stör på spårvagnen, medan andra tar saken i egna händer och ringer Västtrafiks kundservice. De vanligaste klagomålen om andra resenärer handlar om att folk har husdjur på sätet, att man inte ger upp sin plats till äldre eller funktionsvarierade eller att man inte låter personer kliva av innan man själv kliver på spårvagnen.

ANNONS

— Alla är välkomna i kollektivtrafiken och de allra flesta sköter sig bra, men det finns alltid människor som inte kan följa villkoren och då är det upp till förarna att bestämma om man ska få en tillsägelse, säger Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik.

Han påpekar att det måste gå ganska långt innan man tillkallar hjälp från ordningsvakter. Man blir alltså inte avkastad om man till exempel lyssnar på musik för högt.

Delar utrymmet med andra människor

Någon som vet hur man navigerar i vett och etikett-djungeln på spårvagnen är Mats ”etikettdoktorn” Danielsson. Han har flera råd kring hur man ska bete sig i olika situationer. Först och främst tycker han att resenärer alltid ska tänka på att de befinner sig på offentlig plats och att utrymmet delas med andra människor.

Till exempel anser han det okej att äta och dricka i kollektivtrafiken, så länge man kan göra det med hänsyn till andra.

— Slabba inte, spill inte, undvik att smula ner och ta med dig skräpet. Jag rekommenderar inte att äta den största big mac:en, men det är absolut okej att dricka kaffe, säger han.

Mats ”etikettdoktorn” Danielsson ger råd kring hur man ska bete sig på spårvagnen.
Mats ”etikettdoktorn” Danielsson ger råd kring hur man ska bete sig på spårvagnen. Bild: Fem Punkter AB / pressbild

Gott beteende på spårvagnen är till exempel att hjälpa sina medresenärer att lyfta in en barnvagn eller rullstol och att alltid gå längre in i spårvagnen så att föraren inte behöver ropa ut i högtalarna. Mats Danielsson påpekar också att det är självklart att vänta med att gå på tills andra har gått av.

ANNONS

Lyssnar man på musik eller tittar på videor ska detta göras med hörlurar, eller så kan volymen vara på låg nivå så att resten av vagnen inte störs. Att prata i telefon är okej, men det är viktigt att tala med låg röst och inte ropa ut så att hela vagnen hör.

Är det okej att manspreada?

— Nej, det är inte okej. Vi män har ju en förmåga att göra det utan att tänka på det. Men återigen, sitt hur du vill om du är ensam men ska man dela får man maka på sig.

”Det finns inte på kartan att sätta upp hunden”

När det kommer till hundar på spårvagnen går Mats Danielssons råd i linje med Västtrafiks ordningsregler. På spårvagn och buss ska man sätta sig längst bak med hunden, den ska vara kopplad och får inte sitta på eget säte.

— Det finns inte på kartan att sätta upp hunden på sätet bredvid. Som hundägare borde du förstå det, säger han.

Om någon bryter mot vett och etiketten tycker han absolut att man kan säga till, men betonar att det måste göras på rätt sätt.

— Man ska inte säga ”ta bort din hund för fan”, men ”skulle du kunna vara snäll och ta bort din hund” funkar, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det finns en grundläggande regel när det kommer till vett och etikett: du får ha tålamod med andras fel och brister, men påverkar det dig negativt kan man vänligt säga till. Men man kan inte leka spårvagnspolis och hela tiden säga till om vad som är rätt och fel.

GP frågade resenärer på spårvagnen vad de stör sig på. Läs svaren nedan.

Bild: Thomas Johansson

Marianne Krook, 76, Kungssten

Vad stör du dig på att folk gör i kollektivtrafiken?
– Jag är inte så lättretad över huvud taget nu, men i 20-årsåldern kunde jag störa mig på fiskegubbarna från Feskekörka, för att det stank i hela bussen.

Skulle du säga till om du såg något du störde dig på?
— Ja, det tror jag. Jag har rätt lätt för att säga till, med en viss blick.

Gör du något själv som andra skulle kunna störa sig på?
– Ja, det skulle väl vara min Dramaten som jag springer runt och drar på. Den tar ju en del plats.
Bild: Thomas Johansson

Ove Bengtsson, 70, Haga

Vad stör du dig på i kollektivtrafiken?
— Det som jag tycker är värst är när folk sätter sig längst ut så att andra inte kan sätta sig där inne. Sedan naturligtvis av- och påstigningarna, när folk går på innan andra gått ut.

Brukar du säga till?
— När man ska gå av har jag ibland sagt ”skärp er nu asså, vi måste kunna gå av först”. Men de bryr sig inte.
Bild: Thomas Johansson

Josefine Horst, 23, Lysekil

Vad stör du dig på i kollektivtrafiken?
— Det är nog folk som lyssnar på musik högljutt tror jag. Och så folk som pratar jättehögt när det är tidigt och man ska till jobbet. Det är nog det värsta jag vet.

Brukar du säga till?
— Nej, jag mår skit i tystnad istället. Fast om någon bråkar kan jag säga till. ”Men lugn, ta det lite piano” liksom.

Gör du själv något som du tror att folk kan störa sig på?
— Absolut, om det är en helt tyst buss och man har en högljudd konversation med en kompis kan jag tänka mig att folk blir bittra. Så dubbelmoral finns.
Bild: Thomas Johansson

Inga Reifas, 36, Angered

Vad stör du dig på att andra gör i kollektivtrafiken?
— Mest att man spelar hög musik, pratar och tjafsar och när folk klättrar på spårvagnarna.

Brukar du säga till?
— Nej, jag vågar inte. Verkligen inte.

Gör du själv något som andra kan störa sig på?
— Jag tror att när jag pratar i telefon kan andra störa sig, men för det mesta lyssnar jag på ljudbok. Jag är ganska tyst tror jag.
Bild: Thomas Johansson

Zuhair Smiri, 24, Backa

Vad stör du dig på i kollektivtrafiken?
— Mest på helgen när folk dricker och så. Man ska ha kul, jag förstår det, men ibland kan det bli bråk och såna grejer. På dagarna när folk är på väg till jobbet är det helt lugnt, alla är trevliga.
Bild: Thomas Johansson

Karin Flodhammar, 63, Norsesund

Vad blir du irriterad på i kollektivtrafiken?
— Folk som pratar högt i mobiltelefon och folk som har väldigt starka parfymer på sig.

Brukar du säga till?
— Nej, jag brukar flytta på mig.

Vanligaste klagomålen till Västtrafiks kundservice

• Att man ställer en väska på sätet och inte flyttar på den när folk står upp.

• Att man sätter sig på en tillgänglighetsanpassad plats och inte ger upp den för äldre/funktionsnedsatta.

• Att man låter husdjur sitta på sätet.

• Att man inte viserar/har giltig biljett.

• Att man kliver på i fel dörr.

• Att man inte låter andra kliva av innan man kliver på.

•Att man stör ordningen ombord, till exempel är högljudd, dricker alkohol, röker e-cigarett eller antastar/ofredar andra

• Ibland kommer det synpunkter om resenärer som betett sig illa mot förare/ombordpersonal

Källa: Västtrafik

LÄS MER:153 klagomål per dag – det får resenärerna att rasa på Västtrafik

LÄS MER:Vett och etikett-experten: Så mycket ska du swisha

LÄS MER:Busschaufför tillkallade väktare – för att stoppa Christina och hennes ledarhund

ANNONS