Det rödgröna styret tvingas släppa prestigefråga

Valfriheten blir kvar inom hemtjänst och daglig verksamhet. Det rödgröna styret släpper en av sina prestigefrågor efter en överenskommelse med Centerpartiet. Gruppledaren Emmyly Bönfors är nöjd.
– Det viktiga för vår del har varit att säkra valfriheten för hela mandatperioden, så vi slipper en politisk pingpongmatch om det här i fyra år, säger hon.

ANNONS
|

Att återta kontrollen över välfärden har varit ett viktigt mantra för det nya rödgröna styret – och i budgeten för 2023 fanns det med som ett uppdrag att kommunen ska sluta tillämpa lagen om valfrihet, Lov, i hemtjänst och i daglig verksamhet.

Men nu släpper de frågan för de kommande fyra åren.

– Det är klart att det känns surt. Det är en viktig fråga för oss och det är inte så att vi ändrat uppfattning, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).

Eftersom de rödgröna saknar ett mandat för att ha egen majoritet i kommunfullmäktige har frågan hamnat i en politisk dragkamp, där övriga partier på olika sätt agerat för att stoppa avvecklingen. Nu senast genom initiativ i äldrenämnden och funktionsstödsnämnden.

ANNONS

Kan komma tillbaka

Emmyly Bönfors ser framför sig att det hade kunnat leda till att osäkerheten för de göteborgare som valt hemtjänst eller daglig verksamhet i annan regi än kommunens hade kunnat leva kvar under hela mandatperioden. Även om oppositionen lyckas samla sig och stoppa avvecklingen finns det inget som hindrar att styret lägger ett nytt uppdrag vid ett senare tillfälle.

För att undvika det har Centerpartiet nu lyckats förhandla fram en lösning där styret släpper frågan om valfrihet.

– Risken annars är att det hade blivit en politisk pingpongmatch under fyra års tid. Jag tänker mig att de inser att det inte går att styra staden så, säger hon.

Varför är det här viktigt för er?

– För oss är det valfriheten som är det avgörande. Det är viktigt att det finns olika aktörer, med olika profiler och för att någon ska våga satsa på att driva verksamhet i Göteborg så måste det finnas en långsiktighet.

Vill bidra konstruktivt

Efter valet satt Centerpartiet i förhandlingar med de rödgröna om att ingå i styret. Nu blev det inte så, men Emmyly Bönfors säger att partiet hela tiden haft ambitionen att ha konstruktiva samtal med styret och försöka hitta lösningar i viktiga knäckfrågor.

Politiska vinster är sällan gratis, vad har ni fått släppa för att nå den här överenskommelsen?

ANNONS

– Vi har sagt att vi är öppna för att prata om andra frågor och vi är villiga att ge och ta. Det är så det funkar. Det viktiga är att se till en större helhet som blir bäst för göteborgarna.

Siktar på nästa val

Från de rödgrönas sida är bedömningen att det finns en majoritet i kommunfullmäktige för att fortsätta tillämpa Lov och att de hade förlorat om frågan drivit så långt. Jonas Attenius säger att man visserligen hade kunnat lägga in det som ett uppdrag i budgeten även i höst, men att risken är att det bara lett till en ny vända i fullmäktige.

– Vi ser inte att det går att komma fram i den här frågan som det ser ut nu. Vi får försöka få ett starkare stöd för det i nästa val istället.

Nu går ni Centerpartiet till mötes, räknar ni med att få någonting tillbaka?

– Vi för löpande samtal med Centerpartiet och vi har ett bra samtalsklimat. Det finns ett antal frågor vi diskuterar.

LÄS MER:Mer pengar till förskolan – efter hot om nedskärningar

LÄS MER:Privat hemtjänst lär bli kvar: ”Jag är jätteglad”

LÄS MER:Så ska oppositionen rädda lov i äldreomsorgen

ANNONS