Demonstration för Palestina samlade 600 personer

”Leve Palestina” och ”krossa sionismen” skanderades bland de cirka 600 personer som samlades på Järntorget och sedan tågade uppför Linnégatan på lördagen.

ANNONS
|

Samtidigt som världens nyhetsmedier rapporterade de dagliga siffrorna från Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza – totalt 7 703 döda varav fler än 3 500 barn – så hölls ytterligare en manifestation och demonstration för Palestina och mot Israel i Göteborg. Dödssiffran gäller de senaste tre veckorna – det vill säga sedan Israel började vedergälla den brutala attacken från Hamas den 7 oktober. (Enligt Israel dödades över 1 400 och ytterligare ett par hundra människor kidnappades.)

Polisen uppskattade att cirka 600 personer deltog i lördagens manifestation på Järntorget.

En skog av palestinska flaggor och skyltar med texter som ”Stoppa folkmordet” eller ”US & Israel, childkillers”, hölls upp under manifestationen på Järntorget vid 14-tiden på lördagen. Men även många bilder på raserade hus och döda eller skadade barn i Gaza visades upp.

ANNONS

Slagord om Palestina

Arrangörerna i Palestinska samordningsgruppen i Göteborg inledde sedan manifestationen med att dra igång talkörer med ord som ”Leve, leve, leve Palestina!” och ”From the river to the sea, Palestine will be free”.

Den sista meningen har framhållits som ett tydligt antisemitiskt slagord, som innebär att Palestina ska ta över hela landområdet där Israel finns idag och att det därmed också som en konsekvens innebär att staten Israel – och dess folk – helt utplånas.

GP: Ni säger ”from the river to the sea” – menar ni att inte Israel ska finnas?

– Det betyder en stat från Jordanfloden till Medelhavet, men där även judar har rätt att leva. Jag har svårt att förstå att ett slagord som uppmanar till frihet kan förstås på det sättet, säger David Hallberg Jönsson från arrangören Palestinska samordningsgruppen i Göteborg.

Under manifestationen uppmanade talare att bojkotta bland annat det israeliska försvarsföretaget Elbit, för att de gör ammunition och övervakningsutrustning som används mot Gaza.

Läkare talade om de dödade civila

Ung vänster uttryckte därpå sin solidaritet med och stöd för Palestina och anklagade regeringen för att vara ryggradslösa i sitt stöd till Israel, som beskrevs som en apartheidstat, varefter det hölls en tyst minut för de många offren i Gaza. Därefter talade läkaren Maher Abbas, från Forum för palestinska läkare i Sverige.

ANNONS

– Det är en enorm förödelse, inte bara i form av människoliv, utan även infrastruktur, heliga byggnader och kulturarv. Tusentals kvinnor och barn har dödats av den israeliska ockupationsmakten, sade han.

– Men världen och politikerna är tysta.

Dialogpolisen Fredrik Dahlgren beskrev demonstrationen från ordningsmaktens sida som en lugn tillställning.

– Det har varit en lugn och fin demonstration och det har hållits manifestationer under två veckors tid nu. Min åsikt är att det ju är bra att man utnyttjar yttrandefriheten och får uttrycka sina åsikter.

LÄS MER:Israel: Kriget mot Gaza har gått in i ny fas

LÄS MER:Tre veckor av krig – detta har hänt

LÄS MER:Tyst från Gaza – telefon och internet kapat

LÄS MER:FN antar resolution om eldupphör i Gaza

LÄS MER:Israeler demonstrerar för de kidnappade dygnet runt: ”Frige dem nu!”

ANNONS