Därför är Hisingsbron rosa

Hisingsbron lyste rosa på tisdagskvällen.
Detta för att uppmärksamma att det är nationella bröstcancerdagen.
– Det är fantastiskt roligt, säger Nermina Duzel vid bröstcancerföreningen Johanna Göteborg.

ANNONS
|

Bröstcancerföreningen Johanna Göteborg fyller 45 år i år. Det gör dem till den näst äldsta föreningen som är anslutna till Bröstcancerförbundet.

Att fira födelsedagar är inte en självklarhet och det är föreningens medlemmar väldigt medvetna om, berättar Nermina Duzel som tillsammans med Alexandra Uusimäki står bakom initiativet. Den sistnämnda blev i våras utnämnd till Årets eldsjäl i kategorin hälsa vid Eldsjälsgalan i Stockholm.

– Vi tror att om vi tillsammans kan manifestera vår stad i rosa ljus under oktober månad så kan vi ännu mer effektivt sprida kunskap och påminna om tidig upptäckt vilket räddar liv, säger Nermina Duzel som varit drivande bakom ljusinitiativet.

ANNONS

De vill även sprida glädje och hopp till de som är drabbade av bröstcancer.

– Jag tänkte att vi skulle nå ut till den breda publiken och att det fanns en möjlighet att lysa upp en byggnad eller en bro som har en ny ljusinstallation, säger Nermina Duzel.

Har en nollvision

I våras tog föreningen kontakt med kommunen som nappade på förslaget. Så nu lyser Hisingsbron rosa.

– Det känns fantastiskt roligt och vi är otroligt nöjda över att Göteborgs stad ställt sig bakom detta initiativ och kan uppmärksamma bröstcancerdagen, säger Nermina Duzel.

Oktober är också en internationell bröstcancermånad med syftet att öka medvetenheten och kunskapen. Bröstcancerförbundet har en nollvision om att ingen kvinna ska behöva dö av bröstcancer.

LÄS MER:Var fjärde cancerdrabbad testar alternativa metoder

LÄS MER:Så mycket ökar risken för bröstcancer när man dricker alkohol

ANNONS