Hisingsbron östra gång- och cykelbana kommer att vara avstängd från den 30 september till och med den 20 december.
Hisingsbron östra gång- och cykelbana kommer att vara avstängd från den 30 september till och med den 20 december. Bild: Paul Wennerholm

Cykelbana på Hisingsbron stängs av – i tre månader

På måndag stängs en av Hisingsbrons två gång- och cykelbanorna av – i nästan tre månader. Cyklister och gångtrafikanter kommer under tiden att hänvisas till brons västra sida.
– Omledning kommer att ske via Frihamnsmotet, säger planeringsledaren Axel Wannerskog.

ANNONS
|

I våras inleddes det förberedande arbetet för att koppla på den nya spårvägen mellan Lindholmen och Frihamnen. Den nya linjen väntas vara helt klar vid årsskiftet 2025/2026.

Det förberedande arbetet, som precis nyligen avslutades, påverkade både kollektiv-, bil- och cykeltrafik i olika omgångar. Cyklister på väg till eller från Hjalmar Brantingsplatsen hänvisades då till brons östra sida.

Nu får cyklisterna som vant sig vid omledningen ställa om igen.

Cykelbana på Hisingsbron stängs av

Från och med måndag den 30 september stängs den östra gång- och cykelbanan av och det blir då den västra som gäller – för samtliga cyklister och gångtrafikanter.

ANNONS

– Fastigheten som byggs bredvid Platinan ska integreras i bron. Det är därför vi stänger av gång- och cykelbanan, säger Axel Wannerskog, planeringsledare på stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs stad.

Avstängningen på Hisingsbron har alltså inget med den nya spårvägen att göra. Den kommer inte heller att påverka varken kollektiv- eller biltrafiken. Men både cyklister och gångtrafikanter får räkna med mer trängsel i höst – eftersom att de nu ska samsas om en gång- och cykelbana i stället för två.

– Trapporna kommer att vara öppna som vanligt och cykeltrafiken kommer att ledas om Frihamnsmotet, säger Axel Wannerskog.

Cykeltrafiken leds om

Den uppmärksamma cyklisten, som ofta cyklar förbi Hjalmar Brantingsplatsen, kanske redan nu har insett att resvägen från och med måndag kommer att bli något krångligare.

Eftersom att cykelvägen söder om Hjalmar Brantingsplatsen är avstängd sedan tidigare är det fortsatt cykelvägen under Lundbyleden som gäller. Vid Frihamnsmotet får cyklister sedan trampa över spårvagnsbron och vidare för att sig till Hisingsbrons västra sida.

– Det här är ett planerat arbete och en del i att göra Hisingsbron till en gata i staden. Samma sak kommer ske igen när byggnader på den västra sidan ska integreras, säger planeringsledaren Axel Wannerskog.

Hisingsbron östra gång- och cykelbana kommer att vara avstängd från den 30 september till och med den 20 december.

ANNONS

LÄS MER:Här är framkomligheten sämst för cyklister i Göteborg

LÄS MER:Begränsad framkomlighet mot Hisingsbron – i nästan fem månader

LÄS MER:Då kommer spårvagnarna åka till Lindholmen

ANNONS