En mellanstadieklass och delar av en grundsärskola har gått över till distansundervisning denna vecka på grund av coronautbrott. (Arkivbild)
En mellanstadieklass och delar av en grundsärskola har gått över till distansundervisning denna vecka på grund av coronautbrott. (Arkivbild) Bild: Anders Ylander

Coronautbrott på två grundskolor i Göteborg

Smittspridningen har gått ner på Göteborgs grundskolor efter jullovet. Men en mellanstadieklass och elever på en grundsärskola hålls hemma på grund av coronautbrott denna vecka.

ANNONS
|

Efter två veckors distansundervisning är nu Göteborgs högstadieelever tillbaka på skolorna. Från och med förra veckan gäller växelvis undervisning på skolan och på distans, vilket väckt kritik och oro bland lärare, något GP rapporterat om.

Enligt grundskoleförvaltningens covidsamordnare Nils Kaiser har distansundervisningen bidragit till att bromsa smittspridningen, men även växelvis undervisning har dämpande effekt.

– Vi ser att de skolenheter där vi kunde glesa ut redan i höstas fick stopp på mycket av smittspridningen då, säger han.

Strax före jul, när smittspridningen i samhället var som störst, hade också grundskolan svårt att hänga med för att minska covidsmitta. Nu ser det betydligt bättre ut, menar han.

ANNONS

LÄS MER:Coronaläget på Göteborgs kommunala och privata skolor

– Det är en väldigt skillnad, i och med att smittspridningen har gått ner i hela regionen. Nu är vi mer i fas och hinner vidta åtgärder i förväg.

Två skolor delvis stängda

Den här veckan är det en mellanstadieklass på en skola, samt delar av en grundsärskola som har distansundervisning, på grund av många konstaterade fall bland elever och lärare.

– Vi berättar inte vilka skolenheter det gäller, men mellanstadieklassen går på fastlandssidan och grundsärskolan ligger på Hisingen.

Eleverna får jobba hemifrån veckan ut, sedan görs en ny bedömning. De elever som av någon anledning inte kan ha distansundervisning ges möjlighet att komma till skolan.

– Alla beslut tas i samråd med smittskyddsläkare. Vi har ett tätt samarbete med Smittskyddsenheten i regionen, säger Nils Kaiser.

Från föräldrahåll är det vanligare att man önskar kraftfullare åtgärder, än att man klagar på distansundervisning, menar han.

– Vi får nog mer signaler att vårdnadshavare vill att vi ska göra större insatser tidigare. Det är alltid en avvägning. Barn mår bra av att vara i skolan, men krävs det så gör vi de insatser som behövs.

ANNONS