Blixten slog ner i Sjömanshustrun – Sjöfartsmuseet tvingades stänga

Pang sa det när blixten slog ner rakt i den ikoniska statyn ”Sjömanshustrun”. Blixten var så kraftig att den slog ut både elektronik och säkerhetssystem på Sjöfartsmuseet – som tvingades stänga verksamheten.
– Det var en rejäl smäll, säger Pontus Forslund, fastighetsansvarig chef på museet.

ANNONS

Sista helgen i maj drog ett åskoväder in över Göteborg och ställde till det på sina håll. Tjörnbron tvingades stänga efter ett ras kopplat till ett blixtnedslag och många var de GP-läsare som fångade ovädret på bilder som de skickade in till tidningen.

På Sjöfartsmuseet slog blixten ner i det höga torn där statyn med en sjömanshustru blickar ut över Göta älv. Nedslaget hade sådan kraft att delar av museets elektronik, ventilation och brandlarm slogs ut.

På ett par timmar slog nästan 70 blixturladdningar ner över Göteborg en fredag i slutet av maj.
På ett par timmar slog nästan 70 blixturladdningar ner över Göteborg en fredag i slutet av maj. Bild: Läsarbild

Pontus Forslund, enhetschef för fastighet och utveckling på Sjöfartsmuseet, berättar att han redan när åskovädret drog in började fundera på om allt skulle vara i toppskick när museet skulle öppna på lördagsmorgonen. I takt med att åskan intensifierades började hans telefon att ringa.

ANNONS

– En kollega ringde från akvariet och sa att de hade bekymmer med brandlarmet. Sen såg vi att vi tappade ström delvis och under en period helt. Så en jourfirma fick rycka ut under kvällen.

Det 62 meter höga Sjömanstorget tornar upp sig över Sjöfartsmuseet.
Det 62 meter höga Sjömanstorget tornar upp sig över Sjöfartsmuseet. Bild: Nora Lorek

Efter tät kontakt med jourfirman och fastighetsbolaget Higab, som hyr ut lokalerna, kunde de konstatera att flera system påverkats av blixtnedslaget. Framförallt museets brandlarm.

– Brandskyddet fungerade, men om det hade gått ett skarpt larm hade vi inte märkt det tillräckligt tydligt i huset, varken personalen eller besökarna. Och deras säkerhet går före allt annat så vi beslutade att hålla stängt under helgen, säger Pontus Forslund.

Drygt en månad efter blixtnedslaget som slog ut delar av Sjöfartsmuseets teknik tar Pontus Forslund med oss upp i tornet där blixten slog ner.
Drygt en månad efter blixtnedslaget som slog ut delar av Sjöfartsmuseets teknik tar Pontus Forslund med oss upp i tornet där blixten slog ner. Bild: Nora Lorek

Drygt en månad efter åskovädret håller han fortfarande på att inventera skadorna. Utbrända kablar har bytts ut och ventilations- och säkerhetssystemen fungerar som de ska. Men hissen upp till ”Sjömanshustrun” är fortfarande utslagen.

– Tornet var helt dött. Ett kretskort hade bränts sönder, men det är bytt nu så vi hoppas få igång hissen snart. Vi har ju visningar i tornet flera gånger i veckan och just nu får alla besökare gå hela vägen upp.

Först onsdagen efter åskovädret kunde museet hålla öppet igen. Ett ljus i mörkret blev att det var fint sommarväder, då brukar antalet besökare på museet vara lägre än regniga semesterdagar.

ANNONS

– Vi håller på att sammanställa kostnaderna för efterarbetena, och har dialog med både Higab och försäkringsbolaget Göta Lejon. Sen tittar vi också på hur mycket vi förlorat i tappade entréavgifter, förklarar Pontus Forslund, förklarar Pontus Forslund.

Sjömanstornets topp bjuder på en fantastisk utsikt över Stigbergstorget och Majorna. Priset av att vara högsta byggnaden blev att blixten slog ner rakt i tornet under ett åskoväder.
Sjömanstornets topp bjuder på en fantastisk utsikt över Stigbergstorget och Majorna. Priset av att vara högsta byggnaden blev att blixten slog ner rakt i tornet under ett åskoväder. Bild: Nora Lorek

Har du varit med om något liknande?

– Det är första gången vi tvingas hålla stängt på grund av blixtnedslag. Men jag vet att det hänt på Konstmuseet för många år sedan. Även på Stadsmuseet har vi haft bekymmer efter nåt åskoväder. Då får man gå dit och så är det något som behöver återställas dagen efter. Det blir lite handpåläggning.

Pontus Forslund säger att händelsen gjort att han fått större respekt för vädrets makter.

– Det är såna otroliga krafter när det väl dundrar på och där kan jag känna mig lite ödmjuk på ett rent filosofiskt plan. Det går inte riktigt förbereda sig på eller påverka. Även om vi vet hur vi ska hantera det och har rutinerna på plats, säger Pontus Forslund.

Även om Sjöfartsmuseet har åskledare så handlar det snarare om att minimera skador snarare än att undvika dem helt när blixten slår ner rakt ovanifrån under ett kraftigt åskoväder, förklarar Pontus Forslund.
Även om Sjöfartsmuseet har åskledare så handlar det snarare om att minimera skador snarare än att undvika dem helt när blixten slår ner rakt ovanifrån under ett kraftigt åskoväder, förklarar Pontus Forslund. Bild: Nora Lorek

Själva statyn tog ingen skada av blixtnedslaget och Pontus Forslund säger att han inte fullt ut förstått hur kraften från nedslaget spridit sig in i museets elektroniska system. Vissa detaljer kan han inte gå in på av säkerhetsskäl, men han tycker att det gick bra och smidigt efter omständigheterna.

ANNONS

– Göteborgs stad har ett tänk kring extremväder och beredskapsfrågor. Vi på museet har också ett internt arbete för avvikelsehantering av det här slaget. Men vi har lärt oss en del av händelsen om hur vi och byggnaden beter oss när strömmen försvinner och kommer tillbaka. Och vilka system som klarar det bättre än andra.

Sjömanstornet

Bygget inleddes 1930 och tornet invigdes 1933.

Byggnadshöjd: 34 meter (44 meter inklusive statyn).

Tornet når 62 meter över havet.

Tornet bekostades av Nationalfonden för sjökrigets offer.

Sedan 1991 ägs tornet av kommunala fastighetsbolaget Higab, som i sin tur hyr ut det.

Tornets 194 trappsteg leder upp till toppen där bronsskulpturen ”Kvinna vid havet”, populärt kallad ”Sjömanshustrun”, av Ivar Johnsson står och blickar ut över älven.

ANNONS