Blixtar och dunder – nu väntar lugnare väder

Mellan 500 och 1 000 blixtnedslag på sex timmar. 49,7 mm regn i centrala Göteborg.
Torsdagen bjöd på blixtra och dunder – men inte några magiska under.
– Det blixtrade på ganska bra, säger SMHI meteorologen Emelie Karlsson.

ANNONS
|

Totalt 47,9 mm nederbörd föll över centrala Göteborg under torsdagen. Det går inte att kalla det skyfall, enligt meteorologspråk, men att det var kraftigt går att konstatera.

Åskovädret bedöms också det vara kraftigt. Under eftermiddagen rullade det in och fortsatte sedan periodvis fram till och med 22-tiden på kvällen. Under sex timmar registrerades mellan 500 och 1 000 blixtnedslag.

– Det blixtrade på ganska bra. Det pågick dock inte konstant utan kom i impulser med jämna mellanrum, säger Emelie Karlsson.

”Mer eller mindre problematiskt”

Torsdagen började som en solig dag. Men slutade desto mörkare. Regnet, åskan, blixtarna och vinden bjöd tillsammans på ett rejält oväder som orsakade allt från översvämningar till trafikstörningar.

ANNONS

Oväder som det Göteborg fick uppleva under gårdagen är inte ovanligt i sig. När varm luft ska ersätta kall luft leder temperaturskillnaden ofta till åska. Var ”krocken” sker varierar och det är sällan den inträffar i samma område varje sommar. Den här gången var det Göteborgs tur.

– Beroende på var nederbörden faller så blir det mer eller mindre problematiskt. När det faller i en stad, som den här gången, blir det oftare svårare för vattnet att flyta undan, säger SMHI meteorologen Emelie Karlsson.

Lugnare väder väntar

Efter gårdagen kan göteborgarna nu andas ut. Nu väntar ett något lugnare väder. Fredagen ser ut att bjuda på sol och helgen fortsätter i samma anda.

– I morgon ser det ut att bli soligt, men lite småblåsigt. Under söndagen får vi lite mer varierande väder och det kan förekomma någon skur.

LÄS MER:Stopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg

LÄS MER:Ovädrets följder – så påverkas trafiken

LÄS MER:Bilister som skvätter ner fotgängare begår brott

ANNONS