Båtmässans besökare fick ro gummibåt inomhus

Efter två års pandemiuppehåll är Båtmässan tillbaka. De som hade saknat vågskvalp och vind i seglen fick många möjligheter stilla abstinensen. Bland annat genom att paddla gummibåt i en stor bassäng – mitt på mässgolvet.

ANNONS
|

Många av barnfamiljerna som besöker mässan söker sig till två vattenfyllda pooler som dominerar ena hörnet av mässgolvet. I den ena, som är 300 kvadratmeter stor, paddlar folk runt i gummibåtar, kanoter eller står på avstånd och styr små radiostyrda båtar.

Den andra poolen är mindre men djupare. Där låter ett dykföretag besökare testa att gå ner under vattenytan med dykutrustning. Bettina och Cristoph Lindemann från Trollhättan tittar på från poolkanten när dottern Hannah och sonen Jonathan testar att dyka. Det är första gången familjen besöker Båtmässan.

– Vi är här för att titta på segelbåtar och ska prova lite barnaktiviteter, säger Bettina Lindemann.

ANNONS

Efter en stunds dykning kommer sonen Jonathan upp ur vattnet. Han huttrar men ser nöjd ut.

– Kallt, men roligt, säger han.

Kvar i bassängen finns dykinstruktören Tomas Johnsson. Enligt honom finns många olika möjligheter till bra dykning på västkusten.

– Vill man dyka ner till ett vrak så har vi ett ute vid Vinga. Om man vill dyka djupt kan man åka upp till Gullmarsfjorden och göra 90 meters dyk direkt från land. Jag får ändå säga att västkusten har den bästa dykningen i Sverige. Östkusten drabbas ju ganska hårt av algblomning. De har visserligen mycket vrak där, för till skillnad från västkusten har de ingen skeppsmask, säger Tomas Johansson.

Vanligaste frågan: Hur snabbt går båten?

Mellan rader av fritidsbåtar och montrar med fiskeutrustning har Sjöräddningssällskapet ställt ut en av sina stora båtar. Inräknat svävare och småbåtar har de 260 båtar längs kusten från Strömstad till Luleå och vid många sjöar inåt landet.

Hasse Edström, som är frivillig sjöräddare på Käringön, finns på plats för att svara på besökarnas frågor. Den vanligaste funderingen är hur snabbt Sjöräddningssällskapets båt går. Svaret: 34 knop, vilket blir ungefär 63 kilometer i timmen.

– Vi på Käringön har hela Gullmarsfjorden, söderut ner till Mollösund och norröver upp till Lysekil som vårt område. Om vi kör 34 knop så är det bara några minuter åt gången som vi gör det, säger Hasse Edström.

ANNONS

Han och omkring 30 andra frivilliga sjöräddare på Käringön turas om och har pass var femte helg. Antalet larm varierar efter säsong.

– Under juli månad i somras hade vi 132 larm. Då håller det på dygnet runt.

LÄS MER:Båtmässan tillbaka i Göteborg efter två års uppehåll

LÄS MER:Torben lever sin dröm ombord på ostindiefararen Götheborg

LÄS MER:Kustbevakningen mötte delfiner utanför Koster

ANNONS