Alliansen pressades hårt för nedskärningar i skolan

Alliansen pressades hårt när skolan och förskolan debatterades under onsdagens budgetdebatt.
– Någonting är fel, ni prioriterar galet. Det spelar ingen roll att ni står och säger att ni satsar på skolan. Det är bara att titta på budgeten, säger Karin Lindberg (D).

ANNONS
|

Det hettade till när skolan och förskolan var på agendan på onsdagens budgetdebatt i fullmäktige. Alliansen kritiserades för att inte tillföra resurser nog för att täcka för kostnadsökningen i förskolan och skolan.

– Man börjar med att ta på elevassistenter, all kringpersonal. Klasserna blir större. Det kommer få konsekvenser för kunskapsresultaten, säger Jessica Blixt (D).

Martin Wannholt (D) krävde en ursäkt från skolkommunalrådet Helene Odenjung (L).

– Du stod på en presskonferens och redogjorde för att det var en så stor satsning på skolan. Inför journalister försökte du sälja in det här. Be om ursäkt.

– Man ska vara noga med orden. Det tycker jag också. Jag tycker inte att det är en besparing när man skriver upp ramarna, kontrar Helene Odenjung.

ANNONS

LÄS MER:Alliansens ekonomiska omställning kommer att märkas

"Ska freda skolan"

Efter att S och D i förra veckan gjorde gemensam sak och återremitterade alliansens budgetförslag har alliansen tillfört 100 miljoner kronor mer till grundskolan och 37 miljoner kronor mer till förskolan.

Men flera politiker var snabba med att påpeka att det fortfarande handlar om nedskärningar på skol- och förskoleområdet.

– Alliansens budget motsvarar nedskärningar på ungefär 150 tjänster för förskolan och grundskolan. Särskilt drabbas elever i socioekonomiskt utsatta områden, säger Bosse Pabring (MP).

Helene Odenjung (L), som pressades från flera håll, påpekar att alliansen satsade rejält förra året och menar att det handlar om att nu använda resurserna på rätt sätt och att det är orimligt att grundskolan betalar 200 miljoner kronor i it-kostnader och har höga hyror.

LÄS MER:Strid om ekonomin när budgeten debatteras

"Skolan har aldrig haft mer pengar"

– Jag tänker freda pengarna ut till skolan, för det är viktigt att pengarna når ut hela vägen, säger hon.

Hon säger att de satsar över åtta miljarder kronor på grundskolan och att hon är stolt över det.

– Skolan har aldrig haft så mycket pengar.

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) säger att detaljstyrningen i skolan måste minska, men att alliansen gör det motsatta.

– Alliansens klåfingrighet känner inga gränser. I er budget har ni mängder med mål och uppdrag, som ska följas upp. På det har ni stora nedskärningar som ni döljer bakom vackra ord, säger hon.

ANNONS

Helene Odenjung (L) säger att de 25 miljoner som nu skiljer mellan S och alliansens pengar till förskolan beror på att S vill lägga pengar på att förskolan åter ska bli avgiftsfri i juli.

LÄS MER:Det sa gruppledarna under debatten

Mindre barngrupper

Kristina Norén Lallo (KD) säger att barngrupperna behöver bli mindre.

– Vi kan inte sitta här och bråka om förskolan och skolan. Vi har ett gemensamt ansvar att se till att barnen har det så bra som möjligt.

Hon säger att politikerna är överens om att barngrupperna behöver bli mindre, men inte vägen dit och att alliansen i budgeten investerar för att kunna bygga fler förskolor.

Fakta: Skola och förskola.

Det här vill budgetgrupperna:

Alliansen: Vill se insatser för att öka andelen förskolebarn i utsatta områden och säkerställa att kvälls- och nattbarnomsorg och omsorg i hemmet erbjuds, utveckla kvalitetsarbetet i skolan och införa ett förväntansdokument på alla skolor.

Rödgrönrosa: Vill sen en utredning för att undersöka vad som skulle krävas för att införa sex timmars arbetsdag i förskolan, åter göra juli månad avgiftsfri och ta fram en modell för att göra det mer attraktivt att vara lärare i skolorna med störst utmaningar.

Socialdemokraterna: Föreslår en satsning för mer utbildad personal i förskolan, att nyanlända elever i högre grad placeras på skolor med låg andel nyanlända och att alla elever i årskurs 9 får screeningsamtal med elevhälsan kring psykisk hälsa och användning av narkotika.

Demokraterna: Vill omprioritera resurser och satsa mer på skolan och förskolan, införa ett tvålärarsystem i skolan och minska barngrupperna i förskolan.

Sverigedemokraterna: Vill se mindre barngrupper, med maximalt 15 barn per grupp i förskolan, utöka antalet nattisplatser och återinföra 11-månaderstaxan i förskolan.

ANNONS