Abba återförenade när Kungen delade ut ordnar

Det blev en kändistät tillställning när de svenska riddarordnarna delades ut till svenskar för första gången på 50 år. På den blåa mattan syntes både skådespelare, politiker, nobelpristagare – och Abba.

ANNONS
|

I dag delade Carl XVI Gustaf ut ordnar till 13 personer för deras ”exceptionella insatser” inom respektive fält. Bland mottagarna fanns skådespelaren Eva Rydberg, företagaren Antonia Ax:son Johnson, nobelpristagarna Svante Pääbo och Anne L’Huillier Wahlström. Men mest uppmärksamhet drog Abba till sig. Alla fyra medlemmar fanns på plats för att ta emot ordnar och därmed kunna titulera sig ”kommendörer av första klassen av Kungl Vasaorden”.

– Det är hedrande att få den här utmärkelsen som inte har delats ut på 50 år – att få vara med om det. Vi är väldigt rörda alla fyra, säger Anni-Frid Lyngstad till TT när ceremonin är över.

ANNONS

Även bland gästerna fanns namnkunniga inslag. Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok var på plats, liksom en av hans företrädare, Maud Olofsson, som sitter i ordensrådet. Talmannen Andreas Norlén syntes också i vimlet, liksom Björn von Sydow, ordförande i det ordensråd som bereder förslagen på kandidater.

Har varit vilande i 50 år

Ordensförläningarna av de fyra svenska riddarordnarna har varit på paus i sedan 1975. Då blåste vänstervindar över Sverige och ordnarna ansågs omoderna. Dessutom gick det inflation i utmärkelserna.

1974 delades det ut 1 100 ordnar, att jämföra med dagens 13.

– Det hade blivit "orden i stället för löneförhöjning" för många offentliganställda, säger Björn von Sydow till TT.

Arbetet med en ny ordensreform inleddes 2018. Den klubbades igenom i slutet av 2022. Samtliga riksdagspartier ställde sig bakom beslutet, förutom Vänsterpartiet, som reserverade sig.

– Kärnan i reformen är att förtjänstfulla insatser som utförts för samhällets bästa och som går utöver det som kan förväntas av en person ska lyftas fram som goda exempel. Det kan handla om punktinsatser eller en livsgärning, säger Björn von Sydow till TT.

Socionom från Angered

Förutom nationella och internationella celebriteter var också Bettan Byvald en av mottagarna. Socionomen, med kontor i Hjällbo, har blivit ett ansikte utåt för socialtjänsten genom att arbeta mot gängbrottslighet, extremism, och dessinformation.

ANNONS
Bettan Byvald – sekunderna efter att hon blev riddare.
Bettan Byvald – sekunderna efter att hon blev riddare. Bild: Magnus Sandberg

– Det är väldigt roligt att socialt arbete höjs och får vara med i sådana här sammanhang, säger den nyblivne riddaren av första klassen av Kungliga Vasaorden.

– Den här utmärkelsen vill jag dela med alla mina kollegor.

Vem som helst har kunnat nominera personer som man tycker gjort sig förtjänt av Vasaorden. Därefter har namnförslagen beretts av ordensrådet vid Kungliga Majestäts orden. Sedan har regeringen fattat beslut om vilka som ska få ta emot ordnarna ställt sig bakom namnförslagen innan Kungen sedan fattat det formella beslutet i egenskap av stormästare över de svenska ordnarna.

Mottagarna lånar egentligen bara ordnarna – de ska lämnas tillbaka när mottagaren dör. De kan också återkallas, som Kungen gjorde för kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

Här är de fyra kungliga riddarordnarna

Den finaste av ordnarna, Serafimerorden, är ännu så länge förbehållen medlemmar i kungafamiljen och utländska statschefer. Har en klass, riddare.

Svärdsorden, Nordstjärneorden och Vasaorden – samtliga instiftade på 1700-talet – har fem klasser: Kommendör med stora korset, Kommendör av första klassen, Kommendör, Riddare av första klassen, Riddare.

Svärdsorden ges till militär personal och Nordstjärneorden till medborgare verksamma huvudsakligen inom den offentliga sektorn. Vasaorden tilldelas medborgare i den privata och ideella sektorn samt inom kulturen.

Källa: Kungl. Maj:ts Orden

LÄS MER:Riddaren Bettan: Ibland måste man skita i vad chefen säger

ANNONS