Folkmassorna samlades för att försöka se sin nya kung

När Storbritanniens nye kung utnämndes under lördagen fyllde folkmassorna flera kvarter. Några av landets tyngsta politiker var på plats.
Butiksfönstren längs gatorna pryds av drottning Elizabeths porträtt, men i Londons turiststånd är souvenirerna med hennes ansikte helt slutsålda.
– Alla vill ha något för att minnas henne, säger försäljaren Michael Roberts.

ANNONS
|

Han har fullt upp. Försäljaren på Piccadilly har dock inte det som kunderna egentligen vill ha.

– Allt jag hade med drottningen har sålt slut, säger han.

Inte en enda souvenir med Elizabeth II finns kvar. De tillverkas i Kina och det tar tid att få hit dem. Just nu försöker han därför istället att att få varor tillverkade på studs, i Italien. Michael Roberts, 64, påpekar att drottningens bortgång kom plötsligt. Ingen förväntade sig att detta skulle hända.

Försäljaren Michael Roberts har sålt slut på alla sina souvenirer med drottningens ansikte.
Försäljaren Michael Roberts har sålt slut på alla sina souvenirer med drottningens ansikte. Bild: Frida Winter

– Jag hoppas att vi kan in få in mer till begravningen men jag är inte säker.

ANNONS

Det hela är väldigt sorgligt, säger han.

– Men med Charles vet jag inte, det är inte min kopp te.

Tusentals samlades på gatorna

Några kvarter ned ligger vad som sägs vara det äldsta av Storbritanniens kungliga slott. Saint James-palatset är en tegelbrun borg från 1500-talet. I en inhängnad ö mitt i gatan har journalister från hela världen samlats och på båda sidor är trottoarerna proppfulla med människor. De har kommit i tusental och stått här i timmar. Från fönster hänger den brittiska flaggan. En polisman i svart uniform säger att han inte har någon aning om vad som egentligen ska hända på gatan.

– Och jag är ärlig, påpekar han.

Så vad gör alla här egentligen?

– Bra fråga, jag vet inte.

Det som lockar är den formella utnämningen av kungen, som ska utannonseras på andra sidan borgmurarna. Men ingen kan se in dit från där vi står.

Före detta premiärministern i publiken

Tv-bilder från BBC visar att proklamationen utförs av en man i klarröd uniform översållad med guldfärgade detaljer, som står uppe på en balkong på borgens innergård. Från där vi står kan man dock se några av Storbritannien tyngsta politiska högdjur. Bland annat den tidigare premiärministern och konservativa partiledaren Theresa May.

ANNONS
I ett hav av uniformer på andra sidan borgen står bland andra Storbritanniens före detta premiärminister Theresa May.
I ett hav av uniformer på andra sidan borgen står bland andra Storbritanniens före detta premiärminister Theresa May. Bild: Frida Winter

En dov fanfar hörs plötsligt ut till gatan. Folkmassan svarar med en röst.

– God save the king!

Det följs av kanonskott, nationalsången, och flera salvor av spontana hurrarop i kör.

Julie Driver, 51, kom hit till London i går från Gloucestershire på gränsen till Wales. Hon har en bukett vita tusenskönor i famnen.

– Jag ville visa min respekt för drottningen. Det finns ingen annanstans jag skulle vilja vara, säger hon.

Julie Driver har rest till London från Gloucestershire.
Julie Driver har rest till London från Gloucestershire. Bild: Tobias Andersson Åkerblom

Men det är inte det enda syftet med hennes besök.

– Förhoppningsvis får jag också en glimt av vår nya kung, säger hon.

Statsbegravningen utannonserades

Det är samma förhoppning som gör att människorna på gatan håller sig kvar här. När Charles III anlände till Buckingham Palace i går gick han oväntat ut ur den kungliga bilen och skakade hand med en lång rad människor. En av åskådarna lyckades till och med sträcka sig fram och kyssa honom på kinden. Men den här gången hoppas de tillresta förgäves.

Strax efter att att nyheten om drottningens planerade begravning offentliggjorts sattes nya plakat upp utanför Westminster Abbey.
Strax efter att att nyheten om drottningens planerade begravning offentliggjorts sattes nya plakat upp utanför Westminster Abbey. Bild: Frida Winter

Någon kilometer bort, flera timmar senare. Poliser med tunga automatkarbiner bevakar utgången till parlamentet Westminster. På andra sidan gatan ligger katedralen Westminster Abbey. När två unga kvinnor kommer gående på gräsmattan utanför har nyheten om drottningens begravning precis kommit. De öppnar luckan bakom anslagstavlorna i glas och lyfter ned planscherna som hälsar besökare välkomna. I stället sätter de upp budskapet att katedralen är stängd på grund av drottningens död.

ANNONS

”Statsbegravningen äger rum här måndag den 19:e klockan 11”.

GP:s fotograf Frida Winter och reporter Tobias Andersson Åkerblom är på plats vid Buckingham Palace i London.
GP:s fotograf Frida Winter och reporter Tobias Andersson Åkerblom är på plats vid Buckingham Palace i London.
ANNONS