En bananflugehona kan lägga 200 ägg.
En bananflugehona kan lägga 200 ägg. Bild: Marcus Stensmyr

Därför är det så mycket bananflugor nu

De är allt annat är välkomna gäster i de flesta hem – bananflugorna. Men just nu verkar det råda högsäsong.
– De är mycket försenade i år, säger Marcus Stensmyr, expert på bananflugor. Men finns ett effektivt sätt att bli av med dem.

ANNONS
|

Det är i slutet av oktober och inte riktigt säsong för bananflugor. Ändå är de väldigt många av dessa objudna gäster som just nu flyger runt i våra hem. Oftast hovrar de över frukt, glas med alkohol eller kretsar kring matavfallet i kompostpåsen.Men varför är de så många just nu? Det finns en förklaring.

LÄS MER:Därför är det så många harkrankar i Göteborg just nu

– De är mycket försenade i år – de brukar komma in i våra hem i slutet av augusti. Man kan tänka sig att de höll sig ute längre i år för det var varmt under augusti. Så kom de sen in först i september och i början av oktober, säger Marcus Stensmyr, lektor på Lunds universitet och expert på bananflugor.

ANNONS
Marcus Stensmyr är lektor och expert på bananflugor.
Marcus Stensmyr är lektor och expert på bananflugor. Bild: Privat

Stensmyr menar att de vi ser nu i slutet av oktober är den andra generationen flugor, för det tar ungefär två veckor för äggen att kläckas. Deras livslängd är verkligen inte lång, men de hinner föröka sig ordentligt under tiden.

LÄS MER:Tunnelbanemyggan kvar i Majorna – trots säsongens slut

Löser problemet med bananflugorna

Honorna lägger över 200 ägg och det är därför ser vi horder av dem nu, menar han. Äggen lägger de ofta under köksbänken i avfallspåsen, eller i bananen på fruktfatet.

LÄS MER:Slipp rådjur, sniglar, myror och möss i din trädgård

Melon och citrus som satsumas är frukt de gillar mycket – något som ofta finns i våra hem den här tiden på året. Även att det är varmt och skönt gör att de trivs inomhus.

Hur länge kommer de flyga runt våra hem?

– Det beror på effektiv man är på att tömma hushållsavfallen och användningen av vinägerfällor, säger Marcus Stensmyr.

Har man tröttat på att ha bananflugor flygandes hemma så menar Stensmyr att det finns ett effektivt sätt att bli av med dem.

– Ta ett glas som smalnar av uppåt, till exempel ett grappaglas. Häll i vinäger, till exempel balsamvinäger, och en gnutta såpa för att förstöra ytspänningen. Sen låter du den stå framme ett tag. De gillar vinäger så den är effektiv, säger Marcus Stensmyr.

ANNONS

LÄS MER:Experten: Så skyddar du dig bäst mot älgflugans bett

ANNONS