På middagar som Nobelmiddagen är det gott om bestick och glas att hålla reda på. Så ser det även ut på andra formella middagar. Vi reder bland annat ut vilka bestick som är till vad, och  på vilken sida ditt bröd ligger. Arkivbild.
På middagar som Nobelmiddagen är det gott om bestick och glas att hålla reda på. Så ser det även ut på andra formella middagar. Vi reder bland annat ut vilka bestick som är till vad, och på vilken sida ditt bröd ligger. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Vett och etikettreglerna som underlättar middagen och bröllopet

Inbjudningskortet har dykt upp i brevlådan och det är dags för fest. Men vad betyder klädkoden kavaj, hur mycket ska presenten till brudparet kosta, får barnen följa med och på vilken sida sitter bordsdamen? Etikettexperten Mats Danielsson guidar vilsna läsare i regeldjungeln.

ANNONS
|

När man går på bröllop och bättre middagar finns en del saker att tänka på, både innan och under tillställningen. Mats Danielsson är vett- och etikettexpert och får mycket frågor om inbjudningar, presenter och obegripliga klädkoder.

– Jag får väldigt ofta frågor om att min man, fru, eller partner inte blev medbjuden. Att man bara bjuder den ena i paret. Då ska man med god etikett svara, ”tack för inbjudan men jag föredrar att tillbringa den här kvällen med min partner”. För det är ohyfsat att dela på par, så gör man inte, säger Mats Danielsson med bestämdhet.

Mats Danielsson är expert på vett och etikett och får mycket frågor om klädkoder, inbjudningar och vad man ska ge i present.
Mats Danielsson är expert på vett och etikett och får mycket frågor om klädkoder, inbjudningar och vad man ska ge i present. Bild: Fem punkter

Men det finns undantag, menar han. Som i föreningar eller på en arbetsplats när någon fyller år och bjuder in jobbarkompisarna. Då kan man som partner inte förvänta sig att bli bjuden. Men på bröllop och till en större fest ska partner bli inbjuden om man har ett stadigvarande förhållande.

ANNONS

En annan fråga som ofta väcker känslor är barn och bröllop. Får de följa med? Mats Danielssons svar är ja, när det tydligt och klart framgår av inbjudan. Annars är det inga barn.

– Står det ”Lisa och Lars Thorsson” inbjudes härmed, så betyder det ”Lisa och Lars” och inte med deras barn. Och du kan inte ens fråga om barnen får följa med. Om du inte kan lösa det så ringer du och säger vänligt till brudparet eller värdparet ”tack för inbjudan men vi måste avböja för vi har ingen barnvakt”.

Frågar man om barnet får följa med kan brudparet känna sig pressade till att svara på någonting som de inte vill. De kanske inte vill säga att ”nej, vi ska ha barnfritt bröllop”. Man kan inte ta för givet att barnen får följa med på bröllopet, enligt Mats Danielsson.

– I dag måste man ofta lägga till ”vi tycker om och älskar barn, men den här gången vill vi ha det barnfritt”, för folk begriper inte detta.

När det är dags för bröllop finns det mycket att tänka på, för paret och för gästerna. Hur långa ska talen var? Vad ska gästerna ha på sig? Ska barn få vara med?
När det är dags för bröllop finns det mycket att tänka på, för paret och för gästerna. Hur långa ska talen var? Vad ska gästerna ha på sig? Ska barn få vara med? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Bröllopstal ska vara tre till fem minuter långa

På bröllop är det numera vanligt att brudpar önskar sig pengar som present, då är det bra med anonyma kuvert med kontanter tycker han, för folk kan ju ge väldigt olika summor.

ANNONS

– Har man 50 kronor och det är det du har, då får du ge det. Men hur kul är det att lämna det om andra lämnar 500 kronor. Då kan man lägga det i ett anonymt kuvert, så vet man inte om det. Ska man sätta in pengarna på ett konto, kan det leda till att folk tackar nej till att komma.

Som en riktlinje skulle han tillsammans med sin fru lägga mellan 300 och 500 kronor till ett brudpar de känner hyfsat väl, ungefär vad en blombukett kostar.

Men då det inte finns så mycket kontanter i dag tycker han det är ett dilemma när brudpar önskar sig pengar, för det kan skapa bekymmer för gästerna. Bättre är då att man lägger ihop till ett presentkort eller att brudparet istället dra ner på utgifterna.

Slutligen: bröllopstal är trevligt, men de kan bli på tok för långa och tråkiga. Mats Danielsson säger att ett bra tal som du har förberett bör vara mellan tre och fem minuter. Med undantag för välkomst- och tacktalet, som ska vara kortare. Bröllopstalet ska heller aldrig vara elakt, utan positivt och handla om roliga saker.

Här är de viktigaste vett och etikettreglerna att ha koll på:

Vett och etikettreglerna att ha koll på
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det betyder de vanligaste klädkoderna

På bröllop och festinbjudningar står det inte sällan en klädkod; en önskan om vad gästerna ska ha på sig från den som bjuder in. Det är för att underlätta för gästerna så att ingen känner sig obekväm för att man har ”fel” kläder.

Oftast står det kavaj, vilket betyder mörk kostym - inte kavaj och vilka byxor som helst. Till det ska det vara vit skjorta och slips eller fluga. Det är den korrekta klädseln, säger Mats Danielsson.
Mörk kostym innebär mörkt blå, alternativt mörkt grå kostym. Vill man lätta upp det lite funkar svart kostym, och en något färgad skjorta. Klär man sig på det viset så är man aldrig felklädd.

Riktlinje för kvinnans klädsel vid kavaj är Coco Chanels lilla svarta, säger han. Det
ska vara en klänning av finare kvalité, en festklänning helt enkelt.

Är det ett stort bröllop kan klänningen gå ner till ankeln. Är det inte lika formellt går det bra med en knälång klänning i fint material som slutar under knät. Dock ej djupt urringad. Vill man absolut inte ha klänning tipsar han om kjol och topp och kavaj istället, eller festfina byxor.

Står det högtidsdräkt så betyder det frack. Men då tycker han att man ska ge gästerna en alternativ klädkod, för annars tvingar man gästerna att hyra eller köpa kläder. Sätt ett snedstreck – till exempel mörk kostym, så gästerna kan välja kläder. Hon kan ha lång aftonklänning och han kostym till exempel.

Klädkoder som ”sommarfin”, ”kom som du är” eller teman som ”rosa” säger Mats Danielsson tvärnej till. De är fullkomligt obegripliga och koderna är till för att underlätta för gästen.

Konstiga klädkoder får han väldigt mycket frågor om, och han tycker att man antingen ska vara tydlig eller inte ha någon klädkod alls.
Vett och etikettreglerna att ha koll på
Bild: Pontus Lundahl/TT

På den sidan sitter bordsdamen och så ska hon behandlas

På en middag har mannen alltid sin bordsdam till höger om sig, och henne ska man ägna sig lite extra åt, iallafall till en början, menar Mats Danielsson.
Man ska prata med henne, ställa frågor och var lite nyfiken, och hon ska göra detsamma.
När middagen kommit igång pratar alla med alla runt bordet.

På bilden har Nobelpristagaren Alain Aspect kronprinsessan Victoria som bordsdam under Nobelbanketten.
Vett och etikettreglerna att ha koll på
Bild: Henrik Montgomery / TT

På den sidan ligger brödet

Ibland vid middagen står assietter framme med bröd och smör. Men på vilken sida står ens egna brödassiett?
Vänster sida, svarar Mats Danielsson. Och tar man fel bröd kan det skapa smått kaos för resten vid bordet, och den längst ut kan bli utan bröd.
Vett och etikettreglerna att ha koll på
Bild: Ole Berg-Rusten

Så ska besticken användas på middagen

På en finare middag med flera rätter är det ofta så mycket bestick att man blir förvirrad. Så vilka ska man äta med och till vad?

Mats Danielsson berättar att besticken plockar man utifrån och in. Så ytterst ligger besticken till förrätten.
Besticket du har i vänster hand ligger till vänster, och det du har i höger hand ligger till höger, så soppskeden ligger till höger.

Ovanför tallriken ligger dessertbesticken, först dessertgaffeln och ovanför den dessertskeden.
Vett och etikettreglerna att ha koll på
Bild: Fredrik Sandberg / TT

Det ska du helst inte göra på middagen

För att det ska vara trevligt för alla vid middagsbordet finns en del saker man ska undvika att göra.

Sminka och kamma dig inte. Man petar heller inte tänderna med varken tandpetare eller fingret. Inte ens bakom en servett eller hand. Det är därför det aldrig står tandpetare på bordet på finare restauranger, berättar Mats Danielsson.
Står man inte ut, ursäktar man sig och går ifrån bordet och löser det.

Han får ibland frågan om man får snusa, svaret blir då: ”Ja, om du lägger in det före middagen och har det i munnen under hela måltiden, utan att någon annan ser det”. Man får inte heller ta ut snuset och lägga det på en tallrik. Inte heller snyta sig i linneservetten.

Har man en näsa som ofta rinner av stark och varm mat kan man passa på att ”dutta” näsan lite när man ändå torkar munnen. Men behöver man verkligen snyta sig, ursäktar man sig och går ifrån bordet och snyter sig i köket eller på toaletten.
Vett och etikettreglerna att ha koll på
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Då får man hålla på med mobiltelefonen på middagen

För väldigt många är det svårt att vara ifrån mobiltelefonen även under en middag.
Mats Danielsson tycker bara det finns två anledningar till att ha den framme vid middagen. De är om barnvakten hemma behöver nå föräldrarna, eller om man har en sjuk anhörig. Bra är då att nämna för sina bordskamrater varför man har mobilen framme.
Men att sitta och titta på Facebook och läsa mejl gör man inte, utan mobilanvändandet ska minimeras.

Vill man ta lite bilder är det ok, men vänta till efter middagen att lägga ut dem på Instagram, tycker han.
Vett och etikettreglerna att ha koll på
Bild: Karin Grip / SvD / TT

Ta med present till värdparet

Om man blir bortbjuden på middag tycker Mats Danielsson att det är trevligt om man tar med sig en ”tack för att vi fick komma present” till värdparet. Men man behöver inte göra det varje gång till grannar och bästa vännerna som man träffar ofta.

Gå bort-presenten behöver inte vara så storslagen, men en liten blomma, en flaska vin, en burk hemmagjort sylt eller ett hembakat bröd uppskattar de flesta.

Innan man tar med sig en flaska vin är hans tips att kolla så värdparet dricker alkohol.
Vett och etikettreglerna att ha koll på
Bild: Christine Olsson/TT

Samtalsämnen att prata om vid middagen

Att sitta på en middag med folk man inte känner tycker många kan vara jobbigt. Men Mats Danielsson har några tips på vad man kan och inte bör prata om.

Man bör inte prata så mycket om sig själv och sin förträfflighet, som att berätta att man var ute och sprang 17 kilometer innan middagen. Inte heller ska man prata om sex och politik och kanske vänta med att prata jobb för personen kan vara mellan två jobb.

Prata istället om allmänna ämnen som väder, hur man känner brudparet om man är på bröllop. ”Jaha är det din kusin, var kommer ni ifrån? Rättvik, men vad trevligt, hur är det att bo vid Siljan”.

Ställ frågor och var intresserad av din bordsdam/bordsgranne är hans tips.
Vett och etikettreglerna att ha koll på
Bild: Nora Lorek/TT

Då får man gå på toaletten under middagen

Under den flera timmar långa Nobelmiddagen går kungligheterna inte på toaletten en enda gång, iallafall inte så att det syns i tv.

Men för alla andra som blir nödiga på en bättre middag säger Mats Danielsson att helst ska man hålla sig hela middagen. Går inte det ska man helst avvakta att gå på toaletten till mellan huvudrätten och desserten.
Men måste man gå så måste man, dock behöver man inte berätta för alla runt omkring en vad man ska göra.

LÄS MER:Därför är det bra för hälsan att onanera

LÄS MER:Så lyckas du med nätdejtingen – och det här ska du undvika

LÄS MER:12 djur som lever på och i din kropp

ANNONS