Nya Världens gång. Från vänster syns Kristian Wedel (redaktör), Jonas Slättung, Peter Lenken (signaturen Tyko), Maria Näslund och Johan Wanloo.  Till det nya stallet av kåsörer hör också Sofia Dalén och Sara Kadefors.
Nya Världens gång. Från vänster syns Kristian Wedel (redaktör), Jonas Slättung, Peter Lenken (signaturen Tyko), Maria Näslund och Johan Wanloo. Till det nya stallet av kåsörer hör också Sofia Dalén och Sara Kadefors. Bild: Anders Ylander

Premiär för Nya Världens gång

Nya och nygamla kåsörer ska förnya en av Sveriges äldsta kåserisidor.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är i dagarna 108 år sedan. Den 11 mars 1916 publicerades en liten enspaltig vers på en undanskymd sida i Göteborgs-Posten:

Världens gång ut’för mitt fönster

Jag till rov åt pennan ger.

Tagen er i akt små höns där

för en bistrare Tegnér …

Så lät Världens gång-sidans premiär i Göteborgs-Posten. Texten var signerad ”Den inbitne”. Bakom denna signatur dolde sig redaktör Rolf Ane Randel. Randel satt ofta och författade sina dagsverser och kåserier på Grand Hotel Haglund eftersom han annars lätt råkade i slagsmål med filmrecensenten Danilo. Det fanns ganska många fenomen på 1910-talets redaktioner som 2020-talets skyddsombud troligen skulle ha haft synpunkter på.

ANNONS

Signaturen ”Den inbitne” levde alltså i en annan värld.

Men det finns trots allt några företeelser som är sig lika 1916 och 2024. I den lilla versen anas konturerna till en publicistisk programförklaring, nämligen att beskriva den värld som passerade utanför fönstret. Det är kåsörens klassiska perspektiv: andra journalister skriver med pedagogisk eller polemisk iver om världshändelser, ofta med en strävan efter neutralitet. Kåsören – Världens gång-medarbetaren – betraktar världen på närmare håll, med en genomskådande humor.

Under dessa 108 år har Världens gång-sidan ömsat skinn många gånger.

Nu är det dags att ömsa skinn igen.

2024 års förändring av Världens gång blir den största förändringen på drygt 40 år. Då, i början av 1980-talet, hette redaktören Peter Lenken. En av hans många bravader var att införa dronten som Världens gångs totemdjur. Och de första stegen in i den digitaliserade världens togs av redaktören Anders Hansson omkring 2010.

Det fanns ganska många fenomen på 1910-talets redaktioner som 2020-talets skyddsombud troligen skulle ha haft synpunkter på.

Nu – nästan på dagen 108 år efter Den inbitnes insats – sjösätts det som under det senaste halvåret, med redaktionell jargong, kallats ”Nya VG”.

Beteckningen är inte ägnad att skapa oro hos Världens gångs trogna läsare. Mycket kommer att vara sig likt i den tryckta tidningen. Det kommer fortfarande att finnas Månadens fyr och hegerforska vitsar. Undertecknad redaktör – det vill säga Kristian Wedel – fortsätter med sina onsdagskåserier.

ANNONS

Det som är nytt är att Världens gång i mycket högre grad än tidigare kommer att vara en del av det digitala nyhetsflödet – lika roliga, men ännu snabbare.

Och med ännu mer göteborgskt lokalsinne.

Nyordningen kommer huvudsakligen att märkas på gp.se.

För detta ändamål har vi ett halvdussin spanare som idogt och med energi och gott fotarbete kommer att fånga tidens tecken – i första hand i Göteborg, men emellanåt även i den värld som ryktesvis existerar utanför Göteborg.

Dessa sex spanare är en blandning av nya, nygamla och gamla namn. Världens gång-redaktionen tänker inte låtsas om något annat än att det rör sig om ett kåsörernas Dream Team:

Sofia Dalén har siktats i Världens gångs spalter det senaste halvåret. För den stora publiken är hon måhända lika känd som tv- och radioprofil och På spåret-deltagare.

Sara Kadefors har göteborgsk bakgrund, men är i dag bosatt i Stockholm. För GP:s läsare är hon bekant som älskad krönikör i helgbilagan Två Dagar. Hon har skrivit en rad fantastiska och prisbelönta böcker. Hon är också tv-manusförfattare. Nu debuterar hon som kåsör.

Johan Wanloo har i många år har varit tecknare på Världens gång-sidan. Nu blir han både skribent och tecknare. Faktum är att han har redaktörens tillstånd att laborera med alla de möjliga och omöjliga kombinationer av text och bild som är nödvändiga för att fånga tidsdjuret i svansen.

ANNONS

Jonas Slättung har en brokig och göteborgsk bakgrund i medie- och musikvärlden, bland annat som radioprogramledare och basist. Han är också ägare av två hundar – eller kanske är det hundarna som äger honom – som eventuellt kan tänkas dyka upp i framtida kåserier.

Maria Näslund har i många år skrivit om litteratur på GP:s kultursida. Hon ska spela ut hela sitt magnifika göteborgska lokalsinne på Världens gång.

Peter Lenken – mer känd under signaturen Tyko – blir den nya Världens gång-redaktionens historiska ankarpunkt. Med över fyrtio års erfarenhet som kåsör ska han hjälpa oss att vårda våra traditioner utan att det blir jolmigt.

Därutöver kommer Världens gång att ha roliga gästspanare.

Nya VG får premiär under den kommande veckan – digitalt redan på onsdagen, i papperstidningen på fredagen.

Först ut är Maria Näslund och Sara Kadefors. Vad de ska skriva om har redaktören naturligtvis ingen aning om. Det ligger i sakens natur att dessa kåserier ska tillagas à la minute.

Välkomna till Nya VG!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens Gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS