Araberna blandade finmalen mandel med socker under 600-talet. Marsipan av modern typ är känd från 900-talet och då från Persien. Produkten nådde Europa under korstågstiden, och i Sverige beskrevs den från 1520-talet.  Ordet finns i svenska språket sedan 1524. Här i marsipanfabriken Peter Bräutigam, Pia Bräutigam Herou och Sebastian Herou.
Araberna blandade finmalen mandel med socker under 600-talet. Marsipan av modern typ är känd från 900-talet och då från Persien. Produkten nådde Europa under korstågstiden, och i Sverige beskrevs den från 1520-talet. Ordet finns i svenska språket sedan 1524. Här i marsipanfabriken Peter Bräutigam, Pia Bräutigam Herou och Sebastian Herou. Bild: Tommy Holl

Sockerbagare och antik gottegris på marsipan och karamellfabrik

På Bräutigams fabrik i Fjärås går tillverkningen av marsipangrisar på högvarv. Pia Bräutigam Herou hjälper till en del men hon ägnar sig hellre åt sina hundar på Bergknallens kennel.

ANNONS
|

Inne i butiken vid marsipanfabriken i Fjärås är det julpyntat och riktigt mysigt. På hyllorna trängs senapsburkar med karameller men framförallt är det marsipan i olika former som får ta plats här. Vid ett bord står Peter Bräutigam och skapar grisar som sedan ska doppas i choklad. Här görs allt för hand och med stor vana. Bräutigams är ett känt varumärke för göteborgarna. Redan år 1870 startade Emil Bräutigam företaget när han kom till stan från Thüringen i Tyskland.

Började arbeta som sjuåring

Emil hade redan som sjuåring börjat jobba på ett litet bageri och redan från barnsben vande han sig vid långa arbetspass. Som sjuttonåring avlade Emil gesällprovet och efter volontärarbete på ett konditori i drygt ett år, jobbade han på olika karamellfabriker och konditorier innan han 1867 fick ett erbjudande om anställning på C. Nissens karamellfabrik i Göteborg.

ANNONS

Tre år senare öppnade han Bräutigams marsipan- och karamellfabrik på Skolgatan i Haga. Efter ytterligare några adresser öppnade slutligen konditoriet Bräutigams på Östra Hamngatan 50B, där sonen Carl utvecklade rörelsen och där profilen Harry Persson senare satt och spelade vid sitt piano till gästernas stora förtjusning. Konditoriet fanns på adressen tills 1993. År 1911 blev företaget kunglig hovleverantör av en tysk spettekaka. I över 50 år levererade Bräutigams spettekaka till hovet.

Grundaren Emil var Pias farfars farfar och idag är det hennes bror Peter som driver marsipanfabriken. På den nuvarande platsen i Fjärås öppnade han 2005 och i dag har han den tillsammans med sin son Emil.

Familjeföretag

– Bräutigams har alltid funnits i familjen. Pappa jobbade där sedan tog mina bröder över och nu har alltså Peter det tillsammans med sin son och min son Sebastian är säljare. Jag hoppar in och hjälper till att packa marsipan och praliner när det behövs. Jag sålde på olika julmarknader förut också men nu är det mina hundar som tar det mesta av min tid, säger Pia Bräutigam Herou.

En kvarts bilfärd från fabriken har Pia sin gård tillsammans med mannen Mikael. Runtom i området finns det Bräutigams i flera av husen.

ANNONS

På Pia och Mikaels gård bor Pias mamma, mittemot hundtrimmet.

Hundar i familjen

– Det fanns alltid hundar i familjen under min uppväxt, mamma och pappa födde upp taxar och vorsteh. 2003 köpte mamma sin första dvärgschnauzer och när jag blev utbränd ett år senare skaffade jag min första. Mikael hade alltid varit emot att vi skulle skaffa hund men när han hörde på jobbet att det var bra för personer som drabbats av utbrändhet blev det en öppning. Så fort han sa det satte jag mig och ringde runt halva Sverige innan jag hittade Tess i Torshälla. Det hjälpte mig verkligen att bli bättre också, berättar Pia.

Hon skaffade ytterligare en hund året efter och sedan tog hon över kennelnamnet Berknallens från föräldrarna. Sin första egna kull fick hon 2008. Namnen började på A och för fem veckor sedan föddes sju urgulliga dvärgschnauzrar i V-kullen. På väggen hänger mängder av utmärkelser från olika utställningar, och runt Pias ben springer Daisy som är köpt i Ryssland och Jessie som hon tagit hem från USA och Elsa och Emma.

– Jag kommer att ha hundar så länge jag lever, jag brinner verkligen för det här, säger Pia.

I dag har hon fyra egna hundar, sju har hon haft som mest.

ANNONS

– Men då tyckte jag att det blev för mycket, fyra är lagom, säger hon.

Fram tills för fyra år sedan hade familjen även hästar på gården men hennes två ponnys flyttade därifrån för fyra år sedan när hon tog beslutet att avveckla stallet.

– Jag kände mig låst av hästarna till slut med bara hundarna blir det en helt annan frihet, säger Pia.

Hon har kvar en manege på gården och det finns funderingar om att ha hundkurser där tillsammans med en väninna. Men till dess trivs hon gott med livet som det är. Sedan pandemin drabbade världen har hon märkt en tydlig ökning när det kommer till intresset att skaffa hund.

– Jag får flera mejl och samtal dagligen från familjer som hör sig för om valpar men för mig gör det ingen skillnad. Jag vill hålla det litet.

Traditionellt juldopp

Snart blir det julfirande på familjen Bräutigams gård i Fjärås, med det traditionella bastu och juldoppet i sjön före lunch och med en hel del marsipan till kaffet efteråt.

Pia Bräutigam Herou

Född: 11 december 1958

Familj: Mikael och tre söner, sex barnbarn

Bor: I Fjärås

Läser: Lyssnar på ljudböcker

Musik: Älskar Bo Kaspers

Bjuder gärna på: Vildsvinsgryta

Övrigt: Föder upp dvärgschnauzer på Bergknallens kennel

ANNONS