35 år har gått sedan Per Herrey var med och vann Eurovision Song Contest ihop med sina bröder. På bilden till höger flankeras han av lillebror Louis och skivbolagsdirektören Bert Karlsson. Numera jobbar äldste brodern Herrey som bolagsjurist på Göteborgsoperan.
35 år har gått sedan Per Herrey var med och vann Eurovision Song Contest ihop med sina bröder. På bilden till höger flankeras han av lillebror Louis och skivbolagsdirektören Bert Karlsson. Numera jobbar äldste brodern Herrey som bolagsjurist på Göteborgsoperan. Bild: Anders Holmström

Per har tagit klivet från artist till jurist

Det har gått 35 år sedan bröderna Herrey kickade ut alla sina konkurrenter i Eurovision Song Contest i Luxemburg. Medan de gyllene skorna samlar damm i en monter har äldsta brodern Per Herrey gått vidare och blivit byråkrat.

ANNONS
|

Alla kan den. Fortfarande. Även de som inte ens var påtänkta när bröderna slog igenom 1984 kan nynna versraden. Diggiloo Diggiley, alla tittar på mig, när jag går i mina gyllene skooor…

Det spelar ingen roll att Per Herrey numera är en aktad bolagsjurist och anställd av Västra Götalandsregionen. Han kommer för evigt att vara förknippad med en nonsensrefräng.

– Jag bjuder på det. Någon gång om året samlas vi fortfarande och gör ett gig. Då spelar vi självklart alltid Diggiloo Diggiley, säger Per Herrey.

Fin utsikt från kontoret

Han lutar sig tillbaka i sin arbetsstol och tittar ut genom fönstret. Sedan ett år tillbaka har han en makalös utsikt över hamninloppet från sitt kontor. Tack vare sin anställning som jurist på Göteborgsoperan har Per Herrey kommit hem på flera sätt. Han slipper pendlingen till sin tidigare arbetsplats i Stockholm och han har fått musik omkring sig. Varje dag.

ANNONS

– Det är en fantastisk arbetsplats. Operan är en ny värld för mig och jag går på alla premiärer, berättar han.

Per Herrey är sig lik. Trots att han har fyllt 60 år vid det här laget och blivit stabilare och gråhårig finns det pojkaktiga kvar. Hans ögon glittrar till när han berättar om hur han och bröderna blev kallade för de dansande deodoranterna och hur de avfärdades som en dagslända när de slog igenom på 80-talet. Hade nättrollen varit uppfunna då – hade Bröderna Herrey definitivt fått dem att gå i spinn.

– Att vi var religiösa, dessutom inom mormonkyrkan, ansågs också vara väldigt suspekt. Vi blev utsatta för alla möjliga påhopp, säger Per Herrey.

Skrattar bäst som skrattar sist. 35 år efter jordskredssegern i Eurovisionsfestivalen har vinnarlåten fått ett evigt liv. Den spelas fortfarande på fester och trallas på skolgårdar av nya generationer. Gyllene skor har blivit ett begrepp.

1984 vann bröderna Louis, Per och Richard Herrey Eurovision Song Contest (till vänster). 2012 gjorde Louis, Richard och Per Herrey succé under "Allsång på Skansen". (till höger).
1984 vann bröderna Louis, Per och Richard Herrey Eurovision Song Contest (till vänster). 2012 gjorde Louis, Richard och Per Herrey succé under "Allsång på Skansen". (till höger). Bild: Christine Olsson

Varför var de med från första början?

– När vi blev utvalda att sjunga låten som skrevs av Torgny Söderberg och Britt Lindeborg tyckte alla att vi skulle ha guldskor på oss när vi uppträdde. Vi hittade någon slags Peter Pan-modell i en skoaffär på Avenyn. De sprayade vi sedan med guldfärg, berättar Per.

ANNONS

Han har originalen kvar, infattade i en glasmonter. Skorna har haft en hedersplats på kontoret, men just nu har han tagit med dem hem. Han blev plötsligt rädd att de skulle stjälas under ett inbrott.

– Jag arbetade på ett advokatkontor i stan med liknande snedtak som här. Där hade inbrottstjuvarna gått in genom ett fönster i taket. Det känns som skorna är säkrare hemma.

Bosatt i Fjärås

Hemmet för Per är villan i Fjärås där han bor tillsammans med sin fru och yngsta son. Familjen Herrey är en stor familj med många barn. Per har sex syskon, fem egna söner och fem barnbarn.

– Fast det har inget med vår religion att göra. Mormoner är ett samlingsbegrepp och i vår kyrka har månggifte varit förbjudet i nästan hundra år, säger Per med en suck.

Liksom miljoner andra svenskar tänker givetvis Per Herrey följa lördagskvällens final i Eurovision Song Contest, som i år avgörs i Tel Aviv.
Liksom miljoner andra svenskar tänker givetvis Per Herrey följa lördagskvällens final i Eurovision Song Contest, som i år avgörs i Tel Aviv. Bild: Lisa Thanner

Nu ser han lite trött ut. Det är inte första gången han får frågan. Herreys slog igenom ungefär samtidigt som Carola och det var mycket prat om frikyrkor på 80-talet. Många journalister tävlade i vem som kunde fälla de mest dräpande kommentarerna.

– Jag och Louis har fortsatt vara aktiva inom församlingen, medan Richard har valt en annan väg, berättar Per.

Bänkad framför tv-apparaten

När Eurovision Song Contest avgörs i Tel Aviv i kväll sitter Per Herrey bänkad framför tv:n.

ANNONS

Han tycker fortfarande det är kul att spekulera över de olika bidragens vinstchanser och han har följt alla svenska deltävlingar under våren. I år finns det inte mycket tvekan om vem som kommer ta hem den internationella finalen, säger han.

– Det svenska bidraget Too late for love med John Lundvik har stora chanser att vinna alltihop.

Per Herrey

Ålder: 60 år.

Yrke: Jobbar som bolagsjurist på Göteborgsoperan.

Bor: I Fjärås utanför Kungsbacka.

Familj: Fru, fem barn och fem barnbarn.

Intressen: Skriva, har gett ut en barnbok och två spänningsromaner, har en tredje på gång. Komponera musik.

Bakgrund: Slog igenom i melodifestivalen 1984 tillsammans med bröderna Richard och Louis. Drev en tid ett konstgalleri innan han satte sig på skolbänken och läste in gymnasiet. Utbildade sig till jurist som 42-åring. Har specialiserat sig på upphovsrättsfrågor och var tidigare anställd som jurist på Musikerförbundet.

ANNONS