Magnus Krepper tycker det känns menlöst att fylla 55 år. "Ett åldersmässigt ingenmansland", kallar han det.
Magnus Krepper tycker det känns menlöst att fylla 55 år. "Ett åldersmässigt ingenmansland", kallar han det. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ordens kraft lockar Magnus

Om Magnus Krepper hittar något som fångar honom blir han lätt uppslukad. Oavsett om det är trolleri, dans eller skådespeleri. Nästa djupdykning är musiken. Nu släpper han sin första skiva.

ANNONS
|

Vad gör vi med våra liv och den tid vi har fått? Det är en av grundfrågorna i Lars Noréns pjäs ”Tiden är vårt hem” som Magnus Krepper spelar på Stockholms Stadsteater just nu.

Frågan drabbar alla någon gång. Särskilt om man har kommit en bit i livet och ungarna lämnar boet samtidigt som världen drabbas av en pandemi som ställer hela ens yrkesliv på ända.

Ser fram mot en meningslös ålder

–  Det känns som en lite vilsen period just nu. Samhällsklimatet gör väl sitt till – och att fylla 55. Vad är det för meningslös ålder, jag ser fram emot att bli 56, säger han och skrattar.

ANNONS

Tur då att teatern finns. Och att författare som den nyligen bortgångne Lars Norén kan sätta ord på livets snåriga frågor.

–  Det är en njutning att arbeta med hans texter. Han har en otrolig förmåga att se alla olika perspektiv, säger Magnus.

Pjäsen hade premiär i november och är den första uppsättning som Magnus Krepper medverkar i på länge. När covid-restriktionerna infördes i mars 2020 försvann alla hans uppdrag i ett slag.

Roligt att stå på scen igen

–  Det är jätteroligt att stå på scenen igen och att arbeta med texten tillsammans med andra har varit väldigt givande.

Just teaterns förmåga att nå fram med ord till andra människor var det som en gång lockade honom dit.

”Du måste möta dig själv i fördjupningen av rollen. Du är ditt instrument och upptäcker hela tiden nya sidor av dig själv”, förklarar Magnus Krepper.
”Du måste möta dig själv i fördjupningen av rollen. Du är ditt instrument och upptäcker hela tiden nya sidor av dig själv”, förklarar Magnus Krepper. Bild: Henrik Montgomery

–  Det fanns en sådan kraft i språket som fascinerade mig. Jag kommer från en familj med en rätt patriarkal struktur där man inte pratade särskilt mycket med varandra.

Att upptäcka språket var förlösande och utvecklande.

–  Du måste möta dig själv i fördjupningen av rollen. Du är ditt instrument och upptäcker hela tiden nya sidor av dig själv, förklarar han.

En trollerilåda i tonåren

Det arbetet har gjort Magnus Krepper till en av våra mest erfarna skådespelare. Han har medverkat i mängder av teaterpjäser, bland annat Ibsens ”Peer Gynt” och Lars Noréns "Terminal" och synts i tv-serier som ”Innan vi dör" och ”Liberty” samt filmer som Björn Runges "Om jag vänder mig om", Mikael Marcimains "Call girl” och danska ”Dronningen”.

ANNONS

Men det började med en trollerilåda i tioårsåldern. Han var betydligt yngre än sina två storebröder och familjen flyttade mycket när han var liten. Det gjorde honom till en ensamvarg där trolleriet blev hans egen värld. Magnus blev fast besluten att bli världens bästa illusionist.

–  Det kändes som om jag hade hittat en hemlighet som bara jag hade tillgång till. Att visa upp konsterna gav bekräftelse.

Det ihärdiga övandet gav utdelning och under ett par år i sena tonåren försörjde han sig som trollkarl.

Har en elitistisk sida på dansen

–  Men så fick jag en idé om att utveckla framträdandet med hjälp av dans.

Och eftersom han sällan gör något litegrann ledde det till studier på Balettakademin i Göteborg.

–  Jag har en elitistisk sida på det viset att om jag nu ska dansa, ska jag göra det fullt ut, säger han.

Efter utbildningen jobbade han med dans i fem år och frilansade bland annat med en föreställning på Angereds Teater.

Det var där han drabbades av orden, och ännu en karriär tog sin början. Efter examen från Teaterhögskolan i Stockholm 1998 började han på Dramaten, men sedan många år frilansar han. På senare tid har det mest blivit tv-serier och film.

–  Det är roligt att växla mellan teater och film. Det är magiskt när man känner att en scen sitter riktigt bra.

ANNONS

Under studietiden träffade han sin fru, skådespelaren Sanna Krepper. Tillsammans har de två barn. Båda har flyttat hemifrån och jobbar också med kultur – dans och musik.

Kreppers Poetry Band

Musik är också Magnus nästa projekt. Under pandemin ägnade han sig åt att skriva låtar och i januari kommer Magnus Kreppers Poetry Bands debutplatta. Gitarrist och producent är sonen Leo Krepper. Stilen rör sig mellan jazz, rock och soul.

–  Jag har sjungit förut i olika sammanhang. Det har varit kul att hålla på med musiken när allt annat blev inställt. Att få uttrycka sig via låttexter är en ny och väldigt rolig erfarenhet.

Återstår att se hur uppslukad han blir den här gången.

ANNONS