Att röra sig till musik är bra för både kroppen och hjärnan menar Karl-Axel Sköld.
Att röra sig till musik är bra för både kroppen och hjärnan menar Karl-Axel Sköld. Bild: Gustaf Östberg

Motion för både kroppen och knoppen

Dans är motion för både kroppen och knoppen och perfekt för äldre motionärer. Det menar dansledaren Karl-Axel Sköld som själv dansat i nästan 40 år. När han gjorde ett ofrivilligt uppehåll under pandemin protesterade kroppen rejält.

ANNONS
|

– Ett, två, tre åt höger. Ett, två, tre vänster. Två steg bak, häl, fram, fram. Och vrid. Hänger ni med? Då kör vi!

Karl-Axel Sköld sätter på countrymusiken och räknar in gänget på gympagolvet inne i Friskis & Svettis lokaler i Stenungsund. Passet är välbesökt och denna morgon är alla deltagare seniorer.

Snart är gruppen koordinerad och under lite skratt och fniss och missade steg är dansen igång.

Dansat hela sitt vuxna liv

Karl-Axel Sköld är 77 år gammal och har dansat i nästan hela sitt vuxna liv. Han är uppvuxen på Bohus-Malmön och minns när han för första gången som barn kom i kontakt med dans.

ANNONS

– Vi fick danslektioner i skolan, där vi puttade runt tjejerna. Det var pardans som lärdes ut och jag tyckte det var kul, vi fick en insyn hur man betedde sig på dansgolvet. Sen när jag började på Verkstadsskolan i Uddevalla kom det ledare utifrån och höll danskurser. Då blev det styrdans på riktigt med tjejer från orten. På något sätt hörde det till allmänbildningen att kunna dansa så det var därför vi fick lära oss, berättar han.

Dansen är ett socialt sammanhang

För honom innebar dansen framför allt ett socialt sammanhang när han var ung och han träffade sin fru Ulla på en danskväll på Svenska Mässan nyårsafton 1963. Sedan dess har de dansat ihop och hållit i många kurser genom åren.

Efter några år i Göteborg och i Stenkullen gick flyttlasset till Stenungsund där familjen bosatte sig. Karl-Axel Sköld har tidigare arbetat som elektriker hela sitt liv, mestadels utomhus, och säger att dansen och träningen varit av stor betydelse för att han mår så frisk som han är idag.

– Om jag inte tränar så mår jag inte bra. Det känns i hela kroppen. Jag gjorde ett ofrivilligt stopp med alla träning i oktober 2020 under pandemin eftersom vi inte fick ha gruppträning på Friskis & Svettis. Ganska snart fick jag problem med ljumsken och höften. Jag kunde knappt gå, jag kom inte ur fläcken. Ska livet bli så här nu efter alla år av träning? Då blev jag riktigt orolig, säger Karl-Axel Sköld.

ANNONS

Det tar tid att komma i form

Men efter att ha genomgått ett sexton veckors träningsprogram online släppte äntligen smärtan och han kunde börja träna igen.

– Efter tio veckor var jag fortfarande lika dålig, men sen vände det. Något att tänka på om man börjar träna som äldre, det tar tid att komma i form, säger han bestämt.

Karl-Axel Sköld är också gympaledare på ett vanligt träningspass för seniorer på Friskis & Svettis och han tränar själv 5-6 gånger i veckan. Han menar att det är mycket viktigt att hitta en träningsform som dels är kul men som också passar den egna konditionen. Att välja ett för tungt pass är bara skadligt, speciellt när man är lite till åren.

– Ett danspass är perfekt. Då blir det även träning för hjärnan. Många äldre tränar på gym. Gymträningen innebär både styrka och konditionsträning men kräver mer disciplin för att komma sig iväg och träna. Dans är en social gemenskap och du lär alltid känna någon. Du tränar koncentrationen, kondisen och kroppen lever ut genom musiken, säger han.

Ett tips är att hitta en vän att träna med

Att komma över tröskeln och verkligen åka till passet kan vara tungt för många äldre, speciellt efter pandemin då rutinen med träning fått sig en törn. Många har svårt att hitta tillbaka och tränar kanske hemma framför tv:n istället. Ett tips är att hitta en vän att träna med, då blir det lättare att lämna bostaden, menar Karl-Axel Sköld.

ANNONS

Några planer på att sluta dansa har han inte än men han och hustrun Ulla har precis avslutat sitt samarbete med norska organisationen ”Kom og Dans” där de varit ledare sen 2007.

– Det blev för slitigt att resa, vi har varit med på tolv danskryssningar i bland annat USA och lett massor av kurser i hela Norge. Nu kände vi att vi föll för åldersstrecket, säger han.

Det som förändrats mest sen han blivit äldre är minnet. Att lära sig en ny dans gick snabbt förr, nu tar det mycket längre tid och han måste repetera stegen fler gånger.

– Jag måste verkligen nöta in danserna nu, förr satt det direkt. Det är samma för deltagarna, de behöver mer tid att lära sig stegen och en del har det lite svårt men man gör så gott man kan på mina pass. Det viktigaste är ändå att ha roligt och att man rör på sig. Det är aldrig för sent att börja träna, säger han.

Karl-Axel Sköld

Ålder: 77 år

Gör: Dansentusiast och ledare på Friskis&Svettis

Bor: Stenungsund

Familj: Fru Ulla, två barn, sju barnbarn och två barnbarnsbarn.

Intressen: Dans, natur, vandring, träning och fiske.

Lyssnar på: I stort sett allt.

Favoritdans: Bugg

ANNONS