Intresset har blivit ett levebröd. Monica Schlosser trivs i köket och har utvecklat en egen tvist av svenskt och italienskt.
Intresset har blivit ett levebröd. Monica Schlosser trivs i köket och har utvecklat en egen tvist av svenskt och italienskt.

Monica har passion för det italienska köket

ANNONS
|

Monica saltar och pepprar marulken, lindar lufttorkad parmaskinka runt fisken och skjutsar in den i ugnen. Hon blandar granatäpplekärnor i salladen och häller över gyllene olivolja. Rör ihop en sås med ugnsbakad paprika och mald mandel. Snart fylls det rustika köket av dofter som får det att vattnas i munnen.

– Jag var med mamma i köket som barn och lärde mig baka och laga mat. Jag har också lärt mycket av min svärmor och via matprogram på nätet, säger Monica Schlosser.

Mest har hon lärt sig genom att modigt experimentera sig fram. Italien är känt för sina fina råvaror och Monica gillar att hitta sin egen twist av det svenska och italienska köket.

ANNONS

    Monica omgiven av maken Massimo och dottern Jennifer. Bild: Anna Rehnberg
Monica omgiven av maken Massimo och dottern Jennifer. Bild: Anna Rehnberg

På dottern Jennifers Internationella skola lärde hon känna ett par andra matintresserade mammor. Tillsammans driver de ett cateringföretag där de erbjuder italiensk, svensk och peruansk mat.

Till förrätten serverar Monica ett vitt vin som det står Grenoli på. Namnet syftar på den svenska fotbollstrion Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm, som spelade tillsammans i det italienska laget AC Milan 1949-1953. Trion bidrog till att Sverige vann guld i OS 1948. Nils Liedholm var AC Milan trogen resten av sin spelarkarriär, tränade AC Milan och Roma, fick smeknamnet Il Conte ”greven” för sin sportsliga spelstil och gifte sig passande nog med en italiensk grevinna. Trots att Monica bor alldeles nära fotbollsarenan San Siro är hon ingen fotbollsfantast. Hon uppskattar Nils Liedholm för helt andra kvaliteter.

– Nils köpte en vingård och började producera fina viner. Jag tar emot svenska grupper och marknadsför vinerna i Sverige, berättar Monica som arbetar på Liedholms vingård sen augusti 2015.

Nils avled 2007 men Monica minns honom som en sympatisk person med mycket humor.

– Nils hade samma slags sarkastiska svenska humor som jag. Italienarna förstår inte alltid den sortens humor, säger Monica. ”Det där var väl inget att skratta åt” säger de.

ANNONS

Numera ägs vingården av ett italienskt stålbolag och en kines. Gården håller på att restaureras och mycket av vinet exporteras till Kina. Mat och vin alltså, men vad gör hon mer?

– En väninna till mig tillverkar kläder i cashmirull. Jag säljer de kläderna, berättar Monica, som växte upp i Sjömarken, strax utanför textilstaden Borås, och nu bor i modestaden Milano.

Hon har dock ägnat sig åt mycket annat också under sina 23 år i Italien. Studerat statskunskap i Genua, arbetat på en så kallad relocation agency med att hjälpa internationella toppchefer på stora företag att komma igång med sina liv i Italien. Under några år arbetade hon på ett headhuntingföretag. Efter sin mammaledighet började hon på ett modeföretag och arbetade därefter på en investeringsbank fram till bankkrisen 2008. Då provade hon livet som mäklare.

– Det var roligt men bostadsmarknaden var också nästan död.

Älskar man som Monica att arbeta, träffa människor och vara i farten kan dock inga ekonomiska kriser hindra en. Alltså blev det en kombination av mat, vin och kläder. Det låter milanesiskt, men de svenska tonerna sitter i.

– Jag kan fortfarande inte låta bli att vara jättepunktlig trots att jag nästan alltid får vänta, säger Monica Schlosser och skrattar.

ANNONS

Oavsett hennes ibland ofrivilliga väntan kan hon inte tänka sig ett bättre land att bo i. Den känslan väcktes tidigt. Nästan varje sommar reste familjen från Sjömarken till landet vid Medelhavet där solen alltid sken, maten var god och människorna trevliga. Om möjligheten funnits hade hon läst italienska redan i grundskolan. Så snart hon gått ut gymnasiet for hon till Genua som au pair för att lära sig språket. Där träffade hon Massimo.

– Men det var först på vattenfestivalen i Stockholm något år senare som vi föll pladask för varandra.

Efter ett års pendlande mellan Sjömarken och Liechtenstein, där Massimo då arbetade, beslöt de sig för att flytta ihop i Milano. Och på den vägen är det.

– Sverige är världens bästa land och jag saknar skogen, luften och renheten. Men jag vill inte bo där året runt. Fast gärna under sommarhalvåret när jag blir pensionär.

Fakta: Monica Schlosser

Ålder: 46 år.

Född: I Göteborg.

Bor: I Milano

Familj: Maken Massimo och dottern Jennifer.

ANNONS