Diskussionens vågor om äldreomsorgen har gått höga under pandemin. Monica Berglund brinner för ämnet och är av den bestämda uppfattningen att ett äldreboende ska vara ett hem där människor trivs och vill vara.
Diskussionens vågor om äldreomsorgen har gått höga under pandemin. Monica Berglund brinner för ämnet och är av den bestämda uppfattningen att ett äldreboende ska vara ett hem där människor trivs och vill vara. Bild: Tommy Holl

Monica har alltid de äldres bästa i fokus för sitt arbete

Monica Berglund brinner för äldreomsorgen – en visionär som går i pension vid årsskiftet. Hon kan med stolthet se tillbaka på sin karriär.

ANNONS
|

Bristerna i äldreomsorgen har hamnat än mer i fokus under pandemin. Politikerna har gett löften om att det kommer att skjutas till stora belopp i satsningar på att göra livet för våra gamla mer värdigt.

Monica Berglund, som är direktör på verksamheten Tre Stiftelser, menar att det är välkommet. Ett äldreboende ska inte vara en förvaring tills döden, utan ett hem där man trivs och vill vara. Det kräver en lyhörd och närvarande personal, en härlig miljö med ett rikt utbud av aktiviteter. Det kräver att man ser möjligheter, inte att man fastnar vid olika hinder, menar hon.

– Om vi fick mer pengar till vår verksamhet skulle jag anställa fler så att personalen fick bättre schema, med målet att långa arbetspass ska tas bort. Jag önskar också att våra medarbetare kunde jobba färre helger eller kunde välja hur ofta de vill jobba helg, säger hon

ANNONS
Det blir många arbetstimmar vid datorn för Monica.
Det blir många arbetstimmar vid datorn för Monica. Bild: Tommy Holl

För henne har receptet på en välfungerande äldreomsorg aldrig varit styrd av ekonomi. Hon har aldrig hängt upp sig på saker de inte kan göra, utan alltid sett möjligheter.

– Vår verksamhet ska alltid vara värdestyrd, det är en central fråga för mig, för vems skull gör vi saker, det är en grundfråga. Våra hyresgäster ska stå i fokus, de ska få näringsrik och god mat, de ska känna stimulans och att utbudet av aktiviteter är genomtänkt. Vi har stort fokus på träning, kan erbjuda fina miljöer och jag ser gärna att det finns djur på våra boenden, säger Monica och fortsätter:

– Jag brukar alltid prata om att människor ska leva hela livet ut. Att vi värnar om de förmågor som individen fortfarande har. Vår uppgift är att se till att det går ihop.

Uppvuxen i Partille

Monica växte upp i Partille med sina föräldrar och två yngre syskon. Redan som 18-åring blev hon gravid, men det var ingenting som slog ner som någon större bomb i livet, hon kände sig mogen att ta sig an den rollen och 1973 föddes sonen Micael. Efter en tids mammaledighet utbildade sig Monica till undersköterska och gick ut med toppbetyg. Hon fick ett halvtidsjobb på ett sjukhem, det fungerade, trots en skilsmässa, tack vare hjälp från Monicas mamma som hjälpte till med barnpassning när det behövdes.

ANNONS

– Det blev en jättebra lösning vilket jag fortfarande är tacksam för.

Tre Stiftelser består av Stiftelsen Otium med äldreboende i Björkekärr, Stiftelsen Göteborgs sjukhem med Änggårdsbacken, Stiftelsen Ålderdomshemmet i Göteborg med Vegahusen, samtliga med Monica som direktör sedan 1993.

Avdelningsföreståndare på sjukhem

Monica vidareutbildade sig till sjuksköterska och blev avdelningsföreståndare på ett sjukhem innan hon i slutet av 80-talet började som biträdande sjukhemsföreståndare på Vegahusen, efter att ha läst Hälso- och sjukvårdsadministration på Förvaltningshögskolan.

– När Vegahusen skulle byggas om fick jag ansvar för att utveckla det nya äldreboendet för verksamhets- och personalutveckling och ombyggnation. Någon jag inte hade tidigare erfarenhet av eller kunskap om. Ett enormt ansvar utöver mina andra arbetsuppgifter med personalansvar och allt annat. Men jag tog chansen när 99 platser skulle göras om till 55 boenden. Jag fick möjlighet att påverka ombyggnationen som jag tyckte att hyresgästerna skulle ha det och det var roligt att se slutresultatet, säger hon.

Vid årsskiftet går Monica i pension, men hon har inte tänkt sluta jobba helt och hållet. Hon har startat ett bolag och tänker fortsättningsvis ta uppdrag som hon tycker är roliga.
Vid årsskiftet går Monica i pension, men hon har inte tänkt sluta jobba helt och hållet. Hon har startat ett bolag och tänker fortsättningsvis ta uppdrag som hon tycker är roliga. Bild: Tommy Holl

Monica föreläser även om sin syn på hur äldreomsorgen ska fungera, om värdegrund och ledning. Tre Stiftelser är populärt och har långa köer. Här finns gym, restauranger, solrum, höns, pub med storbildsskärm, plats för medboende och husdjur är inget hinder förutsatt att hyresgästen kan ta hand om det själv.

ANNONS

– Vi vill ta hand om både knopp och kropp med fokus på hälsa, allt är möjligt, säger Monica bestämt.

”Brinner för det här”

Monica lever med sin man Allan sedan 1990, paret bor i en villa i Torslanda. Även om livet som pensionär närmar sig har Monica inte ägnat så mycket tid till att fundera över hur livet kommer att förändras efter nyår.

– Jag har startat ett eget bolag så att jag kan fortsätta föreläsa och ta uppdrag som jag fortfarande tycker är kul, som exempelvis utveckling inom äldreomsorgen både vad gäller personal- och ledarutveckling. Jag brinner verkligen för det här och har ägnat hela mitt yrkesverksamma liv åt äldreomsorgen. Jag har mer kvar att ge när och om det passar, säger hon.

Monica Berglund

Ålder: 66 år.

Familj: Maken Allan, en son, två bonusbarn och åtta barnbarn.

Bor: Hus i Torslanda, Göteborg.

Tittar på: Sport, deckare, filmer och debatter.

Lyssnar på: Radio, helst P1 och P4.

Bjuder gärna på: Skaldjur.

Gör gärna: Går ut i skogen, är nära naturen.

ANNONS