Så håller Gunnel och Lill-Britt koll på matpriserna

Det blir allt fler lågprisvaror i deras matkassar och till att jaga extrapriser för pensionärerna Gunnel Thunberg och Lill-Britt Karlsson. Som änkor hade de redan fått rätta mun efter matsäck – men än klarar de sig.
– Jag har alltid handlat på extrapris och nu ännu mer, säger Gunnel.

ANNONS
|

Kyl och frys är välfyllda hemma hos Gunnel Thunberg, 84, där vi först sitter runt köksbordet och pratar. Hon bjuder på kaffe, det är en njutning, och i kylen står åtta oöppnade kaffepaket på vänt.

Och hon har en strategi när hon ska fynda:

– Jag är noga med att bevaka reklambladen och sedan ett år tillbaka köper jag bara kaffe till extrapris.

Lill-Britt Karlsson, 75, har precis fått nys om appen Matpriskollen, som är gratis, där det går att jämföra matpriser och få information om kampanjer.

– Då kan man se sina närmsta butiker och köpa det man handlar mycket av när det är extrapriser, tipsar hon.

ANNONS

De lärde känna varandra via PRO, Pensionärernas Riksorganisation. De är mycket aktiva där och har flera andra fritidsaktiviteter.

Båda är också vana matprisundersökare, eftersom de årligen samlar in livsmedelspriser till PRO:s prisundersökning som görs i hela landet. Lill-Britt Karlsson för föreningen Östra Teleringen och Gunnel Thunberg sitter i distriktsstyrelsen i Göteborg och ansvarar också för konsumentfrågor.

– Vi i PRO påverkar ju när vi går ut och gör prisundersökningarna. Affärerna tycker också för det mesta att det är bra, konstaterar Lill-Britt som kollat priser för organisationen i tio år, lite längre än sin väninna.

Samtal från oroliga pensionärer dagligen

PRO får numera dagligen samtal från oroliga pensionärer som berättar att det är svårt att få livet att gå ihop när allt blivit så dyrt. En del är helt förtvivlade. De har inte längre råd att köpa det de behöver.

–Många får avstå från importerade grönsaker och frukt, säger Gunnel som själv kan strunta i en dyr ingrediens i ett recept men fortfarande unnar sig en pressad apelsin till frukost varje dag.

Gunnel Thunberg och Lill-Britt Karlsson har koll på matpriserna, både av egen erfarenhet och som vana matprisundersökare i PRO. Den dagliga frukten snålar de inte in på.
Gunnel Thunberg och Lill-Britt Karlsson har koll på matpriserna, både av egen erfarenhet och som vana matprisundersökare i PRO. Den dagliga frukten snålar de inte in på. Bild: Nicklas Elmrin

– Tidigare pratade vi inte om matpriser som vi gör nu, det är på ett helt annat sätt, säger Lill-Britt som inte gör avkall på sin dagliga banan.

Och de har perspektiv:

– Tur att man inte är småbarnsförälder för de har det nog ännu värre nu, säger Gunnel, som tycker att hon trots allt än så länge klarar sig bra på pensionen.

ANNONS

Båda har däremot flyttat för att anpassa sig till ensamboendet och pensionärsekonomin. Gunnel Thunberg från hus till en bostadsrätt på två rum och kök. Lill-Britt Karlsson till en mindre lägenhet, en hyresetta.

Förut kunde jag köpa sådant som jag jag inte ätit på länge och egentligen inte behövde.

Precis som Statistiska centralbyråns statistik visar PRO:s matprisundersökning att maten under 2022 blev runt 20 procent dyrare.

De allt högre matpriserna har gett nya erfarenheter om köpbeteendet.

– Jag har upptäckt med mig själv att nu tänker jag mig för när jag handlar. Förut kunde jag köpa sådant som jag inte ätit på länge och egentligen inte behövde, men det gör jag inte längre, berättar Gunnel.

Och en inskränkning i mathållningen:

– Jag är förtjust i glass, men det köper jag inte lika ofta längre, säger Gunnel.

Frysen hemma hos henne är fylld med annat som är mer matnyttigt. Frysta grönsaker som ärter och broccoli, som hon köper när det finns ett bra pris för två förpackningar. Här åker det också in hela matportioner som blivit över.

Det har blivit dags att äta från lagren.

– Nu ska jag tömma frysen. Jag äter mycket fisk, så den är full av lax, kolja och strömming. Jag brukar köpa en halvsida lax när det är röd lapp på den och delar upp själv. Det blir åtta portioner, säger Gunnel.

ANNONS

Fisk har hon alltid kostat på sig, men ingen oxfilé till en helgmiddag.

Hon lagar inte längre mat på samma sätt som när hon var gift, först med barnen hemma och sedan så länge mannen levde. Det blir inga långkok med kalops och dillkött.

– Jag har varit ensam i tolv år nu och när vi var två hade vi alltid samma matvanor. Vi hade det hyfsat bra och man har ju det alltid bättre när man är två.

Har lärt sig att äta soppa

Men Gunnel ”har haft tur”, säger hon. En särbo.

– Han har lärt mig att äta soppa. Så det blir det mycket nu, ibland efter en skafferirensning. För ett tag sedan åt jag soppa en hel vecka, och det gick ju bra! säger Gunnel.

Hemma hos Lill-Britt Karlsson var det maken som lagade maten och även här var mathållningen lite annorlunda än nu.

– Det blev skillnad på pengarna när jag blev ensam. Innan min man gick bort köpte vi räkor, unnade oss, men det gör jag inte längre. Jag tänker mer på det som är billigt. Gör enklare mat, köper korv och det blir inget helt kött. Det är för dyrt.

Det kan också bli färdig köttfärsmat, som köttbullar och pannbiffar, berättar Lill-Britt, för hon är ”inte så duktig och inte intresserad” av matlagning egentligen.

ANNONS

– Fast jag äter lagad middag varje dag, poängterar hon. Och när jag bjuder hem väninnorna lagar jag kanske något på kyckling.

Lill-Britt Karlsson har lite egen jord att vårda och där finns växtkraft. Fast hon har inga stora odlingar. Det är hennes ”lyx”, en kolonistuga i Välen.

– Där odlar jag tomater, lite potatis och persilja. Jag är glad så länge jag kan ha den kvar.

Frukosten är dagens viktigast måltid för båda

Frukosten är det viktigaste målet för dem båda.

– Då äter jag rejält. Och så kaffet. Får man äta sin frukost i lugn och ro blir det en bra dag, säger Gunnel.

Det kan bli någon måltid ute också, i samband med någon aktivitet.

– Jag går på sittgympa på ett äldreboende en gång i veckan och kan passa på att äta efteråt där för 75 kronor, säger Lill-Britt.

Och Gunnel:

– Jag går ibland ut och äter med sonens familj när någon fyller år – då slipper jag billigt undan, skojar hon som blir bjuden.

Jag är inte så organiserad och så gillar jag att handla.

Ingen av dem handlar med hemkörda matkassar och Gunnel Thunberg är förvånad över att leveranstrafiken är lika frekvent på hennes gata som under pandemin. Båda går eller tar buss till respektive butik, Gunnel är trogen Coop och Lill-Britt har en Ica nära där hon bor.

ANNONS

Deras inköpsrutiner skiljer sig åt något.

– Jag handlar en gång i veckan. Sedan blir det ändå lite småhandling när jag glömt något och då blir det gärna något mer, som när de hade morötter för fem kronor kilot, säger Lill-Britt.

Gunnel Thunberg handlar inte varje dag, men nästan.

– Jag är inte så organiserad och så gillar jag att handla, säger hon.

Ibland storhandlar de tillsammans, kanske kan de till och med få skjuts.

– Det blir ju ett väldigt kånkande annars. Eller så tar jag med min dramaten, säger Gunnel.

I gemensam bil tar vi oss till Lill-Britt Karlssons butik för att kolla vad som finns till extrapris. Redan innanför dörren lockar Lingongrova för 20 kronor.

– Se nu till att det inte bara gäller för stammisar, säger hon till väninnan Gunnel som vill ha en påse.

Lite mer blir det i den gemensamma kundvagnen och sedan är det dags att betala och skiljas åt för denna gång.

Lill-Britt Karlsson och Gunnel Thunberg har olika inköpsvanor och går oftast till ”sina” butiker. Lill-Britt veckohandlar och kompletterar medan Gunnel handlar nästan varje dag.
Lill-Britt Karlsson och Gunnel Thunberg har olika inköpsvanor och går oftast till ”sina” butiker. Lill-Britt veckohandlar och kompletterar medan Gunnel handlar nästan varje dag. Bild: Nicklas Elmrin

Tips för att hålla nere matkostnaderna

– Handla storpack. Det är alltid billigare.

– Laga egen mat och frys in. Det är billigare än att köpa färdigrätter.

– Leta extrapriser.

– Gå inte till samma butik utan titta vilka alternativ som finns. Alla har inte den möjligheten men om du kan så titta efter andra butiker också.

Källa: Pensionärernas riksorganisation (PRO)

LÄS MER:Eivor Arvidsson, 94, kämpar för bättre mat på äldreboendet

LÄS MER:Så hanterar göteborgarna de allt högre matpriserna

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

ANNONS