Karin Kruse på Naturskyddsföreningen i Göteborg blir snart tvungen att byta ut sin sex år gamla mobil fastän hon helst hade behållit den.
Karin Kruse på Naturskyddsföreningen i Göteborg blir snart tvungen att byta ut sin sex år gamla mobil fastän hon helst hade behållit den. Bild: Anna von Brömssen

Få vill köpa en begagnad mobil

Med handen på mobilen, hur prylfixerad är du? Bara fyra av hundra konsumenter kan tänka sig att köpa en begagnad mobil. Fler uppger att de skulle göra det om andrahandsmobilen ingick i ett abonnemang, visar en undersökning som Naturskyddsföreningen gjort.

ANNONS
|

Baserat på branschens återförsäljarstatistik säljs uppskattningsvis fyra miljoner nya mobiler till svenska konsumenter varje år.

Varje tillverkad mobil ”kostar” enbart i produktionsfasen 86 kilo i avfall, som är osynligt för konsumenten.

– Det är allt från gruvslagg till rester från bearbetningen av metaller, säger Karin Kruse, projektledare för Handla miljövänligt på Naturskyddsföreningen i Göteborg.

I andra änden uppskattas att 90 procent av det globalt genererade elektronikavfallet hamnar fel, i så kallade illegala strömmar.

– Vår avfallslagstiftning är sträng och din gamla mobil hamnar rätt om du lämnar den till återvinning. Men det kan vara så att operatörerna inte har fullständig kontroll på vart inbytesmobilerna tar vägen, konstaterar hon.

ANNONS

Risken finns då att de hamnar på villovägar, och landar på en soptipp i Afrika.

Emma Helgesson, 21, Lindholmen
Bild: Anna von Brömssen

Vad har du för mobil?

– En Iphone som är tre år. Jag fick ärva den efter min morbror som fick en ny på jobbet efter ett år. Och jag tänker ha den så länge som möjligt. 
Har du funderat på att köpa en begagnad sedan? 
– Ja, om den fortfarande fungerar. Onödigt att den slängs.
Olle Mildén, 30, Bohus
Bild: Anna von Brömssen

Vad har du för mobil?

– En Iphone som jag köpte ny för drygt ett år sedan.
Har du funderat på en begagnad mobil?
– Aldrig till mig, förmodligen till barn senare, men jag vill ha splitter nytt. Teknik är ett intresse. Sedan behöver det inte vara senaste modellen, men den ska vara ny för mig.
Skulle du kunna tänka dig en begagnad mobil som ingår i ett abonnemang?
– Nej. Mobilerna slits ut efter några år och man behöver byta delar för att de ska fungera.
Karina Kristiansson, 43, Högsbo
Bild: Anna von Brömssen

Vad har du för mobil?

– En Iphone som jag haft sedan i december.
Varför köpte du en ny?
– Min dotter hade tappat bort sin och fick min gamla. Tyckte det var onödigt att hon fick en ny.
Funderade du på att köpa en begagnad till henne i stället?
– Jag tittade runt lite, men det kändes så där att köpa en begagnad mobil med tanke på garantin bland annat. Privatpersoner säljer sina mobiler dyrt och en fördel med att köpa från ett företag är att kunna dela upp betalningen.
Skulle du kunna tänka dig en begagnad mobil som ingår i ett abonnemang?
– Absolut. Varför inte!
Jan Odengård, 70, Linné
Bild: Anna von Brömssen

Vad har du för mobil?

– En Doro. Den är jättebra, man kan ringa med den!
Hur gammal är den?
– Fem år.
Hur länge till ska du ha den?
– Tills den lägger av. Sedan hamnar den på återvinning.
Har du funderat på att köpa en begagnad sedan?
– Njae. Jag har aldrig tänkt så. Fast det beror ju på om den fortfarande är okej.

Fler än åtta av tio konsumenter köper nytt

Men i stället för att ge bort, sälja eller lämna till återvinning lägger sex av tio svenska konsumenter sin gamla mobil i byrålådan. Naturskyddsföreningens undersökning visar att 83 procent köpte en ny mobiltelefon senast de bytte modell, och 64 procent har en telefon som är max två år. Så byrålådorna börjar att bli fulla.

– Min egen mobil går på sitt sjätte år nu, men snart blir jag tvungen att byta för att kunna installera en app för vår telefonväxel, berättar Karin Kruse.

Hon har med råge passerat snittet på 2,5 år. En av slutledningarna i opinionsundersökningen är just att den snabba produktutvecklingen i sig är ett incitament till att byta ut även fullt fungerande apparater. Dessutom medverkar prylarna till att skapa en del av vår identitet, även om det inte är det viktigaste, enligt Naturvårdsverket.

Vill du ha en av de dyraste modellerna kan ett inköp av en begagnad göra att du sparar tusenlappar.

Tips för ett hållbart mobilliv

• Har någon en mobil du kan ta över?

• Köp begagnat.

• På Greenpeace Greener electronics kan du se du hur ”gröna” mobiltillverkarna är.

• Ta väl hand om din mobil.

• Reparera i stället för att köpa en ny.

• Sälj eller ge bort din gamla mobil när du köper ny.

• Lämna luren till återvinning om ingen vill ha den.

Källa: Naturskyddsföreningen, mars 2019

Köpa begagnat

Säkrast är att köpa av någon du känner. Träffa annars den du handlar av och försäkra dig om att det är ägaren, att det är rätt mobilmodell och att den fungerar. Använd en säker betalningsmetod.

Säljaren kan exempelvis friskriva sig från ansvar för fel, eftersom köplagen inte är tvingande. Du måste avtala om ångerrätt och behöver du klaga för att skicket är mycket sämre än förväntat i förhållande till pris, måste du gå till tingsrätten. Allmänna reklamationsnämnden hanterar inte sådana klagomål.

Det finns en annan möjlighet. Naturskyddsföreningens undersökning visar att ungefär en tredjedel, 35 procent, av svenska mobilanvändare skulle kunna tänka sig att teckna ett mobilabonnemang, där en begagnad mobil ingår. Men än så länge har bara en operatör abonnemang med begagnade mobiler.

ANNONS

– Bara att intresset finns bland konsumenterna borde kunna leda till andra affärsmodeller.

Ny miljömärkning på väg

För att ytterligare öka intresset hos konsumenterna och få fler operatörer som erbjuder ett sådant abonnemang håller Naturskyddsföreningen på att ta fram kriterier för märkningen Bra Miljöval för begagnade mobiler.

– Bland annat skulle det kunna vara att man får en rabatt på det, likaså om man väljer att behålla sin mobil längre, och att det ska bli enklare att reparera mobilen inom sitt abonnemang, säger Karin Kruse.

Generellt ser hon att det ökade miljömedvetandet också börjar gälla elektronikprylar.

– Vi får många frågor om det. Fler funderar på hur de ska göra när det är dags att köpa en ny mobil. Och vår anti-black-Friday i höstas fick ett stort genomslag.

Här kan du jämföra priser på mobilreparationer.

Undersökningen har gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av Naturskyddsföreningen och totalt genomfördes 1 000 intervjuer med personer som var 18-79 år i januari 2019.

ANNONS