Vissa kommuner har börjat kräva intyg på föräldrarnas jobbtider från arbetsgivarna, för att vara säkra på att de hämtar barnen direkt efter jobbet. Arkivbild.
Vissa kommuner har börjat kräva intyg på föräldrarnas jobbtider från arbetsgivarna, för att vara säkra på att de hämtar barnen direkt efter jobbet. Arkivbild. Bild: Susanna Persson Öste/TT

Förskolornas nya drag ska stoppa fuskande föräldrar

Det är inte tillåtet att ha barnen på förskolan medan du handlar eller tränar. I Göteborg måste vissa föräldrar bevisa sina exakta arbetstider, och i Partille gäller det kravet för alla.
– Jag tycker att rätt ska vara rätt, säger Otto Natt och Dag, moderat ordförande i utbildningsnämnden i Partille kommun.

ANNONS
|

Göteborgs förskoleförvaltning har skärpt kraven på föräldrar. Det görs stickprov på vårdnadshavare som får extratimmar för att de pluggar. Den som vill ha barnomsorg under högsommaren måste ha intyg från sin chef på att man faktiskt jobbar.

Det händer även att föräldrar tvingas redovisa sitt jobbschema på förskolan, för att bevisa att de hämtar barnen så fort arbetsdagen är slut.

– Har du platsen för att du arbetar ska du hämta direkt efter jobbet. Om du studerar så hämtar du efter studietiden, det är rätten man har. Förskolan är inte till för att föräldrar ska fika med kompisar eller gå och träna, säger Tove Berg som är chef på placeringsenheten på förskoleförvaltningen i Göteborg.

ANNONS

Får in anonyma tips

Standarden i Göteborg är att förvaltningen litar på föräldrarnas egna uppgifter om arbetstider och restider. Om en rektor är misstänksam kan den be om ett jobbschema från förälderns arbetsgivare.

– Det sker om rektorn är osäker. Om barnen till exempel har väldigt långa dagar, alltså längre än vanlig arbetstid, kan rektorn begära in underlag för just det barnet.

Hon säger att de ibland får anonyma tips om fuskande föräldrar, som de skickar vidare till den berörda förskolan.

Barn på förskolan – detta gäller i Göteborg

  • Barn får vara på förskolan medan vårdnadshavaren jobbar eller studerar, inklusive restid. Det är alltså inte tillåtet att handla eller träna innan man hämtar sitt barn.
  • Om du har en ledig dag i veckan är huvudregeln att ditt barn också är ledigt. Om du jobbar natt är det okej att lämna barn i anslutning till arbetspasset för att kunna vila.
  • Är du föräldraledig med ett småsyskon har barnet rätt till förskola 15 timmar i veckan. Arbetslösa har rätt till 15–25 timmar.

Källa: Göteborgs stad

Partille kräver intyg av alla

Ämnet var en stor snackis förra hösten. Då började den skånska kommunen Eslöv kräva intyg från arbetsgivarna för att styrka föräldrarnas hämtnings- och lämningstider. På vissa förskolor sjönk antalet förskoletimmar direkt, enligt kommunchefen.

I höstas införde Partille kommun samma sak. Efter ett förslag från Moderaterna måste alla vårdnadshavare som vill ha mer än sina lagstadgade femton timmar i veckan lämna digitala intyg på sina jobb- eller studietider.

– Jag tycker att rätt ska vara rätt. Det är inget kontroversiellt egentligen, mer ett förtydligande eftersom vi förstått att alla inte vet vad som gäller, säger Otto Natt och Dag, ordförande i utbildningsnämnden i Partille kommun.

Litar ni inte på föräldrarnas egna uppgifter om arbetstider?

– Vi litar på föräldrarnas uppgifter. Men det blir lättare att kontrollera med digitala uppgifter utifrån stickprov än att varje rektor ska hämta in information, om de har anledning. Det kan vara utpekande att en rektor går på en enskild förälder och tråkigt och obekvämt för personalen.

ANNONS
Vistelsetiderna på förskolorna har ökat under en längre tid, säger Otto Natt och Dag, (M), ordförande i utbildningsnämnden i Partille.
Vistelsetiderna på förskolorna har ökat under en längre tid, säger Otto Natt och Dag, (M), ordförande i utbildningsnämnden i Partille. Bild: Pressbild

Blandade reaktioner

Partilles nya hårdare tag välkomnas av fackförbundet Sveriges Lärares lokala huvudskyddsombud, som hoppas på lägre arbetsbelastning för personalen.

Christina Olsson, generalsekreterare på Makalösa föräldrar, är betydligt mer negativ. Hon upplever att kraven på jobbscheman blir allt vanligare och beskriver det som en extrem stressfaktor för ensamstående föräldrar som både måste lämna och hämta barnen.

– Våra föräldrar är så stressade över att de inte kan handla eller göra någonting annat utanför de här tiderna.

Skulle du vilja se en mer tillåtande attityd mot föräldrar, när det gäller kravet på att hämta direkt efter jobbet varje dag?

– Jag tänker det. 77 procent av våra medlemmar är heltidsföräldrar och jag tänker på hur de kämpar. De här föräldrarna som jobbar på schema borde man vara lite schysstare mot.

LÄS MER:Stor press bland föräldrar att hämta tidigt på förskolan

LÄS MER:Deras barns avdelningar slogs ihop till en jätteavdelning

ANNONS